Chevrolet Epica: nieuwe zestrapsautomaatDovnload 10.73 Kb.
Datum17.08.2016
Grootte10.73 Kb.
4 maart 2008

Chevrolet Epica: nieuwe zestrapsautomaat


KONTICH/GENÈVE – Een compleet nieuwe zestraps automatische versnellingsbak is nu leverbaar voor de topsedan van Chevrolet Europe. De Epica biedt de ruimte en het rijcomfort van een auto in de hogere middenklasse, maar tegen een veel lagere prijs. Chevrolet’s streven naar verfijning wordt geïllustreerd door de nieuwe versnellingsbak, die leverbaar is voor alle drie motoren (2.0/143 pk, 2.5/156 pk, 2.0 D/150 pk).


De lange eindoverbrenging (6,14:1) van de zestrapsautomaat van Chevrolet Europe optimaliseert de prestaties van de motor en verbetert het brandstofverbruik bij hoge snel-heden in vergelijking tot normale automatische viertrapstransmissies. Tevens voorziet hij in soepele, naadloze gangwisselingen.
Dankzij een overdrive als zesde versnelling realiseert de Epica 2.5 met de nieuwe zesbak een 15% betere brandstofconsumptie bij constante snelheden tussen 90-120 km/u ten opzichte van zijn voorganger met een vijftraps automaat. Daarnaast verbetert de nieuwe transmissie de 0-40 km/u en 0-60 km/u acceleratiewaarden van de Epica met 10%.
De nieuwe versnellingsbak beschikt over korte verzetten tussen de zes versnellingen, wat een positieve invloed heeft op de prestaties en handling. In combinatie met de lange eind-overbrenging zorgt dit voor een korte eerste versnelling (4,58:1), resulterend in een snellere acceleratie vanuit stilstand en tegelijkertijd dynamische prestaties bij lagere snel-heden. De korte verzetten maakten bovendien een zesde versnelling als overdrive (0,75:1) mogelijk. Deze lange overdrive-versnelling verlaagt het motortoerental bij snelweg-snelheden, om zo de motorslijtage te beperken en het brandstofverbruik te verbeteren.
Chevrolet Europe levert twee versies van de Hydra-Matic zestraps automaat: de 6T40 voor de zescilinder benzine lijnmotoren en de 6T45 voor koppelsterke dieselmotoren. Ondanks het grotere aantal versnellingen hebben beide versies de afmeting van een conventionele viertraps automaat, waardoor ze ten opzichte van bakken van concurrenten tot de meest compacte behoren. De afmetingen (lxbxh) van de 6T40 bedragen 341 mm/537 mm/386 mm, de 6T45 meet 366 mm/537 mm/386 mm.
De compacte afmetingen zijn mede te danken aan de mechanische eenvoud van de geavanceerde versnellingenbediening in de transmissie, die zorgt voor een soepel schakel-gevoel en die efficiënt gehuisvest kan worden. Dit systeem werd gerealiseerd dankzij de montage van drie planetaire tandwielstelselsets, drie rembanden en twee koppelingen.
Een smalle koppelomvormer bood de ingenieurs de mogelijkheid om de grootte van de transmissies nog verder te beperken. Dankzij een lockup met een enkelvoudige plaat-koppeling werd bovendien het gewicht van de bakken gereduceerd, terwijl de hydraulische prestaties verder zijn vergroot.
Een intelligente 32-bits controller in de geavanceerde, interne Transmission Electro-Hydraulic Control Module (TEHCM) is binnenin de transmissies gemonteerd om de complexiteit van de auto te vereenvoudigen. De controle-unit doet zijn werk terwijl hij is ondergedompeld in transmissieolie, die hem beschermt tegen invloeden van buitenaf, en deze constructie maakte een modulair ontwerp mogelijk. De TEHCM stuurt tevens de ‘tap shift’ Driver Shift Control (DSC) aan. Met DSC kan de bestuurder handmatig de versnelling van zijn of haar voorkeur selecteren wanneer de rijomstandigheden daarom vragen.
Een compacte, op de as gemonteerde vloeistofpomp met een vaste opbrengst beperkt het geluids- en trillingsniveau en optimaliseert de hydraulische efficiency. Een elektronische beveiliging voorkomt verkeerd schakelen, wat schade aan de motor zou kunnen toebrengen of de stabiliteit van de auto zou kunnen beïnvloeden.
De DEXRON®-VI premium transmissieolie, die een meer constante viscositeit heeft dan vergelijkbare concurrerende smeermiddelen, vergroot de duurzaamheid en schakel-stabiliteit nog verder, resulterend in een betere koppeloverdracht en dito schakelprestaties. Bovendien profiteren kopers van het feit dat ze de transmissieolie bij normaal gebruik gedurende de gehele levensduur van de auto nooit hoeven te vervangen.


Noot voor de redactie, voor aanvullende informatie:
Yves De Cauwer

Chevrolet Belgium

+ 32 (0)3.450.63.54

mob. +32 486 432 459yves.de.cauwer@gm.com

Chevrolet Belgium

Prins Boudewijnlaan 24 A, gebouw B Tel. +32 (0)3 450 63 54 www.media.chevroleteurope.comB 2550 Kontich Fax +32 (0)3 450 64 78

Belgium
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina