Case: DurationDovnload 6.54 Kb.
Datum23.08.2016
Grootte6.54 Kb.
Case: Duration
Tijdens een van uw vele gesprekken bij de koffieautomaat verneemt u van één van uw collega`s dat elke werknemer op het einde van het jaar een bonus van € 1.000,- zal ontvangen ‘van de baas’. Gezien de economisch onzekere tijden heeft u besloten om uw bonus te beleggen voor uw oude dag. De rente op spaarrekeningen vindt u aan de lage kant en de aandelenbeurs vindt u nog te riskant. Uw besluit staat nu reeds vast: op 3 januari gaat u uw geld beleggen in een obligatie.
Op de site van de Royal Bank of Scotland (RBS) heeft u een aantal mooie obligaties gezien. Uw uiteindelijke keuze gaat uit naar de 5,25% RBS obligatie van nominaal € 1.000 met een looptijd van 20 jaar. De coupondatum is vastgesteld op 3 januari. De obligatie wordt aan het einde van de looptijd ineens à pari afgelost (bullet lening).
Op de dag van aankoop van uw obligatie blijkt de overheidshuishouding van Griekenland, de goede voornemens van de regeringsleiders op nieuwjaarsdag ten spijt, niet op orde. De grote rating agencies verlagen hierop de credit rating. Deze downgrade heeft repercussies voor de rentestand in de Eurozone; de relevante rentevoet voor uw obligatie stijgt in één klap naar 5,75%.
Gevraagd:

a. Stel de jaarlijkse geldstromen vast en bereken de contante waarde van de geldstromen op de dag van aankoop van de 5,25% RBS obligatie.


b. Bereken de netto contante waarde. Geef aan of u vanuit economisch perspectief winst of verlies lijdt op deze obligatie.


  1. Bereken de Duration (D ofwel de Macauley Duration).

d. Bereken de Modifief Duration (Dmod).


e. Geef gemotiveerd aan:

- wat u heeft berekend onder punt c en d,- wat de betekenis van deze twee berekeningen is.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina