Ckv-media film&filmgeschiedenisDovnload 30.92 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte30.92 Kb.

CKV-media film&filmgeschiedenis

CKV-media

Film & filmgeschiedenis


Op 23 februari zijn jullie naar de film Season of the Witch geweest in het Tivoli-theater in Hellevoetsluis. Ook hebben jullie een workshop gedaan. Voor een van de culturele activiteiten, de film, vind je hier opdrachten en informatie over film&filmgeschiedenis.
Informatie:

De 83ste Oscaruitreiking, waarbij prijzen worden uitgereikt in verschillende categorieën voor de beste films uit 2010 zal plaatsvinden op 27 februari 2011 in het Kodak Theatre in Hollywood, Californië. De ceremonie zal gepresenteerd worden door James Franco en Anne Hathaway

De genomineerden werden op 25 januari 2011 bekend gemaakt.

Beste film • Black Swan

 • The Fighter

 • Inception

 • The Kids Are All Right

 • The King's Speech

 • 127 Hours

 • The Social Network

 • Toy Story 3

 • True Grit

 • Winter's BoneMultiple nominations

Een aantal van de genomineerde films hebben multiple nominations. Dat wil zeggen dat de films meerdere nominaties hebben gekregen, bijvoorbeeld een nominatie voor de beste regisseur, acteur, actrice, het beste geluid, beste filmmuziek, beste belichting, beste special effects, etc,.

Maar een nominatie hebben is nog geen Oscar ontvangen natuurlijk.

Of de film die Oscar ook daadwerkelijk heeft gewonnen weten we pas op 7 maart, wanneer de uitslagen bekend worden gemaakt tijdens de Oscar-uitreiking in Hollywood.


Op deze bijeenkomst is het een komen en gaan van veel bekende acteurs en actrices maar ook van de kleding die ze dragen.

De beste kledingontwerpers hebben iedereen weer voorzien van hun mooiste en meest extravagante ontwerpen in de hoop dat die de dag erna op de voorpagina’s van alle kranten staan en in alle tv programma’s worden besproken!.


En behalve de kleding die ze dragen is het ook belangrijk met wie ze over de rode loper het Kodak Theatre in Hollywood binnen gaan….
Opdracht:
Season of the Witch (geen nominatie maar wel een recensie van jou!)


 1. Schrijf een korte recensie van de film (maximaal 300-750 woorden). Je moet er vanuit gaan dat je recensie wordt gelezen door leeftijdsgenoten die de film (nog) niet hebben gezien. Het is een recensie voor de schoolkrant of voor een rubriek voor jonge lezers in de krant.

Verwerk in je verhaal het acteren, de special effects, het verhaal, bijzondere scenes, de locaties, spreekt het aan, past het in de tijd waarin het zich afspeelt, wat je van de film vond en waarom, moeten we de film helemaal serieus nemen, zijn er links naar games w.b stijl e.d, klopt het taalgebruik bij de tijd.

http://school.pathe.nl/web/recensie-schrijven/
Een filmmaker (producent) wil zijn film natuurlijk graag onder de aandacht van het grote publiek brengen. Hij heeft veel geld geinvesteerd in het maken van de film en wil wel iets terugzien daarvan.
Om een film te maken heeft hij eerst gezocht naar een goed verhaal, daarna naar de regisseur die het beste zijn ideeen kan uitwerken, daarna samen met de regisseur en degene die de casting verzorgt gezocht naar de beste acteurs en actrices, de beste geluidsmensen en mensen voor het licht, de beste cameramensen, de juiste locaties, de filmmuziek, de special effects en door wie je die laat maken, de beste editors (mensen van de montage), de beste studio’s, de beste mensen voor de make-up en de kleding.
Maar ook heel belangrijk is eventueel subsidie. In Nederland kun je vaak subsidie krijgen van de regering als je een film maakt met een bepaald thema of voor een bepaalde doelgroep (pubers bijvoorbeeld die je niet aan het roken wilt hebben).
In Amerika is het vooral belangrijk om sponsors te krijgen en een filmmaatschappij van naam die het hele project aandurven omdat ze denken dat er winst mee te maken is.
Avatar is een mooi voorbeeld van een film waar veel geld in is geinvesteerd door sponsors en door de filmmaatschappij en die ook nog mega-veel geld heeft opgeleverd. Maar het is ook een film die heel veel mensen aanspreekt.
Opdrachten:
3. Wie zijn op het ogenblik de bekendste regisseurs en producenten

van films? (zoek op)

4. Noem een aantal bekende acteurs en actrices die vaak gevraagd

worden voor films omdat het publiek graag naar hun films gaat.

(mag ook Nederlandse acteurs/actrices)


 1. Bekijk de trailers van The Black Swan,The Social Network en True Grit en geef aan wat

je er van vindt.
http://www.film1.nl/oscars/nominaties.php?emarkconv=293F221F16F152F34621F1388998666F29139

7. Je hebt al veel films gezien. Welke film vond je heel leuk en

waarom was dat?


Film anno 2011: eigenlijk is alles mogelijk, je kunt als filmmaker je films in de middeleeuwen laten afspelen, in de tijd van de oude Grieken en Romeinen of in de tijd van de Dinosaurussen, maar ook in de toekomst. Je kunt gebruik maken van allerlei technieken en effecten om het publiek mee te nemen in een onbekende wereld of natuurlijk gewoon in de dagelijkse wereld zoals wij die kennen.
Maar hoe is het medium Film nu eigenlijk ontstaan en hoe heeft dat medium zich ontwikkeld tot wat het nu is?


Film & Filmgeschiedenis
De eerste bioscoop
Op 28 december 1895 huren de broers Lumiere een zaaltje af in Parijs. Ze willen er hun gloednieuwe uitvinding presenteren: de Cinematographe.

Dit is een apparaat waarmee je bewegende beelden kunt laten zien op een groot doek. In het zaaltje staan 100 stoelen. Helaas, er komen maar 33 mensen opdagen. Maar die zien dan wel een aantal filmpjes. Iets wat nog nooit was vertoond. Ze zagen een opname van een etende baby, wat rijtuigen en een paar kaartspelers. Zoiets hadden ze nog nooit gezien! Het is net echt. Als er op het doek ook een trein verschijnt is het net alsof die locomotief op hun afkomt. (youtube.com le train arrive la Ciotat 1895).

Die schrijft de volgende dag een juichend artikel over die Cinematographe. Opeens wil iedereen die uitvinding wel eens zien.

Er verschijnen lange rijen mensen en er zijn wel 20 voorstellingen per dag. De bioscoop is geboren…
Opkomst van speelfilms
De goochelaar Melies is erg onder de indruk van deze uitvinding en besluit zelf films te gaan maken. Hij huurt acteurs in en laat die stukjes opvoeren voor de camera. Hij gaat ook buitenopnamen maken en laat decors bouwen. Hij verzint ook een verhaal bij de beelden. In 1902 maakt hij Le Voyage dans la Lune. (youtube.com). Zijn films zijn eigenlijk de eerste speelfilms.
De bloeitijd van de zwijgende films (stomme films)
De eerste speelfilms zijn allemaal stom (nou ja, stom, er wordt niet in gesproken, want het geluid bij films was nog niet uitgevonden, de films waren wel leuk).

Soms had het publiek extra uitleg nodig en dan stond er iemand naast die eea uitlegt, de explicateur. Soms werd er een stukje tekst geplaatst tussen de filmbeelden door. Er was vaak ‘live’ muziek bij door een pianist (don’t shoot me I’m only the pianoplayer) of een orkestje.


De zakenlieden die de speelfilms laten maken, de producenten, verdienen veel geld. Dit is de tijd van de opkomst van grote filmmaatschappijen zoals Metro en Goldwyn en Mayer, die later gingen samenwerken (Metro-Goldwyn-Mayer).
Bekende filmsterren uit de tijd van de stomme film zijn Rudolph Valentino, Charlie Chaplin, Stan Laurel en Oliver Hardy en Mary Pickford.

Er wordt jarenlang gewerkt aan een techniek om geluid toe te voegen aan de beelden en in 1927 verschijnt The Jazz Singer, de eerste film met geluid. De film wordt een enorm succes en al snel stapt de hele filmindustrie over op geluidsfilms.

Voor acteurs met een lelijke of rare stem was dat een regelrechte ramp. De toeschouwers lagen soms in een deuk als ze die stoere acteur die ze altijd zo hadden bewonderd nu ineens met een piepstemmetje hoorden praten.


Kleur
Speelfilms begonnen steeds meer op de werkelijkheid te lijken. Alleen ontbraken de kleuren nog. Oude films waren allemaal in zwart-wit, soms konden ze al een beetje worden ingekleurd, maar toen in 1915 technicolor werd uitgevonden en in 1935 een nog beter systeem om kleur in films toe te voegen raken zwart-wit films helemaal uit de mode.
De bloeitijd van Hollywood
Die lag ongeveer tussen 1933 en 1950. Het was de tijd van groot opgezette films, mooie decors, prachtige dansen en mooie songs, romantische verhaallijnen en natuurlijk een reeks bekende filmsterren zoals bijvoorbeeld Fred Astaire en Ginger Rogers.

De opkomst van Hollywood juist in die tijd wordt vaak verklaard door de crisistijd waarin Amerika maar ook de rest van de wereld in beland was (Wallstreet crash 1929). Er was veel werkloosheid en veel armoede. Maar voor een paar centen kon je naar de bioscoop en daar kwam je in een droomwereld terecht. Mooie kleding, prachtige beelden, bekende sterren etc, je kreeg een goed gevoel (de eerste feelgood-movies misschien wel).


Na deze periode kwamen er in de jaren 50 en 60 ook Hollywoodfilms met een iets andere strekking, wat realistischer, wat heftigere thema’s.

Bekende sterren toen waren bijvoorbeeld Marlon Brando en James Dean, maar zeker ook Marilyn Monroe. Maar er zijn er natuurlijk veel meer!!!En daarna……
In de jaren daarna volgen de ontwikkelingen zich snel op.

Nieuwe technieken, nieuwe ideeen en nieuwe genres trekken het publiek naar de bioscoop.Naast Amerika wordt Europa ook belangrijk op filmgebied en later ook de Aziatische landen en de voormalige Oostbloklanden.
Opdrachten:
8 .Maak een foto-collage van een bekende filmster (kies zelf).Pagina van

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina