Betreft: ov-concessieDovnload 5.25 Kb.
Datum23.08.2016
Grootte5.25 Kb.
Stadsregio Amsterdam t.a.v. de Regioraad

Amsterdam, 18 december 2012

Betreft: OV-concessie

Het bewonersplatform Zuidas is een koepelorganisatie die zich intensief bezig houdt met de ontwikkelingen rond Zuidas en de gevolgen daarvan voor bewoners. Zuidas is een nieuwe wijk in ontwikkeling met Station Zuid als middelpunt. Dit station is het snelst groeiende station van Nederland. Het zal dus duidelijk zijn dat de bereikbaarheid van dit station cruciaal is voor de in meerdere opzichten gezonde groei van dit nieuwe deel van Amsterdam. Naast de bereikbaarheid per trein is fijnmazig openbaar vervoer van en naar het Station dus vereist.BEREIKBAARHEID STATION ZUID
Voor de aanpassing van de huidige vervoersconcessie pleiten wij voor een verbetering van de bereikbaarheid van het Station Zuid, vooral voor de bewoners van Buitenveldert die wonen ten Oosten van de Buitenveldertselaan. Buslijn 62 van het GVB is de enige openbaar vervoersvoorziening in dit gebied en is een zogenaamde ontsluitingsbus. Deze bus slingert zich door de wijk, maar heeft geen halte bij Station Zuid. Gebruikers van deze buslijn moeten naar Station RAI en daar overstappen op metro 50 om Station Zuid te bereiken. Bovendien rijdt deze bus ’s avonds en op zon- en feestdagen dagen slechts een keer per half uur en op zaterdagen met een aangepaste dienstregeling.

Tot 2012 reed bus 65 over de van Leyenberghlaan naar Station Zuid en bood ten minste bewoners in die omgeving een alternatief. Deze bus rijdt nu nog tussen Station Zuid en het KNSM eiland.

Het alternatief om via lijn 5 of 51 Station Zuid te bereiken is problematisch omdat de Oost-West verbinding via de A.J. Ernststraat niet meer bestaat en de overstap bij de van Boshuizenstraat niet eenvoudig is. Lopen naar het Station kost zeker 20 tot 30 minuten en is dus geen reëel alternatief.
Het ontbreken van de Oost-West verbinding is het gevolg van het ontvlechten van de concessie van Connexxion en het GVB. Het GVB heeft het traject van lijn 65 aangepast.

Mijn pleidooi betreft dus een aanpassing van het lijnentraject. Ik kan het niet mooier zeggen dan verwoord is in de brief van de heer Wiebes van de Stadsregio Amsterdam van 3 december 2012: “door de beschikbare middelen anders in te zetten, geeft het dagelijks bestuur vorm aan de ambitie het openbaar vervoer beter aan te laten sluiten bij de wensen van de reizigers”Ik zou daaraan willen toevoegen dat voor een oplossing de grenzen van de concessies aan de verschillende vervoersbedrijven wellicht minder strikt gehanteerd zouden kunnen worden. Vanzelfsprekend willen wij graag meedenken.

Dr. Cisca Griffioen, voorzitterDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina