Biografie Mintzberg (Wikipedia)Dovnload 12.79 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte12.79 Kb.
Biografie Mintzberg (Wikipedia)

Mintzberg promoveerde in 1968 aan MIT. Momenteel is hij professor in de managementstudies aan McGill-universiteit, Montréal. (Canada)

Mintzberg heeft dertien boeken op zijn naam staan en meer dan honderd artikelen. Met name over organisatievraagstukken, maar Mintzberg speelt ook een actieve rol in discussies over de opzet van het managementonderwijs en de managementtheorie. De nadruk op cijfermatige bewijzen is volgens Mintzberg nadelig, de neiging om daarmee de wetenschapplijkheid te bewijzen zit een goede praktisch bruikbare opleiding in de weg.

Hij is getrouwd met Sasha Sadilova en heeft twee dochters, Susie en Lisa. In 1997 is hij officier gemaakt in de Order of Canada.


Organisatiestructuren


Zijn bekendste werk is Structure in Fives: Designing Effective Organizations (1983), wat een samenvatting was van het boek 'The Structuring of Organizations' (1979). Dit werk is in 1991 in het Nederlands verschenen onder de titel "Organisatiestructuren". In dit werk beargumenteert hij dat Organisatiestructuur is opgebouwd uit vijf hoofdonderdelen en dat afhankelijk van welk onderdeel van de organisatie als belangrijkst wordt gezien dit ook de aard van de organisatie zal beïnvloeden:

Organisatieonderdeel

Type organisatie

Strategische top

Simpele structuur

Lijnmanagement

Divisiestructuur

Werkvloer

Professionele bureaucratie

Ondersteunende staf

Adhocratie

Technostructuur

Machinebureaucratie

Veranderingsstrategieën


Mintzberg had ook idee over het doorvoeren van veranderingen in bedrijven, daarvoor zijn, om weerstand te voorkomen strategieën nodig.

Tijdens een congres in 1991 in Amsterdam introduceerde Mintzberg een viertal veranderingsstrategieën. Op de facilitaire strategie na waren de strategieën al bekend uit het werk van Robert Chin en Kenneth D. Benne.[1] Wel koppelde Mintzberg de strategieën aan vier wereldreligies.Strategie

Wereldreligie

Facilitaire strategie

Boeddhistische strategie

Rationeel-empirische strategie

Joods model

Machtsstrategie

Katholieke model

Normatief-reëductieve strategie

Protestantse model


www.mintzberg.org Henry Mintzbergs homepageDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina