Champions League door de jaren heenDovnload 18.26 Kb.
Datum24.07.2016
Grootte18.26 Kb.

Robert eecen H3e champions league door de jaren heen


Champions League door de jaren heen
De Champions League is het grootste voetbal toernooi voor clubs. Dit wordt georganiseerd door de officiële voetbalbond van europa namelijk de UEFA.

Dit toernooi is natuurlijk geweldig, maar niet elk team kan deelnemen.

Hoe is het toernooi eigenlijk op gebouwd en wat is de geschiedenis hiervan?
Om deel te nemen aan dit toernooi moet je je met je team kwalificeren.

Het aantal teams is in de loop van de jaren flink toegenomen. Een overzicht van manieren om de kwalificeren door de jaren heen :

1992-1994 : Elke kampioen van de landelijke competitie van landen die aangesloten zijn bij de UEFA mag zijn land vertegenwoordigen.

1994-1997 : Weer mocht alleen de kampioen deelnemen maar nu mochten er nog maar 16 kampioenen hun land vertegenwoordigen.

1997-1999 : Het zijn nu niet alleen de kampioenen die zich kwalificeren, maar ook clubs uit landen uit de top 8 beste competities die 2de eindigden in de nationale competitie kwalificeerden zich. De kampioenen van de landen uit de top 8 waren rechtstreeks gekwalificeerd voor de groepsfase net als de kampioen van het jaar daarvoor. Na het totale uiteenvallen van de Sovjet-Unie en Joegoslavië namen nu ook de kampioenen uit de Kaukasus en de Balkan deel.

1999-heden : om de champions league volledig uit te buiten, werd gekozen om meer teams uit de grote landen te laten deelnemen. Dit ging uiteindelijk ten koste van teams van de competitie van landen zonder een groot voetbalverleden, want de verschillen in budgetten werden enorm tussen de ultieme top en de sub-top en de middenmoters in Europa.

Nu even wat over de geschiedenis van de champions league : De Champions League in 1992 het vervolg toernooi van de Europacup 1. In dat jaar werd de groepsfase ingesteld. Later zijn er nog verandering aangebracht in het toernooi waarvan de belangrijkste in 1997: vanaf toen mochten niet alleen de kampioenen en titelverdedigers meedoen maar ook andere teams.

De toernooi opbouw is ook in de loop van de tijd veranderd. Hier een overzicht van de opbouw door de jaren heen :

1992-1993 : Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie kwamen er een hoop nieuwe landen bij. Daarom werd een kwalificatieronde ingevoerd voor de kampioenen van de 8 slechtste prestererende landen in Europa. Omdat Oekraïne Estland, Letland en Israël nieuw waren binnen de UEFA, moesten de kampioenen van deze landen ook aan de kwalificatie ronde meedoen. Na de voorronde begint het hoofdtoernooi met 32 teams. Ronde 1 en 2 werken volgens het knock-outsysteem. De 8 clubs die deze 2 ronden hadden overleefd, werden onderverdeeld in 2 groepen. De winnaars van deze 2 groepen speelden tegen elkaar de finale.
1993-1994 In deze 2de editie van de Champions League werden nog meer landen vertegenwoordigd. Albanië, Moldavië, Georgië, Wales, Kroatië en Wit-Rusland werden voor het eerst vertegenwoordigd.De voorronde werd uitgebreid tot 20 teams. De 10 gekwalificeerde werden bij 22 andere kampioenen (deelnemers) gevoegd die dan het hoofdtoernooi speelden. Na 2 knock-outronden werden de 8 overgeblevene weer in 2 groepen verdeeld. Nieuw was dat nu niet alleen de winnaars van de poule door ging, maar ook de clubs die 2de in de groep eindigden. Nu was er niet alleen een finale maar ook een halve finale. 1994-1997 Na de voorronde werd direct de groepsfase gespeeld. Deze bestond uit 4 groepen van 4 teams. Na de groepsfase gingen de 2 hoogst geëindigde uit elke groep door naar de knock-outfase die bij de kwartfinale begon. 1997-2003 De groepsfase werd nu gespeeld door 32 teams. Ook werden uit de grotere landen meer teams toegelaten. Het gevolg hiervan was dat er een 3e voorronde moest worden gespeeld. Na de knock-outfases van de voorronden ging het hoofdtoernooi met 32 teams van start. Deze waren volgens de sterkte van teams onderverdeeld in 8 groepen van 4. De 2 beste van iedere groep gingen door naar de volgende ronde. De 2e ronde was ook een groepsronde, maar deze keer maar 4 groepen van 4 teams. Ook hier gingen de 2 beste teams van iedere poule door. Hierna volgde de knock-outfase richting finale. 2003-heden De 2de ronde werd nu ook een knock-outfase omdat de wedstrijdlast voor Europese ploegen te groot werd.

Nu nog wat leuke weetjes :Snelste goal in de champions league:

1

Roy Makaay

nederland

10,12

wo 7-3-2007

Bayern München - Real Madrid

Allianz Arena, München

2

Gilberto Silva

Brazilië

20,07

wo 25-9-2002

PSV - Arsenal FC

Philips Stadion, Eindhoven

3

Alessandro Del Piero

Italië

20,12

wo 1-10-1997

Manchester United - Juventus

Old Trafford, Manchester

Topscorers aller tijden :

1

Raúl

Spanje

71

Real Madrid, Schalke 04

2

Ruud van Nistelrooy

Nederland

56

PSV, Manchester United, Real Madrid

3

Lionel Messi

Argentinië

51

FC Barcelona


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina