Bijlage 1: AziëDovnload 185.34 Kb.
Datum07.10.2016
Grootte185.34 Kb.
Bijlage 8.1: Azië.
Sites: www.wikipedia.nl, www.azie.nl, www.aziemagazine.nl, www.talisman.nl/azie, www.azie.startkabel.nl, www.teleblik.nl (filmpjes), www.digibordopschool.nl (foto’s en filmpjes), www.schooltv.nl/beeldbank (filmpjes), www.landenweb.net, www.azie.startkabel.nl.
Reismagazine: AZIË.
Reisbureau’s voor brochures van landen in Azië.
Bibliotheek voor boeken, tijdschriften en ander materiaal van Azië.

Voorbeelden van boeken, tijdschriften en ander materiaal: • 1001 nacht in Rajahstan : reizen door Azie / door Kees Ruys. ISBN 9020424009. Reisgids over Azië.

 • Aan de voet van de Himalaya [Video] : Bhutan. De elfjarige Sengei is hoofdpersoon. Hij is een jonge monnik die vanaf zijn zevende in het klooster woont. Aandacht voor klooster- en gezinsleven, godsdienst en bestaansmiddelen (landbouw).

 • Aardrijkskunde [Kinderprent] : Java, het voornaamste eiland der Nederlandsche bezittingen in Azië, 12,000,000 inwoners. Topografische prenten.

 • Aids in ontwikkelingslanden : een uitdaging voor Afrika, Azie en Latijns-Amerika / door Maria de Bruyn.

 • Avonturen in Azië : belevenissen van een fotograferende journalist in het onrustige Verre Oosten / door A. van Sprang.

 • Aziatisch wonen / Simone Schleifer. ISBN 978-90-5764-982-0.   Fotoboek over wooninterieurs waarin Aziatische elementen overheersen.

 • Aziatische ceramiek en glas : 15 mei tot en met 1 augustus / door D.F. Lunsingh Scheurleer.

 • Aziatische sprookjes / bew. door Marijke van Raephorst. ISBN 90-202-0025-9

 • Tijdschrift Azië.

 • Azië / door A. Krever. ISBN 9024910501. Dierenbescherming.

 • Azië / Anita Ganeri. ISBN 978-90-5566-383-5. Informatie over het continent Azië: geografie, bewoners, bezienswaardigheden, natuur, weer en milieu. Met kaarten en kleurenfoto's. Vanaf ca. 9 t/m 11 jaar.

 • Azie: de jongste zee- en landreizen in dat werelddeel aan het volk verhaald / door J.B. Rietstap.

 • Azië / door J. Mackinnon en K. Mackinnon. ISBN 9025265987. Dieren in Azië.

 • Azië / Helen Stenfert Kroese. ISBN 9051410336   . - ISBN 90-5141-200-2 . Atlassen.

 • Azië / fotogr. Nand Fiems ; tekst Frans Boenders. ISBN 9020945629.  Fotoboek met relevante bijschriften dat opnamen bevat uit India, Tibet, Myanmar, Vietnam en Indonesië.

 • Azië / Rob Bowden.  ISBN 978-90-5566-072-8. Beknopte informatie over het werelddeel Azië voor wat betreft volken, geschiedenis, cultuur, milieu e.d. en de positie die Azië inneemt binnen de wereldhandel en de internationale politiek. Met kleurenfoto's, kaartjes en grafieken, Vanaf ca. 12 jaar.

 • Battle for the light [DVD-video] : Zuid Azië / nar. Peter Hayden. Leven in de regenwouden rond de evenaar in Zuid-Oost Azië.

 • Bevrijdingstheologie in de derde wereld : teksten uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika / gekozen en ingel. door J.Th. Witvliet. ISBN 9021161087.   Tekstboek over de bevrijdingstheologie in de Derde Wereld.

 • Brandend Zuid-Oost Azië: de geschiedenis van Cambodja, Laos, Thailand en Vietnam: een gebied, dat reeds eeuwen geteisterd wordt door oorlogsgeweld: uitg. in samenw. met Stichting Hulpverlening Zuid-Oost Azië / door Leo Bezemer en Henk Hoksbergen. ISBN 9060643747  

 • Noordoost-Azië / [red. Hubert Deveaux & Co ... et al. ; tekst: Daniel Bernard. ISBN 9064076391. Introductie in woord en beeld van Mongolië, Japan, Noord- en Zuid-Korea, China en Taiwan.

 • Mijn wereld : kinderen op school / door Rindert Kromhout van der Meer. ISBN 902909642X.   School en scholing, toegepaste kunst en een volksverhaal uit Nederland, Pakistan, Thailand, Cuba, Columbia, Egypte en Tanzania+ Een lees-en doe-boek met veel foto's.

 • West-Azië / door Herman Wouters. ISBN 9031898538.

 •   Voor- en Achter-Indië / door L. Dupont. 77-34-069 Rijk geïllustreerde volkenkundige beschrijving van het gebied van Pakistan tot Vietnam, waarin vooral cultuur en godsdiens aan de orde komen.

 • Centraal en Oost-Azië / door Wolf Kielich. ISBN 9027495513.  Beschrijving van geschiedenis en leefwijze van de bevolkingsgroepen in dit gebied.Regio's in Azië:██ Noord-Azië

██ Centraal-Azië

██ Zuidwest-Azië

██ Zuid-Azië

██ Oost-Azië

██ Zuidoost-Azië

De ruïnes van Angkor


Luang Prabang stad Hue


Azië is het grootste werelddeel ter wereld. Aan de westkant grenst het aan Europa en Afrika, in het noorden aan de Noordelijke IJszee, in het oosten en zuidoosten aan de Grote Oceaan en in het zuiden aan de Indische Oceaan. In het jaar 2006 telde het continent circa 3,97 miljard inwoners, ofwel 61% van de totale wereldbevolking (6,5 miljard). Azië bedekt met een oppervlakte van 43.810.000 km², 8,6% van de totale oppervlakte van de Aarde en 29,4% van de totale landoppervlakte.

Definitie van Azië


Het continent Azië wordt gedefinieerd door Europa en Afrika af te trekken van de Afrika-Euraziatische landmassa. De precieze grenzen van het continent zijn vaag (met name voor niet-cartografen). Azië en Afrika zijn van elkaar gescheiden door het Suezkanaal (Landengte van Suez). De grens van Europa en Azië loopt grofweg via de Dardanellen, de Zee van Marmara, de Bosporus, de Zwarte Zee, het gebergte de Kaukasus (niet geheel onomstreden, sommigen plaatsen de lijn via de Koema-Manytsjlaagte), de Kaspische Zee, de rivier de Oeral (volgens anderen de rivier de Emba) en het gebergte de Oeral naar Nova Zembla.

De volgende gebieden vallen dus hieronder:

het Aziatisch vasteland;

de eilanden op het Aziatisch continentaal plat;

eilanden die niet op het Aziatisch continentaal plat liggen maar gewoonlijk beschouwd worden als behorend tot Azië;


Subregio’s.

Azië kan zelf beschouwd worden als een subregio van het grotere Euraziatische continent. De onderverdeling van Azië in regio's is niet helemaal rechtlijnig omdat er geen consensus over is, hieronder is een grofwegge onderverdeling van Azië in verschillende subregio's:Noord-Azië


Noord-Azië is een gebied in Azië. Het omvat het Aziatische deel van Rusland (het Russische deel van Siberië en het Russische Verre Oosten) en Mongolië.[1] In het westen grenst het aan Europees Rusland, in het zuiden aan de staten van Centraal-Azië en de Volksrepubliek China. In het oosten grenst het aan het noordelijke deel van de Grote Oceaan, in het noordoosten wordt het van Amerika gescheiden door de Beringstraat en in het noorden grenst het aan de Noordelijke IJszee. In Japan wordt meestal gesproken van Noordoost-Azië, wanneer men het over dit gebied heeft.

Het gebied loopt van de Oeral in het westen over in het vlakke West-Siberisch Laagland met de deltas van de Ob en de Jenisej, dat in het zuiden en westen wordt begrensd door de middel- en hooggebergtes van Midden-, Oost en Zuid-Siberië. De hoogste gebergtes bevinden zich in het zuidelijke en oostelijke deel. Het klimaat is er erg streng, waarbij het grootste gedeelte wordt gekenmerkt door een landklimaat met zeer koude winters.


Centraal Azië.

Centraal-Azië is de regio van Azië die zich uitstrekt vanaf de Kaspische Zee in het westen tot Centraal-China in het oosten en van het zuiden van Rusland in het noorden tot het noorden van Pakistan in het zuiden. Het wordt soms ook wel aangeduid als Midden-Azië of Binnen-Azië en bevindt zich grofweg in het midden van het supercontinent Eurazië. Hoewel er verschillende definities bestaan over de exacte samenstelling van de regio is er geen enkele definitie die universeel wordt erkend. Ondanks deze onzekerheid bij het afgrenzen, bevat de regio een aantal belangrijke algemene kenmerken. Een hiervan is dat Centraal-Azië van oudsher nauw verbonden is geweest met de nomadische volkeren die er leefden en met de zijderoute.[1] Als resultaat hiervan heeft het gediend als een kruispunt voor de uitwisseling van mensen, goederen en ideeën tussen Europa, West-Azië en Oost-Azië.[2]

Centraal-Azië komt grotendeels overeen met Turkestan. In de moderne context bestaat Centraal-Azië uit de vijf voormalige Sovjetrepublieken Kazachstan, Kirgizië, Oezbekistan, Tadzjikistan en Turkmenistan. De landen Afghanistan en Mongolië worden ook vaak tot Centraal-Azië gerekend, evenals de westelijke Chinese provincies Binnen-Mongolië, Sinkiang (Xinjiang), Qinghai en Tibet.

Definities van het gebied lopen uiteen. Eén van deze definities is:

- de regio van Iraans Azerbeidzjan en de Turks-Islamitische regio's van zuidelijk Rusland in

het westen tot Noord-Afghanistan, zuidelijk Siberië, Tibet en Mongolië in het oosten.


Verre Oosten.

Het Verre Oosten is een term die veel wordt gebruikt om Zuid-Azië, Oost-Azië en Zuidoost-Azië aan te duiden. Soms wordt hiermee ook het meest oostelijk gelegen gedeelte van Rusland; het Russische Verre Oosten (met als belangrijkste haven Vladivostok) en de westelijke Grote Oceaan aangeduid.


Oost-Azië.

Oost-Azië is een gedeelte van het Aziatische continent dat bekeken kan worden vanuit zowel een geografisch als een cultureel oogpunt. Geografisch gezien, beslaat deze regio 6.640.000 km², oftewel 15% van het Aziatische continent. Cultureel gezien, omvat het de maatschappijen die zich in de Chinese invloedssfeer bevinden, waardoor in de cultuur duidelijk gezien kan worden dat zij beïnvloed zijn door de klassieke Chinese taal (met het originele karakterschrift hanzi), confucianisme en neo-confucianisme, mahayana en het daoïsme. Deze combinatie van taal, politieke filosofie en religie overlapt met het officiële geografishe gedeelte van Oost-Azië.

De volgende landen bevinden zich in het geografische Oost-Azië:

- Volksrepubliek China (inclusief Hongkong en Macau)

- (Taiwan)

- Noord-Korea

- Zuid-Korea

- Japan

- Mongolië


De volgende samenlevingen bevinden zich in het culturele Oost-Azië:

- Chinese samenleving

- Japanse samenleving

- Koreaanse samenleving

- Mongoolse samenleving

- Vietnamese samenleving


De volgende landen of regio's worden soms beschouwd als deel van Oost-Azië. Een grote reden hiervoor is het verschil tussen geografische en culturele definities van 'Oost-Azië'. Politieke aspecten spelen ook een rol.

- Delen van China die historisch gezien niet Han-Chinees zijn; Sinkiang, Qinghai en Tibet (Centraal-Azië of Oost-Azië)

- Het Russische Verre Oosten (Noord-Azië of Oost-Azië)

- Vietnam (Zuidoost-Azië of Oost-Azië)


Een van de eerste Europeanen die het gebied beschreef, was Marco Polo, die China via de Zijderoute bereikte in de 13e eeuw.

Na hem 'ontdekten' de Portugezen dit gebied en dreven handel met onder andere China. Later, vanaf 1600, deden ook de Nederlanders dit gebied aan vanaf Nederlands-Indië.


Zuidoost-Azië.

Zuidoost-Azië is een subregio van Azië. Het bestaat uit een deel vasteland (een schiereiland) en vele duizenden eilanden en eilandjes. De volgende landen liggen in Zuidoost-Azië:

- Brunei

- Cambodja

- Filipijnen

- Indonesië

- Laos

- Maleisië

- Myanmar (Birma)

- Oost-Timor

- Singapore

- Thailand

- Vietnam

Zuidoost-Azië heeft een oppervlakte van ongeveer 4 miljoen km². Er wonen meer dan 550 miljoen mensen in de regio (2004), éénvijfde van hen (110 miljoen) woont op het Indonesische eiland Java.
Zuid-Azië.

Zuid-Azië of Zuidelijk Azië wordt in het noordoosten, noorden en het noordwesten door bergen afgescheiden van de rest van Azië. Het wordt soms ook als het Indische subcontinent aangeduid. Normaal gesproken wordt met Zuid-Azië de volgende gebieden bedoeld:

- De landen op het vasteland; India, Pakistan, Nepal, Bhutan en Bangladesh

- De landen in de Indische Oceaan; Sri Lanka en de Maldiven.
De Verenigde Naties rekenen ook Afghanistan en Iran tot hun subregio Zuidelijk Azië.

Hoewel Tibet onderdeel is van de Volksrepubliek China, wordt het om culturele redenen ook soms tot Zuid-Azië gerekend.

Het beslaat ongeveer 4,5 miljoen km² wat overeen komt met ongeveer 10% van het gehele continent Azië. Zuid-Azië is een van de armste regio's in de wereld waar ruim 20% van de wereldbevolking leeft.
Zuidwest-Azië.

Zuidwest-Azië (vaak verward met het Midden-Oosten) is het zuidwestelijke deel van Azië. De naam West-Azië wordt vaak gebruikt in teksten over archeologie en late prehistorie van de regio. In tegenstelling tot het Midden-Oosten, dat een vaag bepaalde regio is die meestal ook Egypte omvat, is Zuidwest-Azië puur een geografische naam die het zuidwesten van Azië omvat.

Zuidwest-Azië valt gedeeltelijk samen met de traditionele Europese namen Midden-Oosten en het Nabije Oosten, die beiden hun plaats ten op zichte van Europa beschrijven in plaats van hun positie binnen Azië. De benaming West-Azië wordt geprefereerd boven het Midden-Oosten door internationale organisaties (met als bekendste de Verenigde Naties) en ook in Afrikaanse en Aziatische landen, zoals India vanwege het eerdergenoemde Eurocentrisme van de historische benaming Midden-Oosten. Als het gaat om culturele en politieke geografie horen bij het Midden-Oosten soms de Noord-Afrikaanse landen, met name Egypte. Om diezelfde redenen zijn ook Afghanistan, Centraal-Azië en West-Pakistan verbonden aan die regio.


De VN plaatst Turkije en de staten ten zuiden van de Kaukasus (Armenië, Azerbeidzjan en Georgië in West-Azië, aangezien zij hier bijna geheel in liggen. Deze landen liggen echter in gebieden die zowel met Azië als Europa te maken hebben en hebben sociaalpolitieke banden met de laatste. Turkije, Georgië en Azerbeidzjan liggen gedeeltelijk in Europa terwijl Armenië geheel in Azië ligt. Aan de andere kant plaatst de VN Iran en Egypte in respectievelijk Zuid-Azië en Noord-Afrika.
Gebieden

Zuidwest-Azië omvat in de meeste gevallen:

- Armenië

- Bahrein

- Cyprus

- Sinaï (oost Egypte)

- Gazastrook

- Iran

- Irak

- Israël

- Jordanië

- Koeweit

- Libanon

- Oman

- Qatar

- Saoedi-Arabië

- Syrië

- Verenigde Arabische Emiraten

- Westelijke Jordaanoever

- Jemen

- De Aziatische delen van:

- Azerbeidzjan

- Georgië

- Turkije
Verder worden het gebied soms opgerekt tot:

- Afghanistan

- Het Afrikaanse gedeelte van Egypte

- De Europese gedeeltes van

- Azerbeidzjan

- Georgië

- Turkije

- Aanliggende gedeeltes van Centraal-Azië


Anatolië, Arabisch Schiereiland, Trans-Kaukasië, Levant, en Mesopotamië zijn subregio's van Zuidwest-Azië.
Steden.

Zie www.wikipedia.nl  Azië  steden  “Lijst van grootste metropolen van Azië.Cultuur in Azië

Voor cultuur zit je in Azië helemaal goed. Door de bewogen geschiedenis en het koloniale verleden van veel Aziatische landen, zijn er veel culturele schatten te vinden. Of het nu gaat om architectonische hoogstandjes zoals de tempels van Angkor in Cambodja, de levensstijl van verschillende stammen in Vietnam en Maleisisch Borneo of de prachtige koloniale hotels in de verschillende landen, in elk Aziatisch land komt de cultuurliefhebber aan zijn trekken. De stadjes Hoi An en Hue in Vietnam, Luang Prabang in Laos en Ayuthaya in Thailand zijn World Heritages Sites van UNESCO en zijn zeker een bezoek waard.

Echte cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Sri Lanka. In de culturele driehoek vindt u heilige grotten, tempelruïnes en compleet verdwenen steden.
Historische overblijfselen
De Vietcong tunnels van Cu Chi, het Ho Chi Minh Mausoleum en de Killing Fields in Cambodja zijn enkele voorbeelden van historische overblijfselen die de geschiedenis een gezicht geven. Voor wat Nederlandse resten gaat u naar Malacca in Maleisië of bezoekt u het JEATH museum bij de brug over de River Kwai waar Nederlandse krijgsgevangen gewerkt hebben.

Architectonische hoogstandjes
Voor architectonische hoogstandjes kunt u naast de tempels van Angkor en de Unesco sites ook terecht in Bangkok waar enkele van de mooiste tempels en paleizen van Thailand staan. Wat primitieve kunst betreft is de stad Kuching in Maleisië een aanrader.

Natuur in Azië


Azië is een tropisch continent met een warm en vochtig klimaat. Er zijn geen tijden van echte droogte; het hele jaar door valt er voldoende regen. Deze omstandigheden zijn ideaal voor een weelderige plantengroei. Varens, lianen, epifyten (planten die op andere planten groeien), palmen en kruiden. Veel planten groeien het hele jaar.

In het laagland zijn de bomen behangen en met elkaar verbonden door houtige klimplanten en lianen. Stilstaand of langzaam stromend water groeit volledig dicht met waterhyacint en in de bergen zijn de takken en stammen van de bomen overwoekerd met mossen en orchideeën. Azië kent diverse soorten regenwouden, waaronder de uit slechts enkele boomsoorten bestaande mangrovebossen in de kustgebieden.Jungle ervaring
Voor echte jungle en de grootste kans om wild te zien, moet je in Maleisisch Borneo of Thailand zijn. De regenwouden en nationale parken kennen een groot aantal diersoorten. In sommige gebieden, waar vaak en veel mensen komen, trekken ze zich terug diep in het regenwoud, zodat ze onzichtbaar blijven. In de nog niet intensief bezochte gebieden van Maleisië, zoals de provincie Sabah, heeft de oplettende reiziger grote kans om wild te zien. De Indische olifant, de uiterst zeldzame Sumatraanse neushoorn en de aan de neushoorn verwante tapir, krokodillen, bosgemzen, wilde zwijnen en diverse sierlijke hertensoorten. De reiziger zal het gemakkelijkst kennis kunnen maken met één van de vele aapsoorten, zoals de langstaartmakaak en de gibbon met het schrille geluid van de vrouwtjes. Speciale vermelding verdient de proboscis-monkeys, de neusaap. Dit unieke dier, waarvan de mannetjes een komkommerachtige neus hebben, komt alleen op Borneo voor. De orang oetan komt voor in de Maleisische provincies Sabah en Sarawak.
In Sarawak vind je bij Mulu National Park het grootste grottenstelsel ter wereld. Ook weer een kunstwerkje van Moeder Natuur. In Danum Valley op Sabah beleeft u zeker weten een puur stukje jungle-ervaring.

In Thailand is de kans op wild het grootst in het Khao Sok National Park in het zuiden, in het Kaeng Krachan National Park in de buurt van Hua Hin en in het noorden in het Doi Inthanon National park.In zowel Thailand als Maleisië wordt u in ieder geval geconfronteerd met een bijzondere rijke vogelwereld. In Maleisië komt de neushoornvogel, oftewel de hornbill, voor. Vogels zijn gemakkelijker te observeren en beter te horen dan zoogdieren. Wat lager bij de grond leven slangen, hagedissen, kikkers en padden. Onder water leven talloze vissoorten en schildpadden, die voor een kleurrijk spektakel zorgen.

Sri Lanka is een land dat een grote variëteit aan natuurlijke omgeving heeft. Naast nationale parken die zich met hun uitgestrekte, droge vlaktes uitstekend lenen voor safari's, heeft Sri Lanka ook jungle en uitgestrekte theeplantages waar u heerlijk kunt wandelen.

Strand in Azië


Zon, zee en strand zijn vaak belangrijke ingrediënten voor een geslaagde vakantie. Deze elementen zijn overvloedig te vinden in Azië. Veel van de bekende stranden, zoals die in Thailand (Phuket), Maleisië (Penang) en Bali (Kuta) zijn zo'n 25 jaar geleden door de rugzaktoerist ontdekt. Er is inmiddels veel veranderd en gemoderniseerd. Niettemin is het aantal stranden in Azië gelukkig zo groot dat er genoeg te ontdekken.
Thailand
Een gebied waar u leuke en rustige zandstranden kunt vinden, is de zuidwestkust van Thailand ten zuiden van Krabi. Ook de eilandjes tussen Krabi en Phuket in, zoals Koh Yao en Ko Racha, zijn de moeite waard. Ze zijn bezaaid met kleine baaien met compleet verlaten zandstranden. De kustplaats Hua Hin is een aantrekkelijke strandbestemming als u wilt golfen in de buurt. Ook op de eilanden Koh Samui, Koh Chang en Koh Samet vindt u strandresorts in alle soorten en maten.
Maleisië
In Maleisië liggen de uitgestrekte stranden in Sabah, op Maleisisch Borneo. Aan de noordkust bij het Nexus Resort ligt een strand van maarliefst vier kilometer lang. Voor liefhebbers van een 'hutje op het strand' is het eiland Lankayan bij Sabah een absolute aanrader. Ook de eilanden Langkawi en Pangkor Laut aan de westkust van West-Maleisië zijn nog vrij van het massatoerisme. Aan de Oostkust zijn eilandjes waar slechts een enkel resort is, zoals Pulau Lang Tengah en Tenggol. Ook in het Tanjong Jara Resort verblijft u aan het strand op een rustige locatie.
De Malediven
De Malediven zijn de meest tropische eilanden ter wereld en lenen zich dan ook perfect voor een strandvakantie.
Bali
Op Bali kunt u Kuta beter vermijden, daarbuiten zijn nog voldoende aantrekkelijke, rustige stranden te vinden. Bijvoorbeeld in het noorden of aan de westkust bij Canggu, Jimabaran Bay en Legian Beach. Houdt er wel rekening mee dat de stranden op Bali zwart kunnen zijn vanwege het lavazand. 
Sri Lanka
Ook Sri Lanka biedt enkele schitterende stranden. En hier vindt u zeer sfeervolle en kleinschalige accommodaties waarbij u volop van de omgeving kunt genieten. Vooral Apa Villa is een echte aanraden.
Vietnam
Vietnam beschikt ook over enkele stranden. Het zijn er niet veel, maar ook deze kustlijn heeft diverse bounty-stranden, zoals bij Nha Trang, Hoi An en Phan Thiet.
Oman, Myanmar en Cambodja
Ten slotte is het ook mogelijk om een strandverblijf te verwerken in uw reis naar Oman, Myanmar en Cambodja.
www.landenweb.net  landen in Azië.
Cambodja (Zuidoost-Azië).

www.landenweb.net/cambodja, www.cambodja.startpagina.nl.

Boeken: - Cambodia / Aleta Moriarty. ISBN 1-904777-51-1. Reisgids Cambodja. • Cambodja, Laos / auteurs: Jürgen Bergmann, Berthold Schwarz, Annaliese Wulf. ISBN 90-274-2237-0 

 • Cambodja : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu / John Kleinen, Tara Mar. ISBN 90-6832-404-7.

 Mongolië (Noord-Azië).www.mongolie.nl, www.landenweb.net/mongolie.

Boeken: - Mongolië : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu / Tjalling Halbertsma. ISBN 90-6832-418-7. • Mongolia = Mongolia : tussen stad en steppe = Mongolia : entre ville et steppe : between city and steppe : tussen stad en steppe : entre ville et steppe / Paul van Wouwe. ISBN 907321453X.  Fotoboek met zwart-witte opnamen van het alledaagse leven.


China (Oost-Azië).

www.landenweb.net/china, www.china.startpagina.nl.

Boeken: - 100 mooiste schatten van China / [tekst: Wang Zhen. ISBN 90-366-1799-5. Foto's van honderd natuurlijke en cultuurhistorische hoogtepunten van China. • Als je in China woont / geschreven door Joëlle Busuttil. ISBN 9027628858.

 •  Beijing / Christine Hatt.  ISBN 9054953284. Behalve aan de geschiedenis van Beijing, de hoofdstad van China, wordt ook aandacht besteed aan architectuur, godsdienst, huizen, misdaad en industrie. Met vele kleurenfoto's.

 • China / [auteurs: Donald Bedford. ISBN 90-410-3384-X


Tibet(Centraal Azië).

www.tibet.startpagina.nl.

Boeken e.d.: - Tibet : een cultuur van vrede / Bert van Baar, Sander Tideman. ISBN 90-5670-128-2. Beschrijving van land, bevolking, politiek, religie, kunst en wetenschap en toerisme. • Tibet / door Peter Schicht. ISBN 9060972651. Fotoboek.

 •   Tibet / Esther Nederlof. ISBN 978-90-866001-0-6.  Beknopte informatie over Tibet voor wat betreft o.a. de geschiedenis, landschap, klimaat, bevolking, cultuur en godsdienst, Met foto's in zwart-wit en kleur.

 •  Tibet: een culturele ontmoeting: Nederlandse bew. / onder red. van Massimo Vignelli. ISBN 90 6097 140x.

 • Tibet impressions [Compact disc] / Chris Hinze.

 • Tibet [Video] : Het einde van de tijd / Nederlands comment. Ton van der Horst.


Pakistan (Zuid-Azië).

www.pakistan.startpagina.nl, www.landenweb.net/pakistan.

Boeken: - Pakistan / door Ailsa Scarsbrook en Alan Scarsbrook. ISBN 9029395877. • Het onderwijs in Pakistan / door Anke van Dam. ISBN 9064438013.

 • Pakistan / Dick Houtzager. ISBN 9025728782  


Libanon (Zuidwest-Azië).

www.landenweb.net/libanon, www.libanon.statpagina.nl.

Boeken: - Hoe zit dat nu in Libanon? / door H. Mulder. ISBN 9023910427. Beschrijving van geografie en geschiedenis van Libanon, met aandacht voor de verschillende rivaliserende groeperingen. • Libanon / Lejo Siepe. ISBN 978-90-6832-694-9.

 •  Libanon : mensen, politiek, economie, cultuur / door Jan Keulen.  ISBN 9068323326.   


Armoede in Azië,
caste and progress. kastendiscriminatie en vooruitgang.(Donkerder is armer, maar sommige gebieden zijn slechts licht 'geen gegevens' - zie onze armen in een rijke wereld pagina.)
Een meerderheid van 's werelds armste mensen zijn vandaag de dag in Azië - deels omdat zij een meerderheid van de wereldbevolking. Of course some Asian countries like Japan and South Korea are not as poor as others like India and Cambodia, with Asian poverty being concentrated in South Asia. Natuurlijk een aantal Aziatische landen als Japan en Zuid-Korea zijn niet zo slecht als anderen, zoals India en Cambodja, met de Aziatische armoede is geconcentreerd in Zuid-Azië.

Asian poverty Aziatische armoede

1. 1. Poverty in some Asian countries is largely due to the pressure of population growth on scarce resources and inadequate governments allowing strongly negative caste discrimination. De armoede in sommige Aziatische landen is grotendeels te wijten aan de druk van de groei van de bevolking op de schaarse middelen en gebrekkige regeringen die sterk negatief kaste discriminatie.

2. 2. Education, medicine, clean water and sanitation are often inadequate also Onderwijs, geneeskunde, schoon water en sanitaire voorzieningen zijn vaak ontoereikend ook

3. 3. In some Asian countries land ownership being problematic also encourages poverty. In sommige Aziatische landen grondbezit wordt problematisch moedigt ook de armoede.

 

4. 4. Asia till recently attracted less foreign investment than Latin America, but more of it has been stable longer-term European investment. Azië tot onlangs trok minder buitenlandse investeringen dan Latijns-Amerika, maar meer is stabiel op langere termijn de Europese investeringen.


Some of Asia has shown good progress on poverty in recent years, like China and South Korea. Sommige van Azië heeft goede vooruitgang geboekt op de armoede in de afgelopen jaren, zoals China en Zuid-Korea. (in China noteably helped partly by controls on population growth)  But Asia, holding the largest populations, still has many extreme poor. (in China, met name geholpen deels door controle op de groei van de bevolking) Maar Azië, die de grootste bevolking, heeft nog steeds veel extreme armen.

# The new green selected food crops have been helping in reducing poverty in Asia, but the newer genetically modified food crops and their monopoly providers seem to have been unhelpful to date ? # De nieuwe groene geselecteerd voedselgewassen zijn te helpen bij het terugdringen van de armoede in Azië, maar de nieuwere genetisch gemodificeerde voedselgewassen en hun monopolie aanbieders lijken te zijn weinig to date?

See South Asia Land Management - SACEP pdf 1.5 mb Zie Zuid-Azië Land Management - SACEP pdf 1,5 MB

# For one small charity trying to do some good extreme-poverty work in India today, though lacking the resources to do a great amount, see SEED . # Voor een kleine liefdadigheid proberen te doen wat goed van extreme armoede in India vandaag, maar niet over de middelen om een groot bedrag, zie zaad.

# For another good small extreme-poverty charity working in Cambodia, see Sao Sara Foundation # Voor een goede kleine extreme armoede liefdadigheid werken in Cambodja, zie Sao Sara Stichting.
URBAN POVERTY IN AZIË

While rural poverty has declined significantly in Asia, urban poverty has been rising. Terwijl plattelandsarmoede aanzienlijk is afgenomen in Azië, stedelijke armoede is stijgende. Because urban poverty is different in nature from rural poverty, there is a concern that the approaches to poverty reduction that were developed for rural areas may not work in cities and towns. Omdat de stedelijke armoede is verschillend van aard van armoede op het platteland, is er bezorgdheid dat de aanpak van de armoedebestrijding die werden ontwikkeld voor het platteland kan niet werken in de steden en dorpen.

This paper analyses the characteristics and extent of urban poverty in Asia, using the three dimension of poverty: lack of income, lack of access and lack of power. Deze paper analyseert de kenmerken en de omvang van de stedelijke armoede in Azië, met behulp van de drie dimensie van armoede: gebrek aan inkomen, gebrek aan toegang tot en het gebrek aan macht. It introduces policies and programmes to address urban poverty, but also shows that the available data on urban poverty in the region are not detailed enough to enable the development of effective and sustainable urban poverty reduction policies. Zij voert het beleid en de programma's aan te pakken stedelijke armoede, maar laat ook zien dat de beschikbare gegevens over stedelijke armoede in de regio zijn niet gedetailleerd genoeg zijn om de ontwikkeling van effectieve en duurzame stedelijke armoedebestrijding beleid.

The urban poor need better conditions for their work, including in the informal sector, better infrastructure and services, including inside the slums, and good urban governance to make the local decision processes inclusive, participatory, accountable and transparent. De stedelijke armen noodzaak van betere voorwaarden voor hun werk, ook in de informele sector, een betere infrastructuur en diensten, ook in de sloppenwijken, en een goed stedelijk bestuur om de lokale besluitvormingsprocessen integratie, participatie, verantwoording afleggen en transparant zijn.


This paper is presented as a document to the Fourth Session of the Committee on Poverty Reduction (12-14 December 2007)

Download the document on pdf format (650 kb) Download het document op pdf-formaat (650 kb)

Table of contents Inhoudsopgave

INTRODUCTION INLEIDING

• Poverty • Armoede


• Urbanization • Verstedelijking

URBAN POVERTY URBAN POVERTY

• Income poverty • inkomensarmoede
• Urban hunger • Stedelijke honger
• Economic growth and employment • Economische groei en werkgelegenheid
• Urban informal sector • Stedelijke informele sector
• Informal settlements • Informele nederzettingen
• Lack of access to services • Gebrek aan toegang tot diensten
• Exclusion • Uitsluiting

REDUCING URBAN POVERTY TERUGDRINGEN URBAN POVERTY

• Enhancing productivity and employment • Verbetering van de productiviteit en werkgelegenheid
• Supporting the informal sector • Ondersteuning van de informele sector
• Upgrading informal settlements • Upgraden van informele nederzettingen
• Empowering the poor • Empowering de armen
• Good urban governance • Goed stedelijk bestuur

CONCLUSION CONCLUSIE
Gekleurde informatie.


De Derde Wereld.


Edukans.

Speelgoed in ontwikkelingslanden.


Familie en cultuur in Malawi.


Dorpen en steden in ontwikkelingslanden.


Mensenrechten.


Dans, eten, kleding in Cuba.


Scholen in ontwikkelingslanden.

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina