Biblioteca Nacional ArubaDovnload 36.24 Kb.
Datum23.08.2016
Grootte36.24 Kb.

Biblioteca nacional ArubaBiblioteca Nacional Aruba

Stranden

InhoudsopgaveStrand 3

3

Aruba 4Arashi beach 5

Malmok beach 5

Boca Catalina 5

Moomba beach 5

6

Palm beach 6Eagle beach 6

7

Surfside beach 8Rodger’s beach 8

Baby beach 8

Boca Grandi 9

Schone, mooie stranden 9


Strand


Een strand is een vlakke strook land langs het water. Een strand loopt zeewaarts naar beneden, en gaat over in de zeebodem. Landwaarts loopt het strand iets omhoog.

Meestal bestaat een strand uit voornamelijk zand (zandstrand), soms uit kiezelstenen of schelpen.

Een strand langs een zee of oceaan loopt (deels) onder water als het vloed wordt.

Op een strand langs een zee of oceaan treft men in het algemeen zeewier en schelpen aan. Ook spoelen veel dingen aan, zoals wrakhout, kwallen, afval, dingen die van schepen afgevallen zijn.

Aruba heeft een tropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur is er 28° C. graden en er waait altijd een Noordoostpassaat. Tropische stormen en tornado's komen op Aruba niet voor.
Aruba is een favoriete plek voor liefhebbers van zon, zee en met name strand. Men kan altijd zwemmen; het water is er helder en kalm. De stranden van Aruba zijn breed, langgerekt en er is ruim plaats voor iedereen.

Aruba

Aruba is gedurende het hele jaar door een echte strandbestemming met haar hagelwitte stranden, die voornamelijk aan de westkust van het eiland te vinden zijn.


Het ene strand is nog mooier dan het andere. Ook de mensen die op het eiland wonen genieten erg van dit stukje natuur van Aruba.
De golven die naar de kust toe rollen zitten vol zandkorrels. Het mooie witte zand is afkomstig van de koraalriffen, schelpen en kalkafscheidende zeeplanten.
De verschillende stranden van ons eiland hebben allemaal een naam. We kennen er verschillende. Palm Beach is natuurlijk heel bekend omdat daar de grote hotels gevestigd zijn en vele watersportbedrijven en Eagle beach waar je de kleinere hotels kan vinden. In de paasvakantie gaan de Arubaanse families graag kamperen aan Eagle Beach.
De stranden van Aruba zijn openbaar domein. Alle stranden zijn gratis toegankelijk.

Dos Playa, Andicuri of Boca Grandi zijn ondanks hun natuurlijke schoonheid wat minder bekend bij de toeristen. Het zwemmen is hier door de hoge golven, de onderstroming en het drijfhout gevaarlijker dan in de vlakke zee aan de hotelkust.


We maken een tocht langs de stranden en beginnen aan de noordkust en gaan zo naar het zuiden:

Arashi beach

Dit is het meest noordelijk gelegen strand. Je vindt hier geen hotels, wel woonhuizen. Op het strand staan verschillende hutjes. Er waait een stevige wind en hier zie je dan ook veel mensen windsurfen en kitesurfen. Het is ook een mooi gebied om te snorkelen.


Voor de kust ligt het wrak van het schip Antilla. Dit Duitse schip is hier tijdens de 2e wereldoorlog gezonken. De smalle zandstrook gaat in het noorden over in rotsen. Op deze rotsen kun je een groep meeuwen zien.

Arashi beach biedt een mooi uitzicht op de vuurtoren, California lighthouse.
Malmok beach

Malmok Beach bestaat uit een aantal kleine zandstrandjes tussen de verder rotsachtige kust. Deze rotsen zijn rijk begroeid met koralen en bieden een goede, beschutte omgeving voor de vele vissen die er leven. Dit is een mooie plek om te snorkelen of te duiken.
Boca Catalina

Boca Catalina ligt iets voor Arashi. Dit is ook een vrij rustig stukje strand en geliefd bij lokalen en toeristen. Op het strand zijn verschillende hutjes geplaatst als bescherming voor de hete zon. Er wordt hier veel gesnorkeld.Hadicuri (Fisherman's hut)
Ook hier zie je activiteiten van de Arubaanse vissers. In het vissersrestaurant kan je verse vis krijgen. Hier worden jaarlijks de Hi-wind (windsurfen) wedstrijden gehouden.


Moomba beach


Dit is het stukje strand tussen Holiday Inn Spree Resort en Marriott hotel. Er is hier een pier gebouwd en allerlei vissersbootjes leggen hier aan.

Palm beach

Palm Beach is geliefd vanwege de kalme zee en Aruba dankt veel van haar rijkdom aan dit strand. Het strand is zo'n vijfendertig meter breed en begint ten noorden van het Marriott hotel en loopt zo'n drie kilometer door in zuidelijke richting. Direct aan het strand liggen tien hotels, casino's, restaurants, bars en andere bedrijven.Eagle beach


Dit is het strand dat tussen de grote hotels en de kleinere hotels ligt. Het strand is vrij breed.

Onder de schaduwrijke bomen aan het zuidelijk gedeelte van Eagle beach zijn er picknickplaatsen en deze beach is populair bij de Arubanen om er te kamperen, vooral in de 'semana santa'.
Zeeschildpadden

Elke jaar komen verschillende zeeschildpadden naar het Arubaanse strand te Eagle beach en graven er een nest in het zand om er hun eieren te leggen. Na ongeveer 62 dagen komen de jonge schildpadjes tevoorschijn.

Het legseizoen begint in maart van 2004. De nesten worden beschermd door er barricades omheen te zetten.


Surfside beach

Dit ligt meer ter hoogte van Oranjestad. Van hier uit kan men de vliegtuigen zien die landen. Het water is hier ondiep en er is geen wilde golfslag.
Rodger’s beach

Dit strand ligt aan de zuidwest kust van Aruba en kan je vinden als je door Seroe Colorado heen rijdt richting kust. Zowel Rodger's beach als Baby beach zijn lange tijd privé-stranden geweest die voornamelijk bezocht werden door de mensen die in de Lago colony woonden. Rodger's beach is een rustig wit zandstrand. De riffen voor de kust zorgen voor rustig zwemwater.


De naam 'Rodgers beach':
Captain Robert Rodgers koos in 1924 de haven van San Nicolas uit voor het doorverschepen van ruwe olie dat uit het gebied rond Maracaibo kwam naar ander delen van de wereld. Dit was het begin van de opkomst van de olie-industrie op Aruba. Rodgers Beach is naar deze kapitein genoemd.


Baby beach

Baby beach ligt aan de zuidkust van ons eiland. Het is eigenlijk een inham en wordt afgeschermd van de zee door een rif. Het water is hier ondiep en er is geen wilde golfslag, dat maakt het veilig zwemmen voor kinderen. Families zwemmen hier graag.
Boca Grandi

Boca Grandi is een heel mooi, lang strand. De zee is hier wat ruwer, sterke wind met hoge golven. Er groeien geen hoge bomen langs het strand, dus er is geen schaduw.


Schone, mooie stranden

De zee wordt door veel mensen nog steeds als een groot riool beschouwd; Het is goedkoper en gemakkelijker om olie en ander afval (plastic) maar overboord te gooien in plaats van te bewaren tot het schip in de haven aankomt.

Toeristen laten ook vaak troep achter op het strand.

In vele gebieden in de wereld zijn de zeeën erg vervuild. Dat is slecht voor de vissen en andere zeedieren die leven in de zee en slecht voor het toerisme.


We mogen trots zijn op onze mooie stranden. Maar die moeten we wel met z’n allen schoon houden. Je mag geen vuil achterlaten, geen plastic zakken en zo. En je mag niks in het water gooien.


Literatuur lijst

Boeken

Aruba, een Caribisch eiland ; aardrijkskunde voor de bovenbouw van het AVO / Maria T. Martinus-Mathilda, Reina F.M. Riley-Hernandis


Carib guide Aruba
Websites

www.wikipedia.nl

Artikels

Caribbean Travel & Life - april 2005

Auba nights 2005

Departamento Arubiana2005
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina