Beschouw je acculturatie als een goed model voor de hedendaagse samenleving? Geef vijf voorbeeldenDovnload 6.14 Kb.
Datum27.09.2016
Grootte6.14 Kb.
Beschouw je acculturatie als een goed model voor de hedendaagse samenleving? Geef vijf voorbeelden.
- Leg uit: *folk systems*customary law*popular justice*adjudication*
- Leg Griffith's stelling over legaal centralisme uit en geef je eigen visie hierop aan de hand van vijf voorbeelden.
- Wat zijn 'semi-autonomous social fields'? Link dit aan de dichotomie van 'weak' vs. 'strong' pluralisme. Illustreer dit aan de hand van 6 voorbeelden.
- Wat is een cultureel delict? Leg dit uit in verband met de koloniale periode en de hedendaagse periode. Hoe zit het met het strafbeleid hierrond? Geef je eigen mening.
- Leg uit: kolonialisme en evolutionisme in het kader van de antropologische wetenschap.
- Welke belangrijke auteurs moet je zeker vermelden bij cultuur-evolutionisme? Welke impact had de rechtsantropologie bij het kolonialisme?
- Wat is geschilbeslechting? Noem enkele auteurs die zich hiermee beziggehouden hebben. Heeft dit nog actualiteitswaarde?
- Wat zijn de actuele toepassingsdomeinen van de rechtsantropologie? Heeft rechtsantropologie nog een toekomst? Zo ja, welke en in welke omstandigheden?
- Cultuurcontacten zorgen vaak voor grondige wijzigingen van een cultuur en ook van rechtsstelsels. Hoe kijken antropologen naar deze wijzigingen? Wat is het gezichtspunt dat antropologen hierbij hanteren? Wat zijn tegenwoordig deze cultuurcontacten waar antropologen zich mee bezighouden?
- "Rechtsantropologen stellen geen rechtsvragen, maar vragen over recht". Ga je akkoord met deze stelling? Geef enkele voorbeelden van zulke vragen over recht. Bespreek enkele werken (auteurs) die zich met deze vragen bezighouden. Geef je eigen definitie van rechtsantropologie als wetenschappelijke discipline. Met welk soort onderzoek laat het rechtsantropologisch onderzoek zich vergelijken?
- Sally Falk Moore heeft het over 'semi-autonomous social fields'. Wat betekent dit? Zijn de interne regels ook recht? Plaats het begrip van recht bij Moore t.o.v. het begrip van recht op staatsgebied.
- Leg volgende concepten uit vanuit de rechtsantropologie: *legitimatie van recht*effectiviteit van recht*inductieve onderzoeksmethode*geschilbeslechting*
- Onderscheid tussen antropologisch en juridisch gezichtspunt is een

onderscheid tussen empirisch en normatief gezichtspunt. Situeer historisch (in de geschiedenis van rechtsantropologie als discipline) en bedenk enkele voorbeelden van de weerslag van dat onderscheid voor de kennis.


- Wat wordt bedoeld met rechtsacculturatie (+voorbeelden)?De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina