Close-Up-Pers 45e jaargang, nr. 3, 8 februari 2018 In dit nummerDovnload 39.92 Kb.
Datum17.04.2018
Grootte39.92 Kb.
Cautoshape 4lose-Up-Pers

45e jaargang, nr. 3, 8 februari 2018

In dit nummer:

Terugblik op de clubavond van 30 januari 2018 1

De komende clubavond van 13 februari 2018 2

Cinefleur festival 2018 2

Tv-programma over oude amateurfilms 4

Huishoudelijke mededelingen 4

Agenda 4

Tenslotte 6

Colofon 6

Terugblik op de clubavond van 30 januari 2018


Piet Wullems opende de avond en wees vol trots op de Cinefleur-trofee. Drie keer meegedaan en al voor de tweede keer als beste club gewonnen. Ook de prijs voor de beste film ging naar Close-Up met de film “Dit wordt hem” van Marcel Geeve en Piet Wullems. Henk Beevendorp liet de juryrapporten van onze films zien en las ze voor. Henk vertoonde ook nog enige foto’s die Carla Beevendorp op het festival tijdens de prijsuitreiking had gemaakt. Zie verder het artikel van Fred Prang elders in dit blad.

Rob van de Pieterman liet vervolgens weten dat Henk Karel en hij overleg hadden gehad over de praktische zaken van de overdracht van het secretariaat. Henk verzorgt het secretariaat m.i.v. 1 februari 2018. Rob gaat de nieuwsbrief weer samenstellen (had hij toch nog wat tijd over?).


Vervolgens startten we met de vier aangemelde films voor de rondreisjury.

Film 1 was van Fred Boeré, getiteld “In control”.

Een documentaire over een man die met zijn handicap moet leren omgaan. Gefilmd op een wijze die we van Fred gewend zijn. Bij mij wekte de film veel emoties op en liet een diepe indruk na.

Film 2 van Marcel Geeve en Piet Wullems met de titel “Dit wordt hem”.

Een hilarische film over het zoeken op internet. Je kunt er zelfs een bril bestellen. Moeilijk kiezen, dus krijg je er drie.

Na de pauze zagen we film 3 van Frank Smulders: “Met Pausanias naar Peloponnesos”.

We reizen in Griekenland langs de overgebleven restanten van vroegere tempels en monumenten, zoals de Akropolis. We zagen veel toeristen en Frank geeft veel interessante informatie. We kwamen in het Akropolis-museum en langs de “heilige olijfboom”. We zagen het eeuwenoude amfitheater waar nu nog voorstellingen worden gegeven. We hebben ook veel beelden gezien over hoe het er vroeger uitzag. Al met al een zeer wetenswaardige film.

De laatste film was van Fred Prang en heet “New York-highlights”.

Nou, daar hebben we er heel wat van gezien. Eerst vanaf een boot langs immens hoge gebouwen en langs het eiland met het Vrijheidsbeeld. In de stad zagen we ontzettend veel lichtreclames en wolkenkrabbers. De hoogste had 102 verdiepingen. Ik moet er niet aan denken, maar Fred heeft van de hoogste etage naar buiten gekeken. We zagen ook het Empire State Building en zijn in musea met kunst geweest. Zelf heb ik genoten van het prachtige glaswerk in het glasmuseum. Wat een stad!
Alle films mogen op 6 maart door de rondreisjury worden beoordeeld. De makers kregen nog enige nuttige tips voor eventuele verbeteringen.
Ten slotte sloot Piet Wullems de avond af.

Elly Zwanenburg

De komende clubavond van 13 februari 2018


Sommige zaken die voor deze avond in de agenda staan, begrijp ik, maar bij andere zaken probeer ik me voor te stellen wat er mee wordt bedoeld. Ik laat me daarbij verrassen door Tim, Peter en Rob. Ze zullen er vast en zeker een boeiende avond van maken.

Zie verder de agenda voor de onderwerpen.Rob van de Pieterman

Cinefleur festival 2018


winnaar Close-Up

Zaterdag 27 januari organiseerde de Leidse Video en Smalfilm Liga het jaarlijkse Cinefleur Festival. In het goedbezochte en gezellige “Theater Ins Blau” werden de producties vertoond van vier clubs: Videoclub Aalsmeer, Close-Up, Noordwijkse Film- en Videoclub en Amfi'66. Elke club vertoonde drie films in een blok van 30 minuten.Videoclub Aalsmeer opende het programma met:

Dagje Rotterdam” van Susan Griekspoor en Marian Offerman.

Een boottocht door de Rotterdamse havens, leuk in beeld gebracht.

Abel Blom, van architect tot molenaar” van Jan Ran en Henk Westerhof.

Blom als verteller over zijn werk als architect en zijn belangstelling voor het molenaarsvak. Hij werkt op molens van de Zaanse Schans en Aalsmeer.

Bij de masseur”, een clubproductie.

Een grappig filmpje over iemand die bij de verkeerde “masseur” belandt.
Daarna was de beurt aan Close-Up met de ons welbekende films:

Solliciteren: NIET ZO” van Fred Prang en Peter Snel.

Haarlem in de Middeleeuwen”, een groepsfilm o.l.v. Frank Smulders.

Dit wordt hem” van Marcel Geeve en Piet Wullems.


Na de pauze vervolgde het programma met het blok van de Noordwijkse Film- en Videoclub.

Een dagje Terschelling” van Aad van Polanen.

Een vakantiefilm waarbij men kennismaakte met het mooie eiland Terschelling.

Nooit van gehoord” van Ben Teeninga.

Een boeiende compositie van film en afbeeldingen over Hendrick Hamel, de VOC kapitein die in 1653 in Korea strandde en vanwege zijn kennis werd gevangen genomen. Toch wist hij te ontsnappen naar Japan, alwaar hij de verhalen opschreef. Hierdoor werd Korea bekend in de Westerse wereld, waar de Koreanen nog altijd dankbaar voor zijn.

De Wieden” van Leo Voorham.

Het natuurgebied “de Wieden” in de kop van Overijsel, een verhaal over turfsteken en biezenteelt en beelden van de prachtige natuur.
Amfi'66 vertoonde het laatste blok van drie films.

Winterdagen in Amsterdamse waterleidingduinen” van Alex Molin.

Een mooie natuurfilm.

Esbattement van de visser” van Pro Deo.

Esbattement is een middeleeuws, komisch toneelstuk, dat tafereeltjes uit het volksleven weergaf. Een speelfilm in deze sfeer van een visserman en zijn vrouw.

Zo is de natuur” van Hans de Waal.

In zijn achtertuin filmde de maker een klein drama bij een mezennest. Toen de kat er niet in slaagde een jong meesje te verschalken ging een ekster er mee vandoor.

De films werden ingeleid door de voorzitter van LVSL André van der Tuijn. Aan het eind van elk blok las André de juryrapporten voor. De juryleden waren Arie de Ridder van LVSL, Frans Boymans van filmclub Cine '67 en Filip Steurink van filmgroep Capelle.

Groot was de verrassing toen de resultaten van de wedstrijd werden bekend gemaakt. Close-Up is na het beste resultaat in 2016, wederom de winnende club van Cinefleur 2018. En als beste film koos de jury “Dit wordt hem” van Marcel Geeve en Piet Wullems. De twee andere films van Close-Up eindigden op de derde en vijfde plaats. Een prachtig resultaat!

Rest ons de dank uit te spreken voor de organisatie door de LVSL en voor de inspanningen van de jury.

Fred Prang

Foto: Carla Beevendorp

Tv-programma over oude amateurfilms


Fred Prang maakt ons attent op een tv-serie van zes afleveringen van het programma “Nederland op film”. Het is een documentaireserie over het “gewone” leven van vele jaren geleden. Het zijn allemaal amateurfilms, gemaakt door de Nederlanders zelf. Iedere aflevering heeft een nieuw thema.

Helaas bereikt dit bericht je waarschijnlijk net te laat, want de eerste aflevering is op 7 februari om 21:25 uur op NPO 2. Maar wie weet kun je hem terugzien.

In de Volkskrant verschenen artikelen en columns over deze serie, o.a. een leuke van Sylvia Witteman. Ze zijn te groot om hier te plaatsen (en waarschijnlijk mag dat ook niet), maar als je ze wilt lezen: Fred Prang of ik kan je er wel aan helpen.

Rob van de Pieterman

Huishoudelijke mededelingen


Secretariaat en redactie Close-Up-Pers.

Zoals jullie al weten, heeft Henk Karel het secretariaat van me overgenomen en hebben we een aantal andere taken verdeeld. Henk is dus nu onze secretaris. Het e-mailadres van het secretariaat blijft onveranderd: close-up@filmt.nl en de website is als vanouds te bereiken op www.close-up.filmt.nl. Hij is onder meer de contactpersoon van Close-Up voor andere clubs, NH’63 en de NOVA. Je zult vast en zeker de nodige e-mails van hem ontvangen.

Ik heb de taak als eindredacteur van onze nieuwsbrief van Henk overgenomen. Ik ga dus vanaf nu de Close-Up-Pers weer samenstellen. Het e-mailadres van de redactie is daarom wel gewijzigd en is nu: rvdpieterman@gmail.nl. Maar daarnaast blijft ook mijn e-mailadres van kracht dat in de ledenlijst is vermeld.

Werkzaamheden Dreef.

De Dreef tussen het Houtplein en de Paviljoenslaan wordt in de komende maanden gerenoveerd. Dat gebeurt in drie fasen. De Dreef is gedurende de werkzaamheden niet te gebruiken voor doorgaand verkeer. De Dreefgarage blijft altijd bereikbaar via omleidingsroutes. De bussen volgen een eigen omleidingsroute. Daardoor wordt de halte Tempelierstraat tijdelijk vervangen door een halte op het Lorentzplein. Voetgangers kunnen het nieuwe wandelpad langs de Dreef gebruiken. Fietsers moeten ter plaatse een omleiding volgen. Met omleidingsborden staan de routes aangegeven.

Ons clubgebouw aan de Paviljoenslaan is altijd bereikbaar, maar niet via de route Houtplein-Paviljoenslaan over de Dreef. De Dreefgarage blijft altijd toegankelijk via omleidingsroutes.

Fase 1 is van 12 februari t/m 2 maart. Het gedeelte tussen het Houtplein en de inrit van de Dreefgarage is dan aan de beurt.

In fase 2 wordt het gedeelte tussen De Dreefgarage en het kruispunt met de Paviljoenslaan aangepakt. Deze fase duurt van 5 maart t/m 26 april.

In fase 3 wordt de kruising van de Dreef met de Paviljoenslaan gereconstrueerd.

Begin mei moet alles gereed zijn.

Kolommen?

Toen ik in de vorige Close-Up-Pers weer eens een stuk tekst in kolommen opmaakte omdat ik dat nu eenmaal een mooie lay-out vind, kreeg ik (terecht) de opmerking dat dit lastig is voor degenen die de nieuwsbrief bijvoorbeeld op een tablet lezen. Zij moeten dan kennelijk veel scrollen. Daarom is de opmaak van dit blad voortaan zonder gebruik van meerdere kolommen.Rob van de Pieterman

Agenda


13 februari avondvoorzitters: Tim Bernardus, Peter Snel en Rob Faasen,

verslag: Fred Boeré. • Uitleg over opacity, blur, titels, reisroute-animaties, kleurcorrectie, e.d.


27 februari avondvoorzitter: Marcel Geeve, verslag: Fred Prang.

 • Vertonen films uit het oeuvre van Marcel Geeve.

 • Filmen met de smartphone, actioncam.


6 maart avondvoorzitter: Henk Beevendorp, verslag: Rob Faasen.

 • De Rondreisjury komt onze films beoordelen.

 • In de pauze: USB-sticks met de opdracht(en) voor 10 april.

 • Pauzefilm.


13 maart avondvoorzitter: Fred Boeré, verslag: Peter Snel.

 • Camera in beweging:

  • We oefenen in drie groepjes met de camera op (elektronische) gimbals.

  • Daarna in de projectieruimte terstond presentatie en bespreking resultaten.


27 maart avondvoorzitter: Rob van de Pieterman, verslag: Lida van der Oord.

 • Samenstelling programma van het bezoek aan Video-filmgroep Saenden op 3 april en aan Fotogroep Haarlem op 5 april.

 • Ledenfilms over kinderen en sport.


10 april avondvoorzitter: Fred Boeré, verslag: Miriam van Dieden.

 • Soundtrack:

  • Alle leden ontvangen op 6 maart een filmpje van twee minuten zonder geluid en een soundtrack zonder beeld.

  • Opdracht 1: maak een verhaal van het filmpje zonder geluid door toevoeging van een specifieke eigen soundtrack (naar keuze: effectgeluiden, buitenbeelds geluid, voice-over, muziek). Er mag maximaal 30 sec. eigen of ‘geleend’ beeldmateriaal worden toegevoegd.

  • Opdracht 2: maak opnamen van beelden die bij de geleverde soundtrack passen en maak er een filmpje van. Er mag maximaal 30 sec. eigen of ‘geleend’ geluid aan worden toegevoegd.

 • Je kunt een van de opdrachten uitvoeren of beide.


21 april NOVA: 1 minuut Filmfestival te Gouda.
24 april avondvoorzitter: Rob Faasen, verslag: uit elke groep een verslaglegger.

 • Doe-avond cameraregie:

  • In drie groepen en in drie ruimten.

  • Daarna in de projectieruimte terstond presentatie en bespreking resultaten.

  • Docent Franka Stas.


28 april NH’63: Filmfestival te Hillegom.
8 mei avondvoorzitter: Joop Geurts, verslag: Jan Vollenga.

 • Vakantiefilms.

  • Nader in te vullen.


22 mei Uit eten in een nader te bepalen restaurant.

 • Partners zijn van harte welkom.

 • Rob van de Pieterman regelt een en ander.

Tenslotte


Ik houd mijn brievenbus (zowel e-mail als achter de voordeur) in de gaten voor alle bijdragen die je voor de volgende Close-Up-Pers hebt. Wil je ervoor zorgen dat ik die bijdragen uiterlijk zaterdag 17 februari 2018 om 19:00 uur heb ontvangen op e-mailadres rvdpieterman@gmail.com?

Rob van de Pieterman

Colofon


Voorzitter: Henk Beevendorp

tel. (023) 524 02 16

Secretaris: Henk Karel

Annette Poelmanstraat 56

1963 ES Heemskerk

tel. (0251) 23 42 62

e-mail: close-up@filmt.nl

Penningmeester: Rob Faasen

tel. (023) 524 75 07

bankrekening: NL66 ABNA 0841 2717 39 t.n.v. R.W. Faasen te Heemstede

Redactie: Rob van de Pieterman, e-mail rvdpieterman@gmail.com

Website: www.close-up.filmt.nl
- -


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina