Buurtbewoners nemen touwtjes in handen bij wijkcentrum De MortelDovnload 6.73 Kb.
Datum07.10.2016
Grootte6.73 Kb.

Buurtbewoners nemen touwtjes in handen bij wijkcentrum De Mortel


REGIO | 03 november 2015 | reageer | Door communicatie@lumensgroep.nl, Dichtbijmeeschrijver

1 / 1


EINDHOVEN - In de Achtse Barrier slaan vrijwillige buurtbewoners de handen ineen en de hamer in het plafond. De vrijwilligers werken aan een interieurontwerp voor Wijkcentrum De Mortel dat de ruimte volledig tot zijn recht laat komen. Op zaterdag 31 oktober zetten ze de eerste stap in de richting van een nieuwe ‘look & feel’ én een nieuwe toekomst voor het wijkcentrum door het verlaagde plafond boven de bar te slopen om letterlijk ruimte te geven voor ontmoeting en vernieuwing.

Sinds het begin van dit jaar komt een groep buurtbewoners geregeld bij elkaar om samen te werken aan een eigentijds interieur in De Mortel.

Ook Joska van Overbruggen en Mariken de Kok sloten zich aan. Mariken is opgegroeid in de buurt en zij en Joska hebben vorig jaar hun opleiding Interieurvormgeving afgerond. Joska: "Voor ons is dit een kans om praktijkervaring op te doen en we vinden het erg leuk om mee te denken over hoe je de ruimte optimaal kunt gebruiken."

De vrijwilligers dachten na over kleurgebruik, verlichting, meubilair en aankleding. Al met al is het een omvangrijk project, met een beperkt budget

Veel doen de vrijwilligers daarom zelf, maar daarnaast zoeken ze ook sponsors.

Joska: "Emri Lighting uit Nuenen heeft steun toegezegd voor de verlichting. En Tegeltapijtfabrikant Interface heeft tapijttegels van drie verschillende tapijten gesponsord, waarmee we één groot kleurrijk tapijt maken."

De plannen krijgen steeds meer vorm. Het groen en blauw uit de omgeving komt naar binnen. Op de grote schuifwand komt een luchtfoto van de wijk. Op het tapijt komt een verrijdbare leestafel, want alles kan open en de ruimte moet benut kunnen worden. Ook de bar krijgt een heel open karakter nu het verlaagde plafond gesloopt wordt.

Buurtinitiatieven komen tot bloei
Sinds bewoners actief betrokken zijn bij het wijkcentrum komen buurtinitiatieven tot bloei. Zeven vrouwen organiseren bijvoorbeeld maandelijks ‘Schuif aan, eet mee’. Jolanda Mort, een van de initiatiefnemers: "Tientallen buurtbewoners, soms ook mensen uit het asielzoekerscentrum, eten dan mee. Veel mensen geven een vrijwillige bijdrage en de asielzoekers nemen vaak zelf eten mee voor ons."

Jolanda vindt het 'té gek' dat bewoners nu mogelijkheden krijgen om zelf ideeën van de grond te krijgen. "Doordat we werken aan een nieuwe look, wordt de vernieuwing ook zichtbaar. Hopelijk trekt dat ook nieuwe mensen."Voorbeeld voor andere wijkcentra
De nieuwe aanpak in De Mortel is een goed voorbeeld van de manier waarop Lumens Buurtruimten buurtbewoners betrekt bij het beheer van diverse wijkcentra van de gemeente Eindhoven. Lumens Buurtruimten streeft er ook in andere wijken naar deze wijkcentra ‘exploitatieproof’ te maken voor en mét de bewoners in de wijk, met als doel de touwtjes uiteindelijk in handen van de bewoners te geven.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina