Calls verkopen? door Ron Grootegoed & Natasja Bosman juni 2002 Veel optiebeleggers hebben de gewoonte om regelmatig callopties te verkopen met de aandelen als dekking. We noemen dit in het jargon “covered writing”Dovnload 13.96 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte13.96 Kb.
Overgenomen met toestemming van BEURSADVIES.nl
Calls verkopen?

door Ron Grootegoed & Natasja Bosman

juni 2002

Veel optiebeleggers hebben de gewoonte om regelmatig callopties te verkopen met de aandelen als dekking. We noemen dit in het jargon “covered writing”. Het is een redelijk veilige manier voor het maken van extra rendement. We geven eerst een voorbeeld van zo’n constructie.Voorbeeld

Stel u heeft 306 aandelen Philips of een ander aantal, als het er maar meer zijn dan 100. Opties hebben betrekking op honderd aandelen. De koers van Philips staat op 34 euro en u verwacht om welke reden dan ook geen grote stijgingen of dalingen. Sterker nog, u verwacht een consolidatie van de koers. Het is juni en u besluit een drietal calls Philips oktober te verkopen. U kijkt in krant of op Internet en ziet dat de call oktober met een uitoefenprijs van 36 euro een biedprijs heeft van 2,25. U ontvangt dan dus 225 euro per contract. Voor drie contracten is dat dus 675 euro.

Met het verkopen van deze calloptie verplicht u zichzelf dus eventueel 300 aandelen Philips te leveren voor 36 euro per aandeel. Voor het risico dat u loopt om ze inderdaad te moeten verkopen, ontvangt u 2,25 euro per aandeel extra.

Bij ‘gedwongen verkoop’ ontvangt u dan dus 36 plus 2,25 = 38,25 euro per aandeel (exclusief kosten).Zelfs bij een daling nog een positief rendement?

Daarnaast biedt die 2,25 per aandeel nog een buffertje mocht het aandeel Philips gaan dalen. Want, als de koers op de expiratiedatum in oktober onder de 36 staat, is de call waardeloos en heeft u 675 euro ‘verdiend’. Die 675 euro kunt u in mindering brengen op het verlies dat u lijdt op de aandelen als die dalen.

Kortom, dit lijkt een leuke strategie die gemakkelijk geld lijkt op te leveren. Zeker in perioden dat de koers van het aandeel per saldo niet of nauwelijks beweegt. In dergelijke periode maakt een slimme optiebelegger zelfs nog winst. Want als u dat driemaal in een jaar doet, maakt u toch een mooi rendement met de opties. En dat zonder dat het aandeel in koers gestegen is….

Als…..


De praktijk

Ja, als, want ondanks dat veel optiebeleggers beweren dat ze hiermee veel geld verdienen, is de praktijk meestal wat minder rooskleurig. Het gebeurt immers niet al te vaak dat de koers van een aandeel gedurende langere tijd weinig beweegt. Zeker aandelen als Philips, ASML, ASMI, etc. bewegen over het algemeen sterk.

Bij aandelen als Elsevier, ABN/AMRO, Wolter Kluwer, Gucci, DSM, Getronics (het laatste jaar) e.d. is de bewegelijkheid over het algemeen veel lager en zijn de optiepremies ook overeenkomstig lager.ontwikkeling van de volatiliteit van Gucci vanaf 1999

Bij een aandeel als Elsevier of Getronics is de bewegelijkheid zo laag dat het feitelijk amper de moeite loont om hierop callopties te verkopen.

ontwikkeling van de volatiliteit van Getronics vanaf 1999

Voor een 3-maands optie Getronics ontvang je als belegger ongeveer tussen de 0,30 en 0,50 per aandeel. Bij Elsevier ligt dat in dezelfde orde van grootte. Bij dergelijke lage premies gaan ook de kosten voor de transactie een belangrijke rol spelen. Alleen in wat grotere aantallen is het dan wellicht nog interessant om call te verkopen. En dat ondanks het eveneens relatief lage risico, dat de calls worden uitgeoefend en de aandelen geleverd moeten worden.

Bewegelijkheid loopt terug

Die sterke bewegelijkheid van bepaalde aandelen zorgt dus voor de veelal relatief hoge premies. Niets voor niets in de financiële wereld en dus staan tegenover hogere premie ook hogere risico’s. Optiepremies komen immers tot stand door het bepalen van de risico’s via de bekend formule van Black & Scholes.

De bewegelijkheid van de onderliggende waarde, ook wel volatiliteit genoemd, speelt een belangrijke en vaak onderschatte rol bij het handelen in opties. Reeds eerder hebben we hieraan aandacht besteed in een reeks artikelen. Als de bewegelijkheid terugloop, dan worden de premies van de calls en puts lager. Dat geldt voor iedere onderliggende waarde, of dit nu een aandeel is of een optie.

Op zich is het het mooist als je dus calls verkoopt op het moment dat de “implied volatility”, op een hoog punt is geweest en duidelijk weer in een neerwaarts trend zit. Het afnemen van de bewegelijkheid geeft de tijds,- verwachtingwaarde in de optiepremie een extra ‘boost’ naar beneden. De tijds-, verwachtingswaarde loopt er dus extra snel uit in zo’n situatie. Omgekeerd zal de tijds-, verwachtingswaarde (te) langzaam uit de premie lopen als er na de verkoop van de call een toename is van bewegelijkheid.Actueel beeld

Natuurlijk verschilt het per aandeel, maar het is een feit dat de bewegelijkheid van nagenoeg alle aandelen aan het teruglopen is. Het teruglopen is ongeveer in oktober vorig jaar begonnen. Na de gebeurtenissen van 11 september in de VS daalde de koersen wereldwijd sterk. Dalende koers hebben een sterke invloed op de implied volatility. Kijk maar eens naar het effect dat de enorme koersdaling van KPNQwest heeft gehad op de implied volatility.
ontwikkeling van de volatiliteit van KPNQwest vanaf 1999

Dit soort zaken werkt met enige vertraging door. Maar in oktober steeg de implied volatility tot recordhoogte (zie grafiek AEX).

INCLUDEPICTURE \d "../img/page/kpnqwest.png"

ontwikkeling van de volatiliteit van de AEX vanaf 1999

Daarna is de rust weergekeerd en daalde de volatiliteit. De koersen kwamen tot rust en hierdoor daalde ook de volatiliteit. Vanaf ongeveer februari/maart is er weer sprake van gemiddelde volatiliteit. Bij de AEX ligt die doorgaans rond de 18%.

We zitten nu in juni. De daling van de volatiliteit gaat echter door en dus ook de afname van de implied volatility. Die is nu dusdanig gedaald, dat bij een aantal aandelen de grens in zicht komt. Met andere woorden, bij die aandelen is het langzamerhand niet meer interessant om calls te verkopen op de aandelen, gezien de sterk gedaalde premies. Voorbeelden hiervan zijn ING, Fortis, Koninklijke Olie, VNU en nog enkele andere.

Voortdurend rendement maken met opties is moeilijk

Dit bewijst maar weer eens dat het heel moeilijk is om voortdurend rendement te maken met opties. Maar, het is nog steeds lucratiever dan opereren aan de koopkant. Natuurlijk, de dalende premies zijn in het voordeel van de kopers van opties. Maar daar staat weer tegenover, dat het nauwelijks aantrekkelijk is om (call)opties te kopen, omdat de aandelenkoersen maar niet willen stijgen. Het resultaat is dus dat beleggers die opties kopen, er veelal achterkomen dat hun verwachting niet uitkomt en hun investering sterk wordt gereduceerd of zelfs tot nagenoeg nul afneemt.Hoop?

Het is duidelijk dat optiebeleggers gebaat zijn bij een zekere mate van beweeglijkheid, omdat het anders niet aantrekkelijk is om calls (of puts) te verkopen. De huidige trend is dat de bewegelijkheid per saldo nog steeds afneemt. Geen goed nieuws dus voor de verkopers van opties. Helaas is daar niets aan te doen.

Dus de markten moeten weer flink in beweging komen? Tja, het liefst zien we als beleggers natuurlijk stijgende koersen. Die zullen ongetwijfeld wel weer komen in de tweede helft van 2002.

Maar een echte stijging van de volatiliteit kan alleen worden bewerkstelligd door een sterke daling van de koersen zoals we die ook in september en oktober vorig jaar zagen…………..

Totdat de koersen sterk dalen of weer flink gaan stijgen is ons advies dan ook, om niet al te veel in de markt te zijn en het kruit droog te houden in afwachting van betere tijden.

Ron Grootegoed is oprichter en hoofdredacteur van BeursAdvies. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie op deze pagina is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies. Voor reacties e-mail naar info@beursadvies.nlNatasja Bosman studeerde economie aan de Erasmus in Rotterdam en is een enthousiast belegger. Ze is redacteur bij het BeursAdvies Magazine. De informatie op deze pagina is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina