Bolivia verandert (d m. v kunst)Dovnload 9.48 Kb.
Datum25.08.2016
Grootte9.48 Kb.
Bolivia verandert (d.m.v. kunst)

Het stedelijke kunst tweejaarlijkse (Bienal de Arte Urbano, BAU) dat zal plaatsvinden in de zone van Cochabamba waar de organisatie actief is, wordt deze september geopend als knalpatroon van de sociale ontwikkeling d.m.v. kunst midden in een sociaal conflict en herontmoeting van de politieke klasse met een deel van het land die meer steun en participatie vereist. Dit tweejaarlijkse, voorgesteld en gecoördineerd vanuit de ´mARTadero´, zoekt het genereren van de noodzakelijke dialoog, waarbij ze de artistieke taak als een plek van ontmoeting en communicatie ziet.
Helaas wordt Bolivia in het buitenland nog vaak als synoniem van armoede, onderontwikkeling en sociaal conflict gezien waarbij vaak boventallig de Andina gemeenschap of de heldhaftige burgers die het water verdedigen wordt vermeld. In principe is dit te wijten aan de slechte kennis over het land in de internationale conjunctuur en een politieke en economische instabiliteit die gedurende jaren de vele potenties die het land heeft om te veranderen, heeft belet.
Desondanks, en helemaal wanneer er een kern van waarheid zit in deze vergissingen, bestaan er heden ten dage bepaalde voorstellen die door doelmatige handelingen manieren zoeken om met deze stigma´s te breken en vanuit de burger een samenwerkende constructie voor de toekomst te herconfigureren.

Een voorbeeld hiervan is een klein project, geboren in het hart van Zuid-Amerika – zoals Lula Cochabamba benoemde in het kader van de IISociale Conferentie voor de Solidaire Integratie - dat sinds zes jaar werkt om een nieuwe betekenis te geven aan deze context d.m.v. kunst en cultuur. Het gaat hierbij om het projectmARTaderoi, gehuisvest in het vroegere gemeentelijke slachthuis wiens locatie, zoals tevens gebeurt in steden als Madrid, Kopenhagen en Casablanca, als cultureel project voor de sociale ontwikkeling wordt gebruikt.
Deze plek die verstrekt is door de gemeente van de stad, wordt zelfbestuurd door een multidisciplinaire groep van artiesten, administrateurs en professionals die op vrijwillige basis hebben behaald dat het project een nieuwe en frisse blik geeft op de contextuele realiteit van het land.
Stedelijke Kunst Tweejaarlijkse (Bienal de Arte Urbano, BAU)

Gesitueerd in Villa Coronilla, een buitenwijk van de stad, stelt dit project d.m.v. een artistieke uiting in de stedelijke context en sociale toepasbaarheid voor het komende jaar een reflecterende en kritische inbreng voor. Tussen 23 september en 8 oktober vindt op deze plek het Stedelijke Kunst Tweejaarlijkse van Cochabamba plaats dat d.m.v. verschillende creatieve manifestaties, als vrucht van een groeiende en colaboratief werk wordt gezien die aan de wijk en haar beperkingen, zowel fysiek als conceptueel, een nieuwe betekenis geeft. De BAU wordt ondersteund door HIVOS.


De missie van deze Tweejaarlijkse is het bevorderen van de stedelijke herkwalificatie in de zone van Cochabamba waar de organisatie actief is, die zich in het heden in een situatie van verlatenheid en verwaarlozing bevindt in zowel de stedelijke ordening, de sociale uitrusting, de patrimoniale zorg en andere soorten factoren die een negatief denkbeeld onder de bewoners heeft gegeneraliseerd.

Onder dit panorama, vormt de BAU deel uit van een verbeteringsstrategie vanuit de stedelijke as van de PaseodelasArtes, waarbij ze het artistieke voorstel als sleutel voor de sociale ontwikkeling in ruimtes, objecten, muren en straten inbrengt.


D.m.v. de kunst en de creativiteit wordt de BAU als referentie en manier opgeworpen om opnieuw leven in te blazen en betekenis te geven. Het is een lanceerpunt dat het begin geeft van een positieve transformatie, niet alleen van de structuur maar ook van de sociale denkbeelden van het gebied en de Boliviaanse realiteit. Het is een uiteenlopend straatevenement dat vanaf haar meest nabije en contextuele context een manier zoekt om ons te herinneren aan onze wens om te verbeteren, daarbij gesteund door de principles van medeverantwoordelijkheid en interonafhankelijkheid, door niet het heden maar de toekomst als ons werkveld te kiezen. Een ´gecultiveerd´ progressief en collectief werkveld van een gemeenschap die nu meer dan ooit, CULTUUR van de TOEKOMST nodig heeft.

i mARTadero is een samenvoegsel van ´matadero´ wat slachthuis betekent en ART.

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina