Ckvopdrachtfilmanalys e kijkwijzer filmanalyse pieter gort v5BDovnload 35.89 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte35.89 Kb.
C K V O P D R A C H T F I L M A N A L Y S E


KIJKWIJZER FILMANALYSE PIETER GORT V5B


1: Algemene gegevens:

1: Dit zijn de algemene gegevens over de film:

Titel?

The Fifth WaveJaar van verschijnen?

2016


Filmmaatschappij?

Colombia picturesProducent?


Tim Headington
Graham King
Tobey Maguire
Matthew Plouffe


Regisseur?

J BlakesonActeurs?


Chloë Grace Moretz


Nick Robinson
Ron Livingston
Maggie Siff
Alex Roe


Scenarioschrijver?

Rick Yancey (roman)
Susannah Grant
Akiva Goldsman
Jeff Pinkner


Type film (genre)?

Science-fiction

Duur van de film?

1h 52m


Waar gezien?

Calypso, NijmegenWanneer gezien?

19-02-2016Filmprijzen gewonnen?

Nee


2. Verantwoording

keuze:


2a: Waarom ben je naar deze film gegaan?

Ik hou van science-fiction films, daarom heb ik deze film gekozen. Science-fiction films laten je altijd met een idee achter. Kan dit echt gebeuren wat in deze film gebeurde, dat vind ik leuk aan science-fiction films.2b: Wat verwachtte je en waarom verwachtte je dat?

Ik verwachtte dat het een leuke film zou zijn, omdat post-apocalyptische films vaak mooie special effects hebben en leuke actie scenes
FILMANA LYSE3: De filmische

laag:

3a: Art-direction/vormgeving

Alle acties scenes in de film zijn opgenomen op een green-screen, voor de rest is de film opgenomen in Macon, Georgia in de VS.

De gebruikte rekwisieten zijn heel doordachte gekozen, de hele enscenering zorgt dat je extra spanning ervaart. Ook de kostuums is in de stijl van overleven. Je kan in een survival situatie natuurlijk geen mooie kleding dragen. De acteurs dragen geschikte kleding voor de rol die ze spelen.


3b: Camerabewegingen en -standpunten; kadrering

Speciaal omdat we kortgeleden een presentatie hebben gehad over filmen, heb ik gelet op camerastandpunten. Het interessante was dat de 180-gradenregel heel strak wordt aangehouden. Je merkt dat je daardoor een gesprek heel goed kan volgen. In alle films wordt hier sterk op gelet. Voor de rest door de grote hoeveelheid actie in de film worden veel wide-angled shots gebruikt om je een goed idee van de situaties te geven. Wat op viel is dat er geen of weinig kikkerperspectief shots werden gemaakt.3c: Montage

Overal werd een continuïteitsmontage gebruikt, nergens werdt opeens overgesprongen naar een andere tijd of ruimte3d: Geluid

Wat je goed kon merken was dat het omgevingsgeluid lager werd gezet op het moment dat een gesprek begon, dat is fijn want dat zorgt ervoor dat je belangrijke gesprekken niet mist.

De muziek paste goed bij de actie scenes, de film heeft aan het einde ook een heel toepasselijk liedje erbij gezet van Sia. Het heet nummer heet Alive, de tekst van dat liedje past erg goed bij de film.


4: De narratieve

laag:

4a: Kort: verhaal/plot

Vier opeenvolgende en in kracht toenemende buitenaardse aanvallen hebben ervoor gezorgd dat de totaal verwoest is. Cassie vlucht voor de aliens en probeert tegelijkertijd haar broertje te redden.


4b: Verhaalstructuur (7-stappenstructuur)

  • Introductieuitleg van de situatie, er wordt uitgelegd dat de wereld wordt overvallen door aliens die iets van de aarde willen, wat dat is is verder onbekend.

  • Uitleg situatie – de introductie valt eigenlijk samen met de uitleg dat is in elkaar vervlochten.

  • Keerpunt 1 – het keerpunt is als de hoofdpersonages besluiten om hun huis uit te trekken op zoek naar veiligheid.

  • Reactie hoofdpersonages – de hoofdpersonages proberen te overleven en alle gevaren van de alien invasie zo goed mogelijk aan te pakken.

  • Keerpunt 2 – het tweede keerpunt is dat het bekend wordt dat de hersenen de mensen in het leger onder controle zijn genomen door de aliens, zodra de hoofdpersonen dit weten gaan ze actie ondernemen.

  • Uitkomst – ze drijven het leger die door aliens zijn bezeten weg van hun schuilplaats en dat lukt

  • Conclusie – uiteindelijk eindigt de film met een cliffhanger, je weet niet hoe het afloopt. Dus er komt hoogstwaarschijnlijk een tweede deel op deze film om de rest van het verhaal te vertellen
4c: Belangrijkste acteurs/personages (geef korte karakterisering)

Chloe Grace Moritz – een rustig en mooi meisje, die heel veel om haar kleine broertje geeft en die hem te allen tijden probeert te beschermen.

Liev Schreiber – de leger commandant die bezeten is door aliens, hij komt krachtig en sterk over, kortom iemand waar je niet mee moet sollen. Hij is direct en zegt hoe het zit.


4d: Onderlinge relaties tussen de personages?

Cassie is de hoofdpersonage, zij heeft een vader en moeder en een broertje genaamd Ben. Cassie heeft op school een jongen waar ze echt verliefd op is en daar krijgt ze gedurende haar tocht om te overleven veel mee te maken. Als Cassie wordt neergeschoten door een van de buitenaardse wezens wordt ze gered door een jonge vent, hij heet Evan en hij is houthakker.

Verder heb je nog het leger maar daar zijn niet echt relaties mee.


4e: Waar ligt de nadruk in het verhaal ?

Op de aliens die de aarde proberen te slopen.
5: De symbolische

laag:

5a: De betekenis van de film/wat leert de film jou?

De betekenis van deze film is dat je nadenkt over wat er zou kunnen gebeuren als de aarde ooit bedreigd wordt door buitenaards leven.5b: Vertegenwoordigen de personages een bepaald (politiek)

standpunt? Welk?

Nee het is een science-fiction film over een buitenaardse invasie, er zijn weinig politieke standpunten te herkennen in een verwoeste wereld6: Eigen mening:

6a: Probeer te beschrijven welk effect de film op je had.

De film had weinig effect op mij, dat kwam vooral door de slechte animaties. Bijvoorbeeld explosies en de aliens waren erg slecht gemaakt. Dat zorgt ervoor dat je band met de film terwijl je hem kijkt niet volledig is.6b: Breng dit in verband met de bedoeling die de maker van de

film had.

De maker van de wil je een voorstelling geven van hoe het er misschien wel aan toe zou kunnen gaan als mensen ooit in contact komen met buitenaardse aliens.6c: Wat vind je van dit genre en waarom?

Ik vind science fiction een heel leuk genre, omdat de maker van de film alles kan doen, hij hoeft zich niet te houden aan realisme. Alles kan in science-fiction, dus toen hij het verhaal bedacht kon hij z’n gang gaan. Daar komen regelmatig leuke films uit.

Zou je vaker een film van dit genre willen zien?

Zeker weten6d: Is je mening over film in het algemeen door deze film

veranderd?

Nee, mijn mening over film is altijd zeer positief geweest, deze film heeft daar niks aan veranderd.

Kun je aangeven wat die verandering inhoudt?

-


6e: Zou je meer films van deze regisseur willen zien?

Waarom wel / niet?

Niet, want deze film maker geeft weinig aandacht aan de special effects in zijn film, maar dat is juist wat ik zo mooi vindt aan films. Neem bijvoorbeeld de special effect uit de The Hobbit, die zijn helemaal perfect.
7: Recensie:7a: Zoek een recensie van deze film in een krant,

via www.cinema.nl of een andere site.

Na het einde van The Hunger Games en het naderende einde van de Divergent-serie, wordt het tijd een boek uit te kiezen voor een nieuwe young-adult-filmtrilogie en een actrice klaar te stomen voor een nieuwe heldinnenrol. Het gekozen bronmateriaal? The 5th Wave, een goed ontvangen sciencefictionverhaal van Rick Yancey, die alvast verder werkt aan het derde boek dat ook dit jaar uitkomt. Deze boeken zouden zogenaamd voor aliens moeten doen wat Twilight eerder al deed voor vampiers. Chloë Grace Moretz speelt in de verfilming Cassie Sullivan, een doodgewoon meisje dat gedwongen wordt tot volwassen daden wanneer aliens genaamd ‘The Others’ de mensheid verdelgen. 

Het eerste half uur steekt best aardig in elkaar. In vier geweldsgolven van buitenaardse oorsprong wordt het gros van de mensheid uitgeschakeld. Het wordt op een vlotte wijze door Cassie uitgelegd. Het in golven decimeren van de mensheid is een enigszins verfrissend idee en door de film hiermee te openen lijkt het eventjes Independence Day in sneltreinvaart, mede dankzij een bescheiden UFO die dreigend boven het aardoppervlak hangt. Cassie begint als een onschuldig meisje dat verliefd is op de lokale sportheld van school, maar dreigt al snel haar (mede)menselijkheid te verliezen wanneer ze haar ongemakkelijke geflirt in moet ruilen voor harde overlevingstactieken. Na de opzet en zodra de titulaire vijfde golf begint waarbij The Others zich onder de mensen bevinden, kun je de film echter beter uitzetten. Vanaf hier gaat het enkel bergafwaarts.

Wat volgt is namelijk één grote oprisping van clichés uit het young-adultgenre. Zo komen Cassies zelfstandigheid en enige emotionele diepgang compleet tot stilstand na de introductie van een houthakker/toyboy genaamd Evan, die met het charisma van een blok hout haar romantische tegenspeler moet voorstellen. Zelfs het idioom “Still a better love story than Twilight” kan hier niet toegepast worden, daadwerkelijk elke romantische scène is tenenkrommend dankzij het platte acteerwerk van Alex Roe. Wanneer concepten als menselijkheid en kunnen liefhebben er dan nog prekerig in gepropt worden zonder enige nuance begint het zowaar te irriteren. Bovendien leidt de kleding van het paar behoorlijk af. Cassie en Evan leven in een vernietigde wereld die visueel doet denken aan The Walking Dead, maar ze zijn gekleed alsof ze in een H&M-reclame rondlopen.

Terwijl Evan met zijn romantische subplot de toon en het vlotte verhaal compleet laat ontsporen, helpt Liev Schreiber als 'kolonel explicateur' ook niet bepaald mee. De acteur doet dan misschien zijn best met het beperkte materiaal, wel is het kunstig hoeveel van zijn tekst slechts uiteenzetting van het plot betreft. Wat overigens geldt voor bijna elk personage naast Cassie in de tweede helft van de film. Het laatste en grootste struikelblok is nog wel de opzet van een dubbele protagonist. 

Na de redelijke start wordt namelijk afgewisseld tussen Cassie die haar broertje probeert te vinden en haar eerdere potentiële schoolvriendje dat met dat broertje op een militaire basis is beland. Hoe goed dit in het boek ook mag werken, zodra zijn verhaallijn aan de beurt is, zakt de film ontzettend in. De tweede protagonist heeft nauwelijks een achtergrondverhaal of motivatie meegekregen en Nick Robinson speelt zijn rol zo nonchalant als het maar kan. Zo zit je afwisselend te kijken naar een ongeïnspireerd en onromantisch liefdesverhaal en een persoonlijkheidsloze jongen die de geijkte trainingsscènes doorloopt.

Het script is minimalistisch ingevuld met meer verhaaltechnisch gepreek dan natuurlijke dialogen. Doordat sommige details te opzichtig worden weggelaten, kun je de plottwists van mijlenver zien aankomen. Bovendien hebben deze nauwelijks impact wegens onovertuigende special effects, de kleine schaal van de gebeurtenissen en een gebrek aan personages of een wereld waar je echt om geeft. Het is zonde dat de film barst van het platte acteerwerk, duffe verhaalvertelling en aan het einde een explosie van 'deus ex machina’s' en genreconventies. Chloë Grace Moretz wekt als enige de indruk dat ze echt haar best doet en vormt het enige kleine lichtpuntje. Helaas mag het niet baten. Het had alle potentie in de wereld gezien het basismateriaal, maar het is eerder een vierdubbele aanval op het young-adultgenre met vier golven aan filmzondes en een vijfde golf van slaapverwekking.7b: Geef kort aan waarom je het wel of niet met deze recensie eens

bent.

Ik ben het helemaal eens met de recensent, hij zegt dat in het eerste half uur de film goed was. Daarna gaat er volkomen bergafwaarts. Het verhaal lijkt daarna niet meer te kloppen qua volgorde. Ook zit het inderdaad helemaal volgepropt met clichés. De schrijver van deze recensie had de film in zijn laatste twee zinnen niet beter kunnen beschrijven.8: Bronnenlijst:

8a: Geef in je verslag aan hoe je aan je informatie komt.


  • Wikipedia

  • Filmtotaal.nl

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina