Caroluskapel Het bouwwerkDovnload 15.7 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte15.7 Kb.
Caroluskapel
Het bouwwerk

De Caroluskapel is onderdeel van het voormalige Kartuizerklooster, dat in 1376 gesticht werd. Het bouwwerk werd in opdracht van ridder Werner van Swalmen gebouwd op de hoek van de Swalmerstraat en de Bethlehemstraat. Oorspronkelijk werd het als Mariakapel geschonken. In 1398 ontstond hier een karthuis. Een karthuis bestaat uit een reeks individuele monnikenhuisjes, die door een kruisgang met elkaar verbonden zijn én een complex van gezamenlijke gebouwen, zoals de kloosterkerk, de kapittelzaal, de refter, de bibliotheek en de werkplaatsen. De priesters en broeders van deze orde heten kartuizers. Ze brachten de meeste tijd door in eenzaamheid en hielden zich bezig met gebed en arbeid.


De Roermondse karthuis kent een bewogen verleden. Een van de bewoners was bijvoorbeeld de beroemde Dionysus de Kartuizer (1402 – 1471), een geleerde en denker die als raadgever van vorsten, bisschoppen, abten en andere machtigen bekend werd. In een van de nissen van de kapel ligt zijn schedel als reliek in een houten kistje tentoongesteld. Ook zijn hier de relieken te zien van de twaalf vermoorde monniken. Deze werden tijdens de verovering van Roermond in 1572 door de troepen van Willem van Oranje op een gruwelijke manier vermoord. De monniken werden met sabels en lansen doorboord of kregen de hersenen ingeslagen.

In 1783 werd het karthuis op last van de Habsburgse keizer Jozef II opgeheven. Kort daarna vestigden zich de zusters Norbertinessen vanuit Houthem-St. Gerlach in het gebouw, maar die werden weer in 1797 door de Fransen verjaagd. In 1841 vestigde bisschop Paredis er zijn Groot Seminarie, dat stand hield tot 1968.

Ook het bouwwerk had te lijden. De Caroluskapel werd meerdere malen verwoest, zoals tijdens de twee grote stadsbranden (1554 en 1665) en tijdens de aardbeving van 1992. In 1984 werd gestart met een grote restauratie. De gebouwen rondom de kapel dienen nu als kantoorruimte voor verschillende diensten van het Bisdom Roermond.
Kunstschatten

De lange geschiedenis heeft in de Caroluskapel vele schatten van kunst en cultuur nagelaten. Heel bijzonder zijn het rococoplafond en het Robastelly orgel uit 1760/63.


Vanaf de 19de eeuw hebben Roermondse kunstenaars en kunstateliers voor de Caroluskapel gewerkt. De kruisweg werd bijvoorbeeld gemaakt door Frans Nicolas en het glas in lood ramen boven het hoofdaltaar door zijn kleinzoon, Joep Nicolas. Het altaar werd vervaardigd door het atelier J. Oor. Verder is er werk te zien van de ateliers Cuypers-Stoltzenberg, Germanus-Baart en van A. Windhausen.

Ook de zusters Norbertinessen brachten uit Houtem-St. Gerlach kunstschatten mee, onder andere een biechtstoel in Régencestijl.Bronvermelding: www.roermond.nl en www.historieroermond.nl

http://www.katholieknederland.nl/abc/detail_objectID614351.html

Informatiebronnen
Verder zoeken in het gemeentearchief van Roermond:
Boeken:

 • Standplaats Studiezaal: Spiegel van Roermond 1998 – Dionysius de Kartuizer (1402/3 – 1471). De ‘doctor extatius’ uit Roermond door P. Nissen.

 • Standplaatsnr. 33 C 25: Boek over Kartuizers, verlucht met houtsneden van Joep Nicolas. Scholtens HJJ.

 • Standplaatsnr.25 B 16: De bibliotheek der Kartuizers te Roermond, Verschueren L.

 • Standplaatsnr. 25 A 4: Dionysius de kartuizer en de filosofisch-theologische stromingen aan de Keulse universiteit, P. Teeuwen.

 • Standplaatsnr. 102 F 5: De Mystica theologia van Dionysius mysticus in de werken van Dionysius Cartusianus. Vos de Wael. Over de mystiek van Dionysius.

 • Standplaatsnr. 40 B 43:

 • Standplaatsnr. 27 E 1:

Tijdschriften: • Standplaatsnr. D 36: Bouwgeschiedenis van de Roermondse Karthuis, scriptie van M. Gijssen.

 • Standplaatsnr. C 154: Enkele aspecten van het kluizenaarsleven, PJA Nissen.

 • Standplaatsnr. G 7: Het Roermondse Kartuizerconvent voor de 16de eeuw, HJJ Scholtens.

 • Standplaatsnr. G 8: Het Roermondse Kartuizerconvent in de 16de eeuw, HJJ Scholtens.

 • Standplaatsnr. G 112: Dionysius van Rijkel biografische nota, Swenden K.

 • Standplaatsnr. K 15:

Documentatie:

Inventarisnr. 542: Krantenknipsels over het Kartuizerklooster.

Verder zoeken op internet:
Stadshistorie:

http://www.historieroermond.nl/index.htm

http://nl.wikipedia.org/wiki/Roermond_(stad)

www.roermond.nl
Caroluskapel:

http://www.kerkgebouwen-in-limburg.nl/view.jsp?content=1895

http://www.historieroermond.nl/kaart/carolus/carolusorgel.htm

http://www.roermond.nl/index9288.htm

Kartuizersorde:http://www.kartuizers.nl/Kartuizers.html

http://www.kunstbus.nl/verklaringen/kartuizers.html

http://nl.wikipedia.org/wiki/Kartuizers
werkstukwijzer: CaroluskapelDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina