Bgb wandeling: Herkenrode en het Vijvergebied “De Wijers” op dinsdag 19 meiDovnload 16.23 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte16.23 Kb.

BGB wandeling: Herkenrode en het

Vijvergebied “De Wijers” op dinsdag 19 mei


600 jaar vrouwen in Herkenrode.

Vrijdag visdag? Misschien voor een aantal onder ons nog wel, maar momenteel kan er wel elke dag vis op het menu. Dat was niet altijd zo. Toen eeuwen geleden vrijdag een vleesvrije dag was moest er uitgekeken worden naar een waardig alternatief. Gezien de zee toen nog niet binnen handbereik lag moest er een oplossing gevonden worden: zelf vis kweken.

Zoals indertijd meermaals het geval was waren de abdijen en kloosters richtinggevend in dergelijke zaken. De cisterciënzerzusters van Herkenrode namen al vanaf de 13° eeuw hierin het initiatief met het aanleggen van visvijvers ten behoeve van eigen gebruik en van hun personeel. Door de eeuwen heen werden op die manier niet minder dan 1.175 vijvers uitgegraven verspreid over midden Limburg. Op die manier ligt er een belangrijke link tussen de abdij van Herkenrode en het huidige natuurgebied van de Wijers. Wijers is immers de oude benaming van een vijver waarop vis gekweekt wordt.Gerestaureerde hoevegebouwen van de abdij

De Abdijsite van Herkenrode heeft een boeiend verleden in een prachtige omgeving. De oude hoevegebouwen van de abdij vormen samen met het omliggende natuurgebied een domein waar heel wat te beleven valt.
De abdij kent een rijke geschiedenis die begint in 1179 in het centrum van het graafschap Loon.

In 1217 wordt het de eerste vrouwenabdij van de cisterziënzerorde in de Nederlanden. Tot de Franse Revolutie kent de abdij afwisselend periodes van gewelddadig verval en van enorme bloei. In 1796 moeten de zusters noodgedwongen vertrekken. Na 1820 verdween door brand en afbraak ondermeer de abdijkerk. De nog bestaande gebouwen en zijn directe omgeving worden met heel veel respect voor het verleden (en met dito euro’s) gerestaureerd en herbestemd.

Tijdens de voormiddag zullen we onder de leiding van een gids van nabij kennis maken met de bijzonder boeiende geschiedenis van deze abdij.We maken ook van de gelegenheid gebruik om kennis te maken met de zeer mooi aangelegde en bijzonder goed uitgeruste kruidentuin die uit twee delen bestaat. In elke tuin staan ongeveer 250 verschillende kruiden en planten. We bewonderen er niet alleen de mooie tuin maar ook de indrukwekkende omgeving.

Poortgebouw in 1531
Om terug op kracht te komen spreken we tijdens de middag onze meegebrachte boterhammen aan. Wij zorgen alvast voor een kom heerlijk verse soep. We worden daarvoor verwacht in de prachtig gerestaureerde ‘Paardenstallen’.

Met de bus trekken we daarna naar het vertrekpunt van de wandeling(en).Om iedereen naar eigen vermogen de kans te geven om het gebied van de Wijers te verkennen splitsen we de groep op in twee. De eerste groep stapt zowat 6 km, de tweede groep mikt op ongeveer 12 km.
We vinden mekaar terug bij het einde van de wandeling in het domein Bovy te Bolderberg.
Het programma van deze wandeldag is als volgt:
Opstap in Scherpenheuvel busuitbater om 7.30 u

Opstap in Rotselaar Rond Punt om 8.15u.


9.30 u: koffie met taart, in de splinternieuwe  'paardenstallen'  

10.00 u: rondleiding met gidsen in het belevingscentrum (600 jaar vrouwen in Herkenrode)

11.30 u: verkenning van de kruidentuin

12.30 u: picknick met soep en koffie.

14.00 u: vertrek wandeling

17.30 u: aankomst domein Bovy Bolderberg.

18.00 u: avondmaal.

19.30 u: vertrek naar Leuven.

20.00 u: aankomst Rotselaar

20.15 u: aankomst in Scherpenheuvel


PRIJS : 40,- €., daarin zijn begrepen :

  • Koffie met taart in Herkenrode

  • Soep en kofie bij de picknick.

  • Ruim avondmaal.

  • Competente reisbegeleiding.

  • Busreis heen en terug (eigen vervoer niet mogelijk vermits we niet terugkomen naar Herkenrode).


U ZORGT VOOR :

  • knapzak voor de middagpicknick.

  • aangepast kledij met wandelschoenen.


INSCHRIJVEN: voor 10 mei.

Storten op BE91 7390 0930 0176 (739 0093001 76) van BGB met vermelding : “ uw naam + wandeling Herkenrode op 19 mei 2015.In schrijven bij, en begeleiding door : (zie afzonderlijk inschrijvingsformulier)

Jos Sannen Pastorijstraat 20 2440 Geel tel 014/ 72.62.28


GSM 0476.205.148 e-mail: jozef.sannen@telenet.be
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina