Column Ruud Dokter/Onder 18 – vsDovnload 6.17 Kb.
Datum03.10.2016
Grootte6.17 Kb.

Column Ruud Dokter/Onder 18 – VS
Een belangrijke graadmeter

“Achilles’29, het is een schitterende club. Een enorm voetbalbolwerk, maar dat hoef ik alle fans en de rest van de achterban van de algeheel amateurkampioen van Nederland natuurlijk niet te vertellen! We zijn blij dat we met het Nederlands elftal voor spelers onder 18 jaar op sportpark De Heikant mogen aantreden, op dinsdag 11 september tegen de leeftijdsgenoten uit de VS. Een internationale ontmoeting waar wij – spelers en staf van Oranje onder 18 – met veel interesse naar uitkijken!


Wij zijn namelijk benieuwd. Een interland zoals binnenkort in Groesbeek is voor ons een belangrijke graadmeter. Hoe ver zijn ‘onze’ talentvolle voetballers in hun ontwikkeling, specifiek passend bij hun leeftijd? Onze spelbedoeling is heel duidelijk: winnen. Maar nog nadrukkelijker van belang bij deze groep spelers is: hoe ver zijn zij in hun individuele ontwikkeling, gerelateerd aan onze speelwijze?
In de opleidingsfilosofie van de KNVB past deze vraag ook uitstekend bij deze leeftijdscategorie, waar – in het verlengde van Onder 17 – leren zegevieren heel belangrijk gaat worden. Dat gaat uiteraard niet vanzelf. Daar hoort een bepaald gedrag bij. De spelers moeten zich bewust zijn van hun positieve bijdrage aan het resultaat, aan het proberen te winnen. Hoe ga je om met een voorsprong? Hoe met een achterstand? Als je er als wisselspeler in komt, moet je dan vooral jezelf laten zien of wordt er iets anders van je verwacht? Het teambelang komt als eerste, maar daarbinnen kan en moet elk individu een professionele bijdrage leveren aan dit groepsproces – vanuit zijn éigen, persoonlijke doelen.
Daarom vragen we de Onder 18-spelers ook om deze doelstellingen vooraf kenbaar te maken. Verwachten ze veel speeltijd? Willen ze werken aan bepaalde details, zoals bijvoorbeeld hun ontwikkeling in het omschakelen na balverovering of -verlies? Spelers van Onder 16 en jonger zijn nog niet zover, maar van deze groep overwegend A-junioren verwachten we wél dat zij als jong volwassenen steeds meer hun eigen keuzes maken. Uiteraard met hulp van ons als technische staf.
Het is een boeiend en dynamisch proces, telkens weer. Elke groep is anders, elke trainingsstage en wedstrijd opnieuw. Sommige van de huidige Onder 18-spelers werden vorig seizoen met Onder 17 Europees kampioen, maar sommigen uit die succesvolle lichting hebben ook alweer de overstap gemaakt naar Onder 19. Die doorstroming, met EK-kwalificatie voor dat nationale team als streven, is precies ook het doel van Onder 18, terwijl bij ons nu weer een aantal nieuwe spelers de kans krijgt. Spelers schuiven sneller door en dat geeft weer automatisch de ruimte aan enkele laatbloeiers…
Nieuw of al enigszins ervaren, stuk voor stuk zijn alle spelers natuurlijk apetrots dat ze het Oranjeshirt mogen dragen. En vanaf de zijlijn bent u vast heel nieuwsgierig naar wie die huidige talenten nou allemaal zijn, van welke jonge spelers we in Nederland en daarbuiten nog iets gaan zien en horen de aankomende jaren. Met in dit kalenderjaar óók nog thuiswedstrijden tegen Oostenrijk en Turkije voor de boeg, wacht ons nu allereerst een mooi podium aan de Cranenburgsestraat, met de Verenigde Staten als aansprekende en geduchte tegenstander. Hen én u verwelkomen we er graag!”

KNVB-coach Ruud Dokter, (plaatsvervangend) coach Oranje onder 18

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina