Blz. 3 Boekgegevens Blz. 4 SamenvattingDovnload 26.08 Kb.
Datum23.07.2016
Grootte26.08 Kb.


Inhoud
Blz. 3 Boekgegevens

Blz. 4 Samenvatting

Blz. 6 Schilderij

Blz. 7 Gedicht

Blz. 8 Songtekst

Boekgegevens
Titel Eilandgasten

Schrijver Vonne van der Meer

Uitgever Uitgeverij Contact

Druk 1e druk 1999, 31e druk 2003

Genre Roman

Aantal pagina’s 205

Omslag Johan de Meester & www.artgrafica.com

Samenvatting


Eilandgasten gaat over een vakantiehuisje op Vlieland; Duinroos. De schoonmaakster van het huisje is altijd erg geïnteresseerd wat gasten in het gastenboek schrijven. In het boek Eilandgasten lees je het verhaal achter zes gastenboekreacties.
1

Dana, Chiel en hun zoontje Floris gaan voor een week naar Vlieland omdat Chiel tijdens een congres in Duitsland vreemd is gegaan. Door een weekje in Duinroos door te brengen wil Chiel het goedmaken met zijn vrouw.

Chiel probeert voortdurend alles goed te doen voor Dana, maar dat werkt haar op de zenuwen. Na een paar dagen zegt Dana dat Chiel moet ophouden het goed proberen te maken, de tijd moet het helen.
2

Martine zou met haar vriend Bas naar Vlieland gaan, maar hij moest weg voor zijn werk, dus Martine vroeg haar vriendin Jetta. Jetta wilde haar dochter Sanne meenemen, omdat die de laatste tijd erg stil was. Later bleek ook Jetta niet mee te kunnen, dus ging Martine met Sanne.

Sanne zei bijna niets en gedroeg zich vreemd en na een tijdje vertelde ze Martine dat ze zwanger was, maar dat ze niet nog wist of ze het “kindje” wilde houden.

Wanneer Sanne van de trap is gevallen is ze heel bang dat ze het kindje kwijtraakt. Martine vertelt dan dat zij ooit een abortus heeft laten plegen en Sanne besluit dat ze het kind wil houden.


3

Nadat Leo’s vrouw Johanna is overleden, is hij depressief. Na 11 maanden is hij het zat en besluit hij zelfmoord te plegen. Daarom gaat Leo naar Vlieland, dan wil hij zichzelf verdrinken in de zee.

Eenmaal op Vlieland wil Leo de indruk achter laten dat hij per ongeluk is gestorven. Hij bereidt alles voor en besluit dezelfde avond nog zelfmoord te plegen. Maar eerst wil hij nog een brief aan zijn dochters schrijven. Het schrijven van de brief lukte Leo niet goed, dus hij besloot nog een dag langer te blijven. Ook de dagen daarna lukt het schrijven van de brief niet goed en Leo komt erachter dat hij nog niet dood wil, hij wil zijn dochters terugzien.

4

Simone, Nils en hun dochters Roos en Karlijn verblijven een week in Duinroos. Dan krijgt Nils een telefoontje van zijn werk, dat ene Dennis commercieel directeur is geworden, in plaats van Nils zelf. Door dit telefoontje raakt Nils overstuur, een paar dagen lang blijft hij chagrijnig en is hij niet te genieten.Na een paar dagen is het gelukkig toch weer over, dus kan de familie nog een hele week van hun vakantie genieten.
5

Willemijn en Walter wonen al tweeënhalf jaar bij elkaar in een studentenkamer in Groningen, hoewel ze geen relatie hebben. Ze gaan een weekje naar Duinroos met Tom, een vriend die ze nog niet zo lang kennen.

Willemijn laat Walter weten dat ze verliefd is op Tom en Tom verteld aan Walter dat hij Willemijn ook leuk vindt. Maar Walter wordt jaloers op Tom, hij wil Willemijn voor zichzelf houden.

Wanneer Willemijn en Tom na een paar dagen een relatie krijgen, vertrekt Walter van het eiland.


6

Een vrouw die al sinds haar jeugd op Vlieland komt, gaat nu vermoedelijk voor de laatste keer naar het eiland omdat ze voor de tweede keer een tumor heeft. Haar man wilde met haar mee, maar de vrouw wilde alleen zijn.

In Duinroos vindt de vrouw het gastenboek en ze schrijft een aantal pagina’s vol. Dat doet ze omdat ze de behoefte voelt om bepaalde dingen op papier te zetten.

Aangezien het niet de bedoeling is dat iemand ooit zal lezen wat de vrouw heeft opgeschreven, scheurt ze de bladzijden eruit. Daarna gaat ze naar Zeezicht, wachtend op de boot die haar weer terug naar huis zal brengen.

Schilderij
Bij dit boek heb ik een schilderij van de vuurtoren van Vlieland gekozen omdat het boek zich op Vlieland afspeelt en de vuurtoren een belangrijk kenmerk van Vlieland is. Wanneer je met de boot in de haven aankomt, kun je de vuurtoren al zien. En ’s avonds kun je het licht van de vuurtoren ook op bijna heel het eiland zien, dus ook in Duinroos.

In Eilandgasten hebben alle gasten te maken met het gastenboek in Duinroos, maar ook met de vuurtoren omdat die iedere avond over hen heen heeft geschenen. De vuurtoren wordt ook genoemd in het boek, evenals het Posthuis.


Het schilderij is een aquarel en gemaakt door Marianne Heyboer in 2002.


Gedicht
Lippen branden van verlangen naar het zilte van de jouwe.De wind maakt ruimte en in vrijheid kan ik van je houden.”
Dit korte gedicht is in 2010 geschreven door Greg Theulings en Carolien Rademakers.
Ik heb dicht gedicht gekozen omdat het op de banden van de Vliehors-Express staat. De Vliehors-Express is een soort bus die rondrijdt over Vlieland. De banden van de Vliehors-Express laten het gedicht achter in het zand.

Wanneer je over het strand loopt op Vlieland, kom je vrijwel altijd dit gedicht tegen in het zand, dus de gasten van Duinroos zullen het ongetwijfeld ook gezien hebben.

Verder is er op Vlieland een zilte lucht en bijna altijd wind, wat ook terugkomt in het gedicht. Hoewel het gedicht kort is, past het toch duidelijk bij Vlieland.

Songtekst


Liesbeth List - Vlieland

Ook al ben ik heel gelukkig met m’n eigen stad,
soms is er dat heimwee naar mijn eiland aan ’t wad.
Want met de stad heb ik niet dié band,
die ik nu eenmaal heb met Vlieland.

Ik hou van vader IJsbrand en van moeder Olfertin,


oma Alida zou ik ook graag weer willen zien.
En tante Trijntje die nog bij haar vader woont,
ome Douwe die zich eens per jaar verschoont.
Ach, hoe zou ’t zijn met tante Fokje van de hoek,
van haar werd gefluisterd dat ze fietste zonder broek,
en ze had meestal elke week een andere man …
‘Een slechte vrouw’, zei vader dan,
en hij bromde in z’n krant:
‘Ze hoort niet hier maar op ’t land!’

Ook al woon ik nu zo’n twintig jaar al in de stad,


soms is er dat heimwee naar m’n eiland aan het wad.
Want met de stad heb ik niet dié band,
die ik nu eenmaal heb met Vlieland.

Ik hou van vader IJsbrand en van moeder Olvertin,


oma Alida zou ik ook graag weer willen zien.
En opa Sijmen die gebromd had in de nor,
is die nog elke avond dronken als een tor?
Ach, hoe zou het zijn met juffrouw Janke van de school?
Speelt ze nog steeds kinderliedjes op die rotviool?
Hoe zou het zijn met Harke van de kruidenier?
Wat was die jongen toch een klier,
mijn God wat haatte ik het toen
als ik daar boodschappen moest doen!

Ook al hou ik heel veel van ’t leven in de stad,


nooit zal ik vergeten wat voor ’n jeugd ik heb gehad.
Want met de stad heb ik niet dié band,
die ik nu eenmaal heb met Vlieland.

Lieve vader IJsbrand, lieve moeder Olvertin,


beste neef Sybrandes, ome Haring, tante Dien …
Ik denk nog vaak aan de verjaardagen terug,
in een kring, de stoelen met een rechte rug.
En dan mocht ik ook een heel klein glaasje advocaat …
Ach, hoe komt het toch dat ik steeds over vroeger praat?
Ik heb, denk ik, een beetje last van nostalgie.
Ik laat maar gaan mijn fantasie
en in gedachten leef ik dan
weer in m’n eigen streekroman

Dit lied heb ik gekozen omdat het beschrijft hoe men kan verlangen naar Vlieland terug te keren. Op Vlieland hangt namelijk een heel aparte sfeer, het is er rustig en er is veel natuur, waarin het natuurlijk het tegenovergestelde is van een stad.

Ik had ook het volkslied van Vlieland kunnen kiezen, maar dat heb ik niet gedaan, omdat dit lied het verlangen naar Vlieland beter beschrijft. Het Vlielands volkslied beschrijft gevoel en omgeving, toch sprak dit lied mij meer aan, door het verschil tussen Vlieland en steden dat weergegeven wordt.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina