Curriculum reggae vitae theo van BijnenDovnload 41.17 Kb.
Datum17.08.2016
Grootte41.17 Kb.
CURRICULUM REGGAE VITAE Theo van Bijnen
Ik werd thuis opgevoed met de muzieksmaak van mijn vader: operette- en blaasmuziek.
± 1957 10 jaar oud. Ik begon mijn eigen muzikale smaak te ontwikkelen. Mijn eerste idool was Dorus (Tom Manders). Ik kende alle liedjes van Dorus van buiten. En ik luisterde iedere zondag naar "Muziek Parade" op Radio Luxemburg (Nederlandstalige uitzendingen). Ze draaiden een top 5 en het was allemaal Elvis Presley, Cliff Richard, Conny Francis, The Blue Diamonds, Peter & zijn Rockets, Conny Froboess, Peter Kraus en Rex Gildo wat de klok sloeg. Ik werd Elvis-fan. Nu waardeer ik de vroege Elvis zelfs nog meer dan toen. Eén van mijn eerste singeltjes was Oky-Dokey / Firulin van Conny Froboess & Rex Gildo. Muziek voor de jeugd heette toen “Teenager-muziek”.

Ik kocht de bladen "Muziek Parade" ("het blauwe blad met de gele ster", later "oranje ster") en "Tuney Tunes" en maakte van de artikelen plak- boeken.


± 1963 In het Beat-tijdperk werd ik Rolling Stones-fan.

Ik legde schriften aan waarin ik hitlijsten uit diverse landen en van verschillende radiostations, kranten en bladen opschreef. Later zette ik daaronder platen die ik zelf goed vond en van 1970-1972 stelde ik alleen nog mijn eigen “hitparade” samen. In mei 1972 kwam er pas een einde aan dit opschrijven.


Vanaf ‘65 Ik begon me steeds meer te interesseren voor platen, die niet of nauwelijks de hitlijsten bestegen. Ik was vooral geïnteresseerd in ritmische en vreemde muziek en in de Amerikaanse Top 100. Ik zocht overal opruimingsbakken af. Ik luisterde dag en nacht naar de radio, vooral naar Radio Caroline en Radio London (Engelse piratenzenders).
± 31- 3-67 Radio Caroline begon van de ene op de andere dag met het draaien van hele vreemde muziek, Blue Beat, SKA en Rock Steady, ieder half uur. Er waren Blue Beat commercials. Radio Luxemburg (Engelstalige uitzendingen) volgde enige tijd later. Deze muziek "pakte" mij direct. Ik had nog nooit zulke vreemde, ritmische muziek gehoord. Ik dacht dat het een soort Braziliaanse Jazz was. Ik schreef naar Caroline voor informatie. Antwoord: "Wij weten niets over Blue Beat".
20-10-67 Na een half jaar speuren in de platenwinkels mijn allereerste Blue Beat-single gevonden: Al Capone / One Step Beyond - Prince Buster's All Stars. In Nederland kende men in geen enkele platenzaak Ska of Blue Beat.
vanaf ‘67 Had enkele jaren contact met "Saarländische Rundfunk" in Duitsland. Probeerde middels verzoeken aandacht aan deze muziek te laten besteden, maar men had nauwelijks Blue Beat-platen. Ik leende ook platen aan het station uit.
CURRICULUM REGGAE VITAE Theo van Bijnen
medio 69 Ik had tot nu toe slechts 20 singles en 2 LP's (in 2 jaar) in het Blue Beat-genre. Via advertenties in muziekbladen vond ik een Blue Beat-importeur (Bart Trenning in Bergen op Zoom). Hij noemde de muziek “Reggae”. Ik ging bij hem platen bestellen. Het was voor het eerst dat ik de naam “Reggae” hoorde. Blue Beat, SKA en Rock Steady waren inmiddels ontwikkeld tot dit genre.

Op een single vond ik het adres van Island Records. Ik schreef naar Island en ontving een catalogus (boek) met duizenden SKA- en Reggae- titels. Ik was stomverbaasd.

Ik begon nu zelf platen te importeren via verzendhuizen en platen- maatschappijen.

Toen ik in militaire dienst was nam ik mijn pick-up en platen mee naar de kazerne en ik draaide vaak Reggae op de slaapzaal. De maten zongen mee.


1969 Nam abonnement op het Engelse muziekblad Melody Maker. Dit blad drukte de Blue Beat Top 10 af van Pama Records. Aanvankelijk stond in dit blad verder weinig info over Reggae.

Ik wilde meer over Reggae weten. Ik vond in Melody Maker adressen van Caraïbische discotheken in Engeland. Ik schreef naar hen of er geen Reggae-tijdschrift bestond. Van een discotheek ontving ik The Jamaican Weekly Gleaner, een nieuwskrant.


19- 8-70 Abonnement op "The Jamaican Weekly Gleaner". Deze bevatte de -91 Trojan Reggae Top 50. Aanvankelijk weinig info over Reggae, later wel.
Ik schreef ambassades en ministeries aan op zoek naar een Jamai- caans Reggae-blad. De Jamaicaanse ambassade in Duitsland wees mij op "Swing".
medio 72 Abonnement op "Swing", Jamaicaans Reggae-blad. Dit bevatte zéér veel info en een originele Jamaicaanse Top 20.

Lid van de Trojan Appreciation Society, een fanclub van platenmaat- schappij Trojan. Deze stuurde regelmatig zéér veel informatie in de vorm van de Trojan Reggae Top 50, release-lijsten en info over de artiesten.


okt. 72 Ik liet de Jamaicaanse hitparade van "Swing" in het Veronica-blad afdrukken. Ik stuurde een exemplaar van dit blad naar Swing.
nov. 72 Swing besteedde aandacht aan het Veronica-blad. Ze waren over-enthousiast.
Vanaf nu een gerichte "aanval" op Hilversum. Ik stuurde brieven, platen en banden naar DJ's en verzoekplatenprogramma's. Ik begreep niet, dat een muzieksoort, waarvan al duizenden platen waren uitgebracht en er iedere week zeker 40 singles bijkwamen, nauwelijks aandacht kreeg op

CURRICULUM REGGAE VITAE Theo van Bijnen
de radio. Joost den Draayer was de eerste DJ, die gevoelig was voor Reggae, later gevolgd door Krijn Torringa.

Rond deze tijd kreeg ik ook contact met enkele andere Reggae-fans, zoals Henk Brugge, Berry Scheper en Ton Brunier. We wisselden bandjes uit. Ook in België had ik zo’n contact: Michael Maas.


26- 6-73 EERSTE REGGAE-PROGRAMMA IN NEDERLAND bij AVRO's Droom Top 10. Ik deed samenstelling en presentatie met Cees van Zijtveld.
11- 8-73 Voor het eerst te gast in het programma van Joost den Draayer, (Willem van Kooten), daarna nog vele malen.
27- 9-73 Ik presenteerde Reggae-programma bij Radio Veronica via Welkom op 538 (gast-DJ).
mrt/apr 74 Stelde 2 programma's VSOP (Vincent Speelt Oude Platen) met Reggae samen (programma van Vincent van Engelen, NOS).
medio 74 Genomineerd voor een Award bij het blad Swing (Jamaica) voor mijn verdiensten op Reggae-gebied.

Ik nam vaak Reggae-platen mee naar een bepaalde discotheek in Tilburg waar ik altijd uitging, en liet die dan, na lang zeuren, door de DJ draaien. Ik ben nog altijd bevriend met die DJ (Frans van Lieshout).


5- 9-74 Ik presenteerde Reggae-programma bij de TROS in "Poster", samen met Tom Mulder.
21-12-74 Te gast in "Het Zwarte Schaap", NOS-programma voor Surinamers (thans "Zorg en Hoop" geheten).
6- 9-75 Presenteerde Reggae in "Kontinu de Nacht door", samen met Krijn Torringa (AVRO).
eind 75 Bezocht Jamaica. Geïnterviewd door Neville Willoughby van RJR radio. Ik stelde zelf het radioprogramma samen. Logeerde bij Ted Powder (Theo Kruijt), Nederlandse platenproducer op Jamaica.

maart 76 Ik werd medewerker bij de Lokale Omroep Goirle. Maakte jongeren-, verzoekplaten-, actualiteiten- en sportprogramma’s. Pas in 1985 kon ik iets aan Reggae gaan doen bij de LOG.


31- 3-76 Reggae from Jamaica: 4 uur "live" vanuit Jamaica (aprilgrap), met Theo Stokkink en Vincent van Engelen. Programma was in Hilversum opgenomen. Ik werkte mee in de vorm van teksten, platen en interviews (KRO).
28- 4-76 Stelde "Continuing Story" samen over Bob Marley, gepresenteerd door Theo Stokkink (KRO). Continuing Story was een reeks popprogramma’s.

CURRICULUM REGGAE VITAE Theo van Bijnen
eind 76 Deed mee aan een forumdiskussie met poprecensenten over Reggae, o.l.v. Dave van Dijk (VPRO).
23- 3-77 Presenteerde met Joost den Draayer een Reggae-special (NOS).
maart 77 Stelde voor de BRT een 3-delige Reggae-serie samen: "This is Reggae Music".
5- 8-77 Leverde platen en informatie over Prince Buster voor "Amigos de Musica" van de VPRO, gepresenteerd door Dave van Dijk.
juni 78 Bezoek aan Suriname (waar mijn vrouw werd geboren). Presenteerde met Henk van Vliet een Reggae-programma voor Radio Apintie.
10-12-79 Ik vertelde in Walhalla van de KRO mijn Reggae-belevenissen tot dan toe (met platen). Supervisie: Theo Stokkink.
Hierna 5 jaar "rust"
84/85 "Theo's Reggae Café” bij de Lokale Omroep Goirle (LOG) (1 kwartier per week, cabaretachtig radio-programma. Het was geen Reggae show).
85/86 "Geschiedenis van de Reggae-muziek" of "Theo's Reggae-belevenis" in 45 afleveringen van 20 minuten bij de LOG.
85/86 Bijdragen in de vorm van informatie en Reggae Charts aan de "Pinacoladashow" van de TROS (Ferry Maat).
aug. 86 Wekelijks Reggae-blokje bij Radio Tilburg (lokale omroep) (1 kwartier)

-sep. 88 als onderdeel van een nieuws- en muziekprogramma.

mrt. 87 Prijsvraag gewonnen over Reggae bij de BRT: aanwezig bij uitreiking British Reggae Awards in Londen, gepresenteerd door Tony Williams (BBC Radio London).
14 apr. 87 "Theo van Bynen's Blue Beat SKA Skank Hot Shot Rock Steady Reggae

-juni 89 Show", 5 kwartier per week bij de LOG (Lokale Omroep Goirle), met live iedere week vanuit Londen aan de telefoon Tony Williams (77 uitz.)


okt. 88 "Theo van Bynen's Blue Beat Reggae Show" bij Radio Tilburg, 1 uur per -mei 91 week (118 uitzendingen).
7- 5-91 VARA's Poppodium: Bob Marley 10 jaar dood. Meegewerkt in de vorm van informatie. Presentatie: Jan Douwe Kroeske.
31- 3-92 25 jaar bezig met Reggae en Reggae wordt 25 jaar in Europa gedraaid.

CURRICULUM REGGAE VITAE Theo van Bijnen

3- 4-92 Geïnterviewd door Frits Spits in de Avondspits over dit jubileum. Ik gaf een Reggae Party in Tilburg.


jan. 93 "Theo van Bynen's Blue Beat Reggae Show" bij mArt Radio (Salto) in -mei 93 Amsterdam, 1 uur per week.
31- 3-92 "Theo van Bynen's Blue Beat Reggae Show" bij Radio Paloma te

-31- 1-06 Poppel in België, 1 uur per week (605 shows in bijna 14 jaar!)


1- 6-95 Blue Beat Reggae Show opgestuurd naar Jamaica als onderdeel van een dag met buitenlandse Reggae-programma’s op de Jam. radio. Weet niet of mijn inzending uitgezonden is.
12-12-95 1000e radioprogramma (± 400 Reggae Shows en ± 600 andere lokale programma's)
3- 8-96 Geïnterviewd door Marlon Hoogdorp bij Radio Apintie. We maakten samen een Reggae programma.
9- 8-96 Geïnterviewd door Willy Alberga bij Radio Apintie, Suriname. We maakten samen nòg een Reggae programma.
17-11-98 500e Reggae Show (van 4 stations bij elkaar geteld)
10-05-00 Echtgenote Carla en ik in documentaire op TV (Net5) met een stukje Blue Beat Reggae Show
01-09-00 Wederom te gast bij Willy Alberga van Radio Apintie in Suriname. Een dik uur Reggae gedraaid.
10-03-01 De VARA had in hun radio- en TV-gids een wekelijks artikeltje, genaamd "Single Club". Mensen konden herinneringen ophalen aan hun eerste 45-toerenplaatje. Op deze datum ging het artikel over mijn eerste Jamaicaanse single: Al Capone - Prince Buster's All Stars (Ska). Het was tevens het eerste “Single Club”-artikeltje wat de VARA op hun Internet-site zette.
11-05-01 Meegewerkt aan Bob Marley-dag (20e sterfdag) op Colorful Radio (national) middels 10 blokjes over Bob Marley die ik zelf schreef. Ik deed interviews, quizzen en maakte voor een deel de platenkeus. Ik heb nog altijd f. 1.000,-- (gulden) tegoed voor mijn medewerking (plus rente).
25-10-05 Ik was weer eens in Suriname met mijn vrouw en ik presenteerde weer een Reggae show bij Radio Apintie i.s.m. Winston Echteld.
Vanaf “The Blue Beat Reggae Show” bij Radio Diemen, 2 uur per week.

14-02-06 In oktober 2008 ben ik gestopt met live-uitzendingen bij Radio Diemen, maar de programma’s worden nog steeds herhaald.CURRICULUM REGGAE VITAE Theo van Bijnen
04-08-06 Andermaal te gast bij Willy Alberga van Radio Apintie in Suriname. Een

uur lang Reggae gedraaid en gepraat in het programma “Niet zomaar een gesprek”.


21-04-07 Tijdens live concert van The Skatalites in Paradiso in Amsterdam op de bühne in de bloemetjes gezet vanwege 40-jarig Reggae/Ska-jubileum en 20-jarig bestaan BBR Show
Vanaf “The Blue Beat Reggae Show” bij Salto Radio, Stads FM,

19-10-09 Amsterdam.

In de loop van 2011/2012 kom ik in de autobiografie van Willem van Kooten (Joost den Draayer).

__________________________________________________________


Figuren, die tot nu toe hebben opgetreden in de Blue Beat Reggae Shows:
- De Reggae Troubadour: zou iedere week live een Reggae-lied zingen en spelen, maar het ging altijd mis (op 1 keer na).

- Johnny Reggae: Reggae-fan, die iedere week een exclusieve Reggae- plaat uit zijn collectie mocht meebrengen (maar altijd Nederlandstalige smartlappen meebracht en dus nooit zijn plaat mocht draaien, op 1 keer na).


(Ik deed beide stemmen)


Algemene feiten:
Reggae-collectie: ± 13.000 verschillende titels, talloze bandopnames (met o.a. de belangrijkste Reggae-concerten en specials uit de beginjaren).
Organisatie van Reggae-feesten
Heb en had diverse vaste contacten in de Reggae-wereld, o.a. met de aartsvaders: The Skatalites, met wijlen Laurel Aitken, met Ska- en Reggae-specialist Brian Keyo (USA), Dr. Ska (Hans Plakke) van Kink FM in Hilversum en de band Rude Rich & The High Notes uit Amsterdam (spelen jaren 60 Ska, Rock Steady en Reggae).
Tot op heden heb ik ruim 1000 Reggae shows gepresenteerd.

______________________________________CURRICULUM REGGAE VITAE Theo van Bijnen

Interviews met:


G.T. Moore & The Reggae Guitars (Engel.) Cebert Bernard (Kingstonians)

Sophia George Yellowman (2x)

Sly (2x) & Robbie Cake (Nederland)

Ini Kamoze Revelation Time (Nederland) (4x)

Willem van Kooten, platenbaas The Wailers (4x)

Dennis Brown (2x) Black Uhuru (2x)

Eek-A-Mouse Gregory Isaacs (2x)

Bacchanal (Nederlandse Latin group) New Boney M (Pop)

Mighty Diamonds (2x) U Roy (2x)

Kotch (2x) The Itals

Vital Band Andrew Tosh (zoon v. Peter Tosh)

Rhythm Express (Surin. Kaseko-groep) Lt. Stitchie

Freddie McGregor Marcia Griffiths (van Bob & Marcia en

Desmond Dekker The I Threes)

Roots Syndicate (Nederland) (2x) Toots Hibbert (Maytals)

Pinchers Carlton Jackson

Phyllis Barnes Jimmy Cliff

Dave (Barker) and Ansel Collins Aswad

Laurel Aitken (7x) Rita Marley

Inner Circle (2x) Let's Quit (Ned. SKA-band)

The SKAtalites (4x) Third World

(Roland Alphonso 2x, Tommy McCook Lee "Scratch" Perry ("The Upsetter")

2x, Doreen Shafer, Lester Sterling 2x, Ras Fire (Aart Timmermans)

Ken Stewart 1x, Will SKAbone Clarke Frankie Paul

1x, Greg Grossman 1x) Rude Rich & The High Notes (live)

Dr. Alimentado (Jam. zanger en eigenaar Captain Natty Remo

van een Reggae-platenzaak in Tilburg) Prezident Brown

Panache Culture (België) Mikey Spice

Nardo Ranks Barry O'Hare (producer X-Rated Rec.)

Pietro Devilloni (Runnetherlands Rec.) Mad Professor (producer Ariwa Rec.)

The Soundabout (Ned. Ska Band) C-Sharp (live per telefoon uit Jamaica)

(live optreden) Jacqsteven & Tha Originals (live)

Cyriel Clement (Reggae-fan en oud DJ (Jack Steven & Lea Abdulhak)

van de Effenaar in Eindhoven) (live)
03-06-2011De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina