Bus bus bus bus busDovnload 17.73 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte17.73 Kb.

BUS BUS BUS BUS BUS
zaterdag 7 juni 2008

Chimay-wandeling

Programma :

08.00 Vertrek Stationsplein, Overijse

10.00 Start wandeling te Chimay

16.00 Terug naar Overijse

18.00 Aankomst in Overijse
Wandelkeuze : Chimay diverse afstanden in groep
Info : in volgende nieuwsbrief
Vertrekplaats : Markthal, Stationsplein, OVERIJSE om 8 u

(Indien Stationsplein niet vrij : Parking MALEIZEN)


Kostprijs :

  • leden 6 - vanaf derde zelfde gezin 4 €

  • niet-leden : € 15 (enkel indien er plaatsen vrij zijn)

  • deze busuitstap is niet inbegrepen in busabonnement


Verwittigen :

  • ook busabonnementhouders moeten verwittigen !

  • verwittigen voor 31 mei (deelnemers beperkt tot buscapaciteit)

  • bij Jacqueline 02 / 687.42.94


Wetenswaardigheden Chimay
Bezienswaardigheden
De toeristische trekpleisters van de stad omvatten onder meer de vlindertuin, het kasteel van de prinses van Chimay en de nabijgelegen abdij Onze Lieve Vrouw van Scourmont, waar kaas en bier gemaakt wordt.
Abdij Notre-Dame de Scourmont
De abdij Notre-Dame de Scourmont, nabij de Belgische stad Chimay, is een abdij van de orde van de Trappisten. De abdij ligt op het grondgebied van Forges, op ongeveer tien kilometer van Chimay zelf. De abdij werd op 25 juli 1850 gesticht als trappistenklooster, op initiatief van Eerwaarde Jourdain, een pastoor van een naburig dorp. Zeventien monniken uit het klooster La Trappe van Westvleteren begonnen een stuk grond te ontginnen, dat hen door de Prins van Chimay geschonken was. In 1871 werd het klooster een volwaardige abdij.
Brouwerij
Het eerste Chimaybier werd in 1862 gebrouwen. De eerste leveringen van het bier deden de paters zelf. Ze zorgden te voet voor een huis-aan-huislevering. Tegenwoordig vinden het brouw- en gistingsproces binnen de abdij plaats. Het aftappen van de flessen gebeurt in Baileux, een dorp dat zich tussen de abdij en de stad Chimay bevindt.
Chimay bier
Jaarlijks wordt zo'n 130.000 hectoliter bier gebrouwen.
Chimay dorée:

een blond tafelbier met een alcoholgehalte van 4,8%. Gouden kroonkurk, zwart etiket. Het is alleen in de abdij zelf en in de nabijgelegen Auberge de Poteaupré te verkrijgen.


Rode Chimay (Chimay rouge, ook Première genoemd):

een koperkleurig bier met een alcoholgehalte van 7%, verkrijgbaar in flessen van 33 cl en 75 cl. Rode kroonkurk, rood etiket. Het is het oudste van de huidige Chimaybieren. Het bier heeft een zachte, fruitige smaak en dient bij een temperatuur van 10 à 12 graden gedronken te worden. Het kan het best niet langer dan een jaar worden bewaard.


Witte Chimay (Chimay triple of blanche):

een amberkleurige tripel met een alcoholgehalte van 8%, verkrijgbaar in flessen van 33 cl en 75 cl. Witte kroonkurk, beige etiket. Het is het jongste van de Chimaybieren. Het bier dient tevens jong gedronken te worden, en wel bij een temperatuur van zo'n 6 tot 8 graden.


Blauwe Chimay (Chimay bleue, ook Grande Réserve genoemd):

een bruin bier met een alcoholgehalte van 9%, verkrijgbaar in flessen van 33 cl, 75 cl, 1,5 liter en 3 liter. Blauwe kroonkurk, blauw etiket. De smaak blijft zich nog een paar jaar na het brouwen ontwikkelen, waardoor het bier het beste enkele jaren bewaard kan worden voor het wordt gedronken. Het wordt aangeraden om het bij een temperatuur van 10 tot 12 graden te drinken.


Kaasmakerij
In 1876 ontdekten de trappistenmonniken van Chimay hoe ze een halfharde kaas konden maken, die ze lieten rijpen in de kelders van de abdij. Tot 1982 werd er één soort kaas gemaakt, in 24 jaar steeg de productie van 120 ton naar 900 ton kaas, en werden er vier extra kazen aan het assortiment toegevoegd.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina