Bij Kantine SceneDovnload 32.42 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte32.42 Kb.
Bij Kantine Scene

Mascha is Perzisch, zoals een groot deel van het Iraanse volk zichzelf ook noemt, Van dit deel van het verhaal is niet veel verzonnen; Het is echt zo dat, onder het mom van een VN resolutie, het Nederlandse ministerie van Onderwijs van Universiteiten eist dat mensen met een Iraanse achtergrond niet bij alle kennis mogen komen. De achterliggende gedachte is dat Iraniers wel eens zouden kunnen spioneren naar Nederlandse “atoomgeheimen”. Die we in Nederland overigens niet bezitten.http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article1751173.ece http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article1751173.ece
Bloedloogzout

Bloedloogzout, of Pottasium Ferrocyanide, is een veel gebruikte chemische stof. Je vind het onder andere in het verf-pigment Pruisisch Blauw en het wordt gebruikt in de metaalindustrie. Er zijn twee varianten van, Geel bloedloogzout, Kaliumhexacyanoferraat (II) (een voedingssupplement E536) , en het giftige rode bloedloogzout Kaliumhexacyanoferraat (III). Er is voor particulieren niet heel makkelijk aan te komen. Waarschijnlijk is de beste optie een laberatorium van een middelbare school of universiteit. Het is echter wel degelijk verkrijgbaar; maar je kunt het ook zelf maken als je de benodigde ingredienten en apperatuur hebt.

Bloedloogzout is naast Accuzuur en Kalk nodig voor het bereiden van Cyanidezuur (Hydrocyanidezuur); een snel werkend gif dat gebruikt kan worden voor aanslagen. Als iemand Cyanidezuur in zijn gezicht krijgt raakt hij binnen enkele seconden bewusteloos en stikt binnen enkele minuten. Het zuur bind zich beter aan bloedcellen dan zuurstof, waardoor het lichaam geen zuurstof meer opneemt.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedloogzout


Cyanidezuur

Cyanidezuur, Hydrocyanidezuur of het er aan verwante blauwzuur is een snelwerkend gif. Als iemand Cyanidezuur in zijn gezicht krijgt raakt hij binnen enkele seconden bewusteloos en stikt binnen enkele minuten. Het zuur bind zich beter aan bloedcellen dan zuurstof, waardoor het lichaam geen zuurstof meer opneemt. Het recept voor Cyanidezuur is te vinden in het illustere 'Anarchist Cookbook'.http://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwzuur
http://nl.wikipedia.org/wiki/Anarchist_Cookbook

De Noodtoestand

In Nederland kennen we officieel drie niveaus van waakzaamheid; de Staat van Beleg (noodtoestand), de Staat van Oorlog en de Staat van Paraatheid (Mobilisatie). In het buitenland kennen we deze situaties als "state of emergency" of "martial law"

Als de Noodtoestand wordt afgekondigd gelden er andere wetten dan in normale (vreedzame) tijden. Vaak wordt het Kabinet verkleint tot de minister President, de vice Minister Presidenten, de minister van defensie en de minister van justitie. De regering kan slagvaardiger optreden en hoeft niet langer de tweede kamer te raadplegen als zij besluiten wil nemen. Hitler gebruikte de noodtoestand net voor de oorlog om het kabinet buiten spel te zetten.

Ook kan het 'oorlogskabinet' mensen oppakken en verhoren zonder tussenkomst van het OM of de rechter. Een maatregel als deze dient aangemeld te worden bij de VN en mag 90 dagen duren, maar in sommige landen zoals Jordanie is de Noodtoestand al jaren van toepassing.

Tijdens een mobilisatie, of een staat van oorlog, maakt het land zich op voor een gewapende strijd. Officieel was de laatste keer dat dit gebeurde in 1940 voor de inval van de Duitsers, maar ook tijdens de Irak oorlogen en de Kosovo oorlogen was Nederland in staat van oorlog.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Noodtoestand
http://www.amnesty.nl/encyclopedie_lemma/1414
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mobilisatie


Alarmeringen, P2000

P2000 is een onderdeel van het C2000 alarm netwerk. Dit is een gesloten netwerk dat door hulpdiensten gebruikt wordt als aanwezigheid gewenst is. De meldkamer plaatst oproepen op het netwerk en politie, brandweer en ambulance komen in actie. De berichten zijn gecodeerd, maar de afkortingen zijn wel publiekelijk beschikbaar en staan onder meer op Wikipedia.

Een voorbeeld:
Prio 1 OMS ALARM HOTEL CAFE DE WILDEMAN SCHULPEN 6 LEMM Inzet TSLEMMER (18-02-09 11:23:15)

Hier wordt de brandweer van Lemmer met TS Lemmer naar het genoemde hotel aan de Schulpen gestuurd voor een OMS (Openbaar Meldsysteem) melding met Prio 1. Voor de brandweer betekent Prio 1 dat het voertuig zo snel mogelijk ter plaatse moet gaan en zich daarbij als voorrangsvoertuig mag gedragen. Een OMS melding komt voort uit de in het pand aanwezige brandmeldsysteem dat aangesloten is op het GMS-systeem van de regionale brandweer.http://nl.wikipedia.org/wiki/P2000_(netwerk)
http://nl.wikipedia.org/wiki/C2000

Overigens wordt het netwerk al jaren geplaagt door allerlei storingen, getuige ook dit artikel in de Telegraaf: http://www.telegraaf.nl/binnenland/5245174/__C2000_deugt_niet__.html

En meer op Google News: http://news.google.nl/news/search?um=1&cf=all&ned=nl_nl&hl=nl&q=c2000
Centrum voor Veiligheid

Er bestaat in Nederland geen 'Centrum voor Veiligheid', wel bestaan er een aantal samenwerkende instanties die zich bezighouden met Terrorisme Bestrijding. Zo zijn daar het NCTB (Nationaal Centrum Terrorisme Bestrijding), en de RNV (Raad Nationale Veiligheid). Daarnaast de welbekende inlichtingendiensten, AIVD (Algemene inlichtingen en Veiligheidsdienst) en MIVD (Militaire Veiligheidsdienst). Als laatste is er nog de NVD (Nationaal Bureau Verbindingsveiligheid). Die laatste is interessant omdat zij waken over de communicatie tussen de verschillende overheidsdiensten.

Meer over de NVD
http://www.minbzk.nl/contents/pages/42367/2005022502bzk_ioov_licdnpdef.pdf
Telefoongepiep

Soms stoort een mobiele telefoon op een Radio, Stereo of zelfs een oud, diep computerscherm. Dit komt omdat een mobiele telefoon zelf eigenlijk ook een radio is. Als hij een signaal ontvangt (een SMS bijvoorbeeld) kan de draag-golf storen op de antenne van een radio. Een diepe beeldbuis is ook gevoelig voor deze golven en kan gaan trillen of van kleur verschieten als een mobiele telefoon in de buurt een signaal ontvangt of verstuurt.

Soms gebeurt dit ook als je helemaal niets doet, niets ontvangt en nergens mee verbonden bent. Dit komt omdat een mobiele telefoon provider (KPN, Vodafoon, T-mobile etc.) af en toe een signaal stuurt naar je mobiele telefoon om te kijken of hij nog wel aanstaat. Dit is hetzelfde signaal dat gebruikt wordt om een sms overheen te sturen.

Via deze signalen kan een provider meten waar de telefoon zich bevind (driepuntsmeting) zonder dat de gebruiker hiervan op de hoogte is.Driepuntsmeting

Aan een mobiele telefoon die aanstaat kun je meten waar deze zich bevind door een driepuntsmeting te doen. Een mobiele telefoon is altijd in verbinding met een antenne, een zendmast of een GPRS systeem. Een telefoon probeert altijd met de drie masten een verbinding te maken. Door een triangulatie te maken, uit te rekenen waar het midden is van de drie masten, is het mogelijk om te meten waar de mobiele telefoon zich bevind. Dit is, zeker in dun bevolkte gebieden met maar weinig masten, niet een hele nauwkeurige meting (tussen de 10 en 300 meter).

De meting kan gedaan worden zonder dat de gebruiker daar iets van merkt.

GPS

Het  'Global Position Systeem', GPS, bestaat uit een netwerk van (Amerikaanse) satalieten waarmee gemeten kan worden waar iemand zich bevind. Een GPS toestel, bijvoorbeeld je telefoon, zend een signaal naar een aantal satalieten die het vervolgens weer terugsturen. De satalieten hangen in een geostationaire baan om de aarde, oftewel ze hangen 'stil' ten op zichte van het aardoppervlak. De satalieten weten dus precies waar ze zich bevinden, en door via verschillende satalieten een meting te doen is het mogelijk de eigen locatie te bepalen. Deze meting is zeer nauwkeurig, tot op 5 meter. Overigens is Europa bezig een eigen Positioning Netwerk aan te leggen onder de naam 'Galileo' dat nauwkeuriger zou zijn.http://sync.nl/galileo-gaat-strijd-aan-met-gps-en-dat-vinden-de-vs-niet-leuk/

Telefoon taps

Als justitie het signaal van je telefoon afluistert noemen we dat een 'tap' of een telefoon tap. Dit kan gaan om een mobiele telefoon, maar natuurlijk ook om een vaste lijn. Nederland heeft de twijfelachtige eer om de meeste telefoontaps ter wereld te plaatsen. Zelfs in absolute getallen tapt de Nederlandse overheid meer telefoons dan de Amerikaanse (26.000 taps in Nederland tegenover 1900 taps in Amerika). In 90% van de gevallen ging het om het tappen van een mobiele telefoon (wat ook veruit het makkelijkst is.


Security.nl: http://www.security.nl/artikel/30484/1/VN_kritisch_over_telefoontaps_Nederland.html

Signalen gaan bij 3G en bij SMS versleuteld door de lucht. GSM signalen worden echter niet versleuteld.http://blogs.techrepublic.com.com/wireless/?p=206
http://www.isrc.rhul.ac.uk/useca/OtherPublications/IIR-overview.pdf
CIS (CIOT)
Het CIS (CIOT-informatiesysteem) is de telefoongids van de overheid. In de database zitten alle bekende gegevens over bijna alle inwoners van Nederland. Het gaat om telefoongegevens, locaties, huisadressen, internetgegevens, email-adressen, etc. Officieel hebben een beperkt aantal instanties toegang tot dit systeem. Denk dan aan de AIVD, nationale politiediensten en de FIOD.

Daarnaast mogen ze alleen bij dit systeem komen als daarvoor een speciale aanvraag voor ingedient is. Het probleem is echter dat als een aanvraag eenmaal is goedgekeurd het niet uitmaakt wat er aan het systeem gevraagd wordt. Als een ambtenaar dus een aanvraag doet voor persoon A in zake B, en die goedgekeurd krijgt, staat niets hem meer in de weg om informatie over zijn vriendin of vrienden op te vragen.http://www.justitie.nl/onderwerpen/opsporing_en_handhaving/ciot/
http://www.hackblog.nl/89-ciot-cis-de-telefoongids-overheid.html
Paul Bremer III

Lewis Paul Bremer III is een Amerikaanse Diplomaat. Hij was een Nederlandse Ambassadeur onder Ronald Reagan (1983-1986). Zijn meest controversiele functie kreeg hij later, tijdens de bezetting van Irak, waar hij als Gouverneur van de Irakeze staat aantrad. In die functie was hij verantwoordelijk voor zo mogelijk de twee stomste beslissingen die tijdens de laatste Irak oorlog en de nasleep daarvan zijn genomen.


Ten eerste ontbond hij het Irakeze Leger. Dat lijkt logisch, maar het ging om 2 miljoen getrainde en goed bewapende mannen die opeens geen werk meer hadden om hun gezinnen te voeden en die precies wisten waar de Iraakse wapens opgeslagen waren. Het waren diezelfde mannen die een paar maanden later voor de eerste grote iraakse opstand zorgden. Bremer ontbond het leger, nadat medewerking van het leger met de Amerikanen meerdere malen was toegezegd door verscheidene generaals.

Ten tweede ontsloeg hij iedereen die lid was (geweest) van de B'ath-partij in Irak. De B'ath partij was de oude groupering rondom Saddam Hoessein. Ook dit klinkt niet heel onlogisch, totdat je bedenkt dat iedereen in Irak die iets wilde doen in overheidsdienst (agenten, leraren, wetenschappers etc.) lid moest worden van de B'ath partij. Feitelijk joeg Bremer iedere ambtenaar van Irak de Armoede in. Het land werd hierdoor volstrekt onbestuurbaar.http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Bremer
Fay Hartog Levin (ambassadeur Nederland)

De Huidige Amerikaanse Ambassadeur in Nederland is Fay Hartog Levin. Ze begon met de baan met het aantreden van President Obama. Levin was een donor (28.000 euro) van de Campagne van de Amerikaanse President (overigens ook van de campagne van Hillary Clinton) en het is gebruikelijk donateurs een erebaan te geven, zoals het Nederlandse ambassadeurschap. Ze heeft Nijmeegse wortelshttp://www.gelderlander.nl/voorpagina/5204345/Ambassadeur-VS-Fay-Hartog-Levin-heeft-Nijmeegse-roots.ece

Draadloze netwerken

"Heh, handig, een open draadloos netwerk; even mijn mail checken". Veel mensen staan er niet bij stil dat als ze inloggen op een draadloos netwerk, de aanbieder van het netwerk ook bij de computer van degene die inlogt kan. De argeloze gebruiker komt binnen op de DMZ (Demilitairized Zone of lokale lan) van de eigenaar van het netwerk. Natuurlijk kun je je computer beschermen met een wachtwoord, maar dan nog kan het verkeer dat over zo'n netwerk gaat onderschept worden. Dit is niet ingewikkeld, en iedereen kan met een beetje handig googlen een programmatje vinden waarmee gesnuffeld kan worden in netwerk verkeer.Kroning van Willem Alexander tot Willen IV

In het verhaal plaatsen we de kroning van Willem Alexander tot Koning der Nederlanden op 12 december 2012 (12-12-'12). gezien het feit dat hij trouwde op 2 february 2002 (2-2-'02) lijkt het erop dat Willex van nummerspelletjes houdt. Een kroning op 12-12-12 lijkt ons dan ook geen hele rare aanname.ProKid

ProKid is een succesvol experiment van de Politie in Gelderland waarbij risicoprofielen van jonge kinderen worden aangelegd. Een kind krijgt, als hij betrapt wordt op kattekwaad een waarde toegekent (wit, geel, oranje, rood) en deze wordt blijvend toegevoegt aan zijn sociaal dossier (eigenlijk is het dus net zoiets als een strafblad, maar dan voor jonge kinderen). De eerste categorie, wit, zijn kinderen die getuige zijn geweest van een misdrijf. De tweede categorie (geel) is voor kinderen die een licht delict plegen of die 3 maal of vaker een getuige zijn geweest.


Als je woont in een buurt waar vaak wordt ingebroken en de politie vraagt je drie keer of je iets hebt gezien, dan val je onder categorie 2 (geel) en sta je in het systeem als een 'delictpleger'
De oranje categorie is voor kinderen die ten minste 1 keer zijn opgegeven als vermist, of die gepakt zijn voor een delict (dierenkwelling, brandstichting, zedendelicten etc.). Als je ouders dus gemakkelijk ongerust zijn en de politie bellen als je een keer te laat thuis komt heb je meteen een oranje melding blijvend in je dossier staan.

De rode categorie ten slotte, is voor kinderen die vaker betrokken zijn bij een delict. Daarnaast is het zo dat het de politie vrijstaat om de categorie zwaarder te maken. Feitelijk lijkt de overheid te proberen al onze kinderen een strafblad mee te geven voor hun 12e levensjaar.http://www.novatv.nl/page/detail/nieuws/10186
http://www.integratie.net/kiem/dossiers/Veiligheid/Preventie/preventiealgemeen/PRO-KID_1079.html

OV chipKaart

Al geruime tijd is de overheid bezig om in het openbaar vervoer van de vertrouwde strippenkaart af te komen. Dit gebeurt door middel van een digitale 'OV-chipkaart'. Op de kaart zit een RFID chip (Radio Frequency Identification). Deze kan draadloos contact zoeken met een lezer, en wisselt vervolgens gegevens uit. Op de kaart staan persoonsgegevens van de gebruiker (naam, adres) en op het moment dat men het openbaar vervoer instapt worden deze gekoppelt met een database en wordt er bijgehouden hoeveel kilometers wordt afgelegd, en hoeveel er dus moet worden afgerekend.

De kaart is echter al in een vroeg stadium gekraakt. Niet alleen is het mogelijk onder een valse (gestolen) naam in het openbaar vervoer te reizen, ook is het mogelijk om gegevens uit te lezen van gebruikers, zonder dat ze het weten.

Daarnaast kan de overheid met deze techniek precies zien wie, waar is in het openbaar vervoer. Deze gegevens worden vastgelegd, en langere tijd bewaard. Er kan dus altijd precies gezien worden wanneer iemand een trein, metro of bus nam.

Het is mogelijk een anonieme kaart te nemen, maar die is duurder en zelfs die kaarten zijn niet 100% veilig omdat het systeem de gegevens kan koppelen aan gegevens die al reeds in de database zijn opgeslagen via het unieke nummer van iedere kaart. Dus er kan van een bepaalde anonieme kaart nog steeds precies gezien worden waar de kaarthouder zich bevind.

Mocht je de kaart kwijtraken, of ernstige vertraging hebben en je geld terug willen, dan moet je alsnog je gegevens opgeven en wordt je ‘anonieme’ kaart alsnog aan je identiteit gekoppeld ( http://www.ov-chipkaart.nl/pdf/22246/pdfrestitutieakaart )


http://headlines.nos.nl/forum.php/list_messages/9095
http://www.ov-chipkaart.nl/

RFID

Radio Frequency Identification (Identificatie met Radiogolven) is een manier om objecten te 'taggen' met een chip, waardoor het zichzelf kan identificeren met een unieke code. Dit uitlezen van de chip kan draadloos gebeuren, door hem simpelweg langs een lezer te halen.


Feitelijk is het een soort digitale barcode. Stel dat producten in een supermarkt een RFID chip zouden hebben, dan is heeft ieder product een uniek nummer, net als een barcode. Daarna zou een volgeladen wagentje simpelweg door een poortje geduwt kunnen worden (de lezer) die dan razendsnel de identificatie nummers koppelt aan de prijzen, en een kassabon genereert.

RFID wordt al veel toegepast in ons Paspoort, in de OV chipkaart en in een breed scale aan producten. Er is zelfs een club in Rotterdam waar men een chip in de arm kan laten zetten. Vervolgens kan men die gebruiken om binnen te komen en drank te halen.

Het probleem van RFID is dat iedereen het met de juiste apperatuur kan uitlezen, er zijn zelfs mobiele telefoons (Nokia 5140) beschikbaar waarmee chips uitgelzen kunnen worden. Een paspoort bijvoorbeeld, kan uitgelezen worden met een dergelijke lezer, en daar staan persoonskenmerken op van de drager. Dit alles zonder dat de eigenaar van het producte met de chip dat weet.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Radio_frequency_identification
http://www.rfidnederland.nl/
http://www.rfidkenniscentrum.nl/

Cameratoezicht

Het verenigd koninkrijk heeft de twijfelachtige eer de meeste camera's ter wereld te hebben. In Londen alleen al hangen er 500.000 en in het hele land zo'n 4.200.000. In Nederland valt het mee met cameratoezicht. Op de Amsterdamse wallen bijvoorbeeld hangen zo'n 22 Camera's, in totaal telt crimelink 'maar' 150 camera's in de hoofdstad, overigens hangen er in Rotterdam ruim 2000 camera's.http://www.crimelink.nl/artikelen/online/artikel/amsterdam-veel-minder-cameras-dan-rotterdam/
http://en.wikipedia.org/wiki/Closed-circuit_television
http://www.cameratoezicht.nu/

V for Vendetta

Alan Moore is een levende legende in de stripwereld. Hij schreef onder andere voor het al even legendarische Britse stripmagazine 2000AD, maar brak pas echt door toen hij in Amerika voor 'Swamp Thing' en 'Badman ging' schrijven. Inmiddels is veel van zijn werk verfilmt (tot groot ongenoegen van Moore zelf overigens) zoals Watchmen, League of Extrordinary Gentlemen, From Hell en Moore's versie van Batman, the Dark Knight.

Ook V for Vendetta is verfilmt, maar net als bij de meeste boekverfilmingen haalt de film het niet bij het Origineel. In 'V' wordt een britse samenleving geschetst die na een kernoorlog volledig fascistisch geworden is. De kracht van het boek is dat Moore in staat is om Fascisme voelbaar te maken. De angst en de onvrijheid spatten van de pagina's. Ook wordt het land gecontroleerd door een supercomputer, en heeft niemand meer privacy en worden alle zaken vastgelegd.

Een van de beste scenes in het boek is die waarin de hoofdfiguur in een gevangenis beland en een briefje vind van een medegevangene, die haar haar levensverhaal verteld. Daarin wordt bijna tastbaar wat een controlestaat is en waarom het ten alle tijden noodzakelijk blijft daar tegen te strijden.

Omdat wij een zelfde thematiek aanhangen wilden we graag deze scene gebruiken om duidelijk te maken in wat voor wereld de strip zich afspeelt. Wouter heeft een zeer sterke vertaling gemaakt van het stuk, en het toepasbaar gemaakt voor onze strip, en ik heb het vrij geillustreerd.

Dit alles met een zeer uitgebreide verwijzing en niets dan bewondering voor Moore.Daarnaast gebruikt de internetgroepering 'Anonymous' het masker van de hoofdrolspeler uit V for Vendetta voor hun acties tegen Scientology.

http://en.wikipedia.org/wiki/V_for_Vendetta
http://www.dccomics.com/vertigo/graphic_novels/?gn=1731
http://en.wikipedia.org/wiki/Anonymous_(group)
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina