Chenin blanc aan de LoireDovnload 10.03 Kb.
Datum06.12.2017
Grootte10.03 Kb.
Chenin blanc aan de Loire

Van de Chenin Blanc worden zowel droge, halfzoete als zoete wijnen gemaakt, en ook mousserende wijnen. De bakermat van de Chenin is de Loire vallei, om preciezer te zijn de Touraine, en om nog preciezer te zijn de appellations Vouvray en Montlouis.

Om het verschil en de overeenkomsten tussen chenin blanc in Zuid-Afrika en de Loire beter te begrijpen zijn de bekendste gebieden Vouvray, Montlouis, Savennières en Coteaux du Layon kort beschreven. De beschrijving is niet volledig, er zou een aparte scriptie geschreven kunnen worden over chenin blanc in de Loire.

Het wijngebied Loire (Val de Loire) is een van de grootste wijngebieden van Frankrijk (derde in productie en vierde in oppervlakte) en telt verschillende AOC's. De eerste wijngaarden werden al in de vijfde eeuw aangeplant, dus het wijngebied kent een zeer lange historie.

 De Loire is grofweg op te delen in drie grote gebieden. In het oostelijke deel (ook wel Boven-Loire genoemd) heerst de sauvignon blanc en zijn Sancerre en Pouilly-Fumé de belangrijkste AOC's. Het westelijke deel , rond de stad Nantes, is het terrein van de muscadet en daar is Muscadet de Sèvre et Maine de belangrijkste AOC. In het middengedeelte, grofweg tussen de steden Angers en Tours, is chenin blanc de koning. Alleen rond de stad Saumur staat veel cabernet franc aangeplant.

De belangrijkste AOC's voor droge Chenin Blanc zijn Anjou Blanc, Coteaux du Loir/Jasnières, Montlouis(-sur-Loire), Saumur Blanc, Savennières en Vouvray. De belangrijkste AOC's voor zoete Chenin Blanc zijn Bonnezaux, Coteaux de l'Aubance, Coteaux du Layon en Quarts de Chaume, waarbij aangetekend moet worden dat er bijvoorbeeld in Vouvray en Montlouis ook zoete en mousserende wijnen gemaakt worden.Vouvray

Wellicht de bekendste en belangrijkste appellation voor chenin blanc in de Loire. De wijngaarden liggen rondom het stadje Vouvray ten noorden van de rivier de Loire vlakbij de grote stad Tours. Van 2.000 hectare komt gemiddeld 115.000 hl. witte wijn, verdeeld over 60% mousserende wijn en 40% stille wijn. Chenin blanc is de enige toegestane druif en deze groeit op een bodem waarvan tuffeau (tufsteen/zachte kalksteen) het belangrijkste deel is. Deze kalksteen is aangevuld met klei, vuursteen en zand.

De belangrijkste soorten die in Vouvray gemaakt worden: - mousserend (pétillant of mousseux) - sec, tussen 3 en 5 gram restsuiker - sec-tendre, tussen 4 en 15 gram restsuiker - demi-sec, tussen 10 en 20 gram restsuiker - moelleux, tussen 45 en 100 gram restsuiker.

Montlouis

De wijngaarden van Montlouis (officieel Montlouis-sur-Loire) liggen recht tegenover het stadje Vouvray ten zuiden van de rivier de Loire. Van 370 hectare komt gemiddeld 15.000 hl. witte wijn, verdeeld over 55% mousserende wijn en 45% stille wijn. Chenin blanc is ook hier de enige toegestane druif en deze groeit op een bodem waarvan klei en zand het belangrijkste deel is. De zachte kalksteen die zo typerend is voor Vouvray is er wel, maar minder aanwezig. De soorten wijn die gemaakt worden zijn gelijk aan Vouvray.Savennières

De wijngaarden liggen ten westen van de stad Angers aan de noordkant van de rivier de Loire. Van 145 hectare komt gemiddeld 4.500 hl. witte wijn, verdeeld over 90% droge wijn (< 8 gram restsuiker) en 10% lichtzoet tot zoet (demi-sec 8-18 gram restsuiker, moelleux 18-45 gram restsuiker, doux > 45 gram restsuiker). Chenin blanc is de enige toegestane druif en deze groeit op een bodem waarvan graniet, schist en kwarts de belangrijkste delen zijn.

Binnen het gebied liggen twee enclaves die hun eigen AC hebben: Savennières-Roche-aux-Moines en Savennières-Coulée-de-Serrant. De bekendste lieu-dit is Clos du Papillon. De bekendste producenten uit dit gebied zijn Domaines des Baumard, Nicolas Joly, Jo Pithon en Domaine du Closel.

Coteaux du Layon

De belangrijkste appellation voor zoete chenin blanc in de Loire. De wijngaarden liggen ten zuiden van de stad Angers aan de zuidkant van de rivier de Loire. Van 1.700 hectare (1.400 ha. Coteaux du Layon en 300 ha. Coteaux du Layon-Villages) komt gemiddeld 45.500 hl. zoete witte wijn. Chenin blanc is de enige toegestane druif en deze groeit op een bodem waarvan schist en zandsteen de belangrijkste delen zijn.

De wijnen uit Coteaux du Layon moeten minimaal 34 gram restsuiker bevatten en vaak zijn de druiven in meer of mindere mate aangetast door Botrytis cinerea. Er zijn zes dorpen binnen de Coteaux du Layon-Villages die hun dorpsnaam op het etiket mogen zetten: Faye-d'Anjou, Rablay-sur-Layon, Beaulieu-sur-Layon, St-Aubin-de-Luigné, St-Lambert-du-Lattay en Rochefort-sur-Loire. Eén dorp heeft een aparte status (onofficieel premier cru) en een eigen AC: Coteaux du Layon-Chaume (70 ha.). Ten slotte zijn er twee enclaves die hun eigen AC hebben en onofficieel als grand cru bekend staan: Bonnezeaux (90 ha.) en Quarts de Chaume (50 ha.).

Aanplant chenin blanc

De totale aanplant van chenin blanc in de wereld is ongeveer 35 duizend hectare, hiervan neemt Zuid-Afrika 53% voor zijn rekening. Wereldwijd neemt de aanplant van chenin blanc vrijwel overal af. Een overzicht van de belangrijkste aanplant volgt hieronder. Naast Zuid-Afrika en Frankrijk staat er her en der in de wereld chenin blanc aangeplant, zoals in Brazilië, Canada, China, India, Israel, Malta, Mexico, Oostenrijk, Peru, Thailand, Turkije, Venezuela, Zimbabwe en Zwitserland. De aanplant in Zuid-Afrika is afgenomen van 22.565 ha. in 2000 naar 18.515 ha. in 2010.87 In Frankrijk is het aantal hectare stabiel. De aanplant in Californië is afgenomen van 19.127 acre (7.740 ha.) in 2000 naar 7.628 acre (3.087 ha.) in 2009. De aanplant in Argentinië is afgenomen van 3.591 ha. in 2000 naar 2857 ha. in 2009. In Australië is de aanplant afgenomen van 710 ha. in 2006 naar 549 in 2010. In Chili is de aanplant afgenomen van 104 ha. in 1998 naar 76 in 2010.92 In Nieuw Zeeland is de aanplant afgenomen van 108 ha. in 2003 naar 47 in 2010.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina