Brokeback MountainDovnload 4.42 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte4.42 Kb.
Toen ik het boekje jaren geleden voor het eerst las, had ik onmiddellijk het gevoel dat ik daar iets mee wou doen op een scène. Niet snel daarna kwam de film en die was zo sterk, dat ik besloot te wachten.

Een optreden van Marc François en het sobere vertelproject in ‘Het Goudblommeke van papier’, bracht alles opnieuw naar boven. Ondertussen was ik door de voorstelling ‘Gewoon het einde van de wereld’ ook al een jaar onderweg met Fran Lomme en zo kreeg dit oude idee een nieuwe impuls.

Na enkele samenkomsten, zijn we het erover eens dat het een muzikale vertelling gaat worden. Een dialoog tussen verteller/vertolker en muzikant/verteller. Waarbij de verteller de oude Ennis vertolkt zonder dit specifiek te benoemen en waar de muzikant met zijn gezang en zijn mondharmonica de stem van de overleden Jack tot leven brengt. Met als uitgangspunt de noodzaak van hij die vertelt om verder te kunnen gaan met zijn leven.

Met deze keuze kunnen we afwijken van de anekdote en kiezen voor de zeggingskracht van Proulx’ poëtische en beeldende taal. Deze geeft knap weer hoe die twee cowboys zich voelen. De intensiteit zit tussen de woorden, de beklemmende wijdsheid van het landschap, in de stilte en de muziek. De muziek die het hart, het verstand en de ziel bij elkaar brengen, omdat in dit verhaal niet alles zo maar gezegd kan worden.

Ennis kijkt terug op hun onmogelijke liefde toen ze nog geen twintig waren en hoe hij en Jack op de ruige hellingen van Brokeback Mountain een kudde schapen gingen hoeden. Een zomer waarin ze verliefd werden op elkaar en hoe die passie ook nadat ieder zijn eigen weg ging, bleef zinderen en daardoor hun leven blijvend heeft verlinkt.

Waar Ennis aan zelfcensuur doet en verteerd wordt door de destructieve homofobie binnen hemzelf, geeft de muziek en de herinnering aan de tijd op Brokeback Mountain troost en de mogelijkheid om eindelijk verder te gaan met zijn leven en zijn verhaal te doen. Om het met de laatste zin van het boek te zeggen ‘ Er zat een gat tussen wat hij wist en wat hij probeerde te geloven, maar er viel niets aan te doen en als je iets niet kan oplossen, moet je het gewoon verdragen.’WIE?

Yves van den Boogaart: acteur, tekst en idee (vzw Rooftop)Marc François: muzikant en zanger

Fran Lomme: dramaturgie en spelcoachDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina