D Δ endron College HorstDovnload 15.23 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte15.23 Kb.

D
Δ
endron College Horst


Gymnasium/Atheneum/HAVO/VMBO

Natuurkunde Overal: 2de fase bovenbouw HAVO en VWO


zondag 24 juli 2016

Instructie voor een Natuurkundeverslag (Bovenbouw)

Als je een natuurkundig verslag schrijft, moet je er altijd rekening mee houden wat het natuurkundig niveau van de lezer is. Dit niveau bepaalt hoe duidelijk je allerlei zaken moet uitleggen.Bij het verslag van het onderzoek moet je ervan uitgaan dat het te begrijpen moet zijn door een leerling uit jouw klas, die de natuurkunde voldoende beheerst.

Leg alles dus heel duidelijk uit. Zet overal het "hoe en waarom" bij, zodat een lezer niet met vraagtekens blijft zitten.


INDELING VAN HET VERSLAG:

(de onderstreepte "titels" moet ik letterlijk in het verslag kunnen vinden)

Daaronder de naam van het onderwerp, jullie namen en de datum waarop je het verslag afgerond hebt.

Onderdeel 1: TITEL


Als eerste regel van het verslag verschijnt de titel. De titel is zo kort mogelijk en zegt iets over de inhoud van het verslag. Het beste kun je de naam van het onderwerp als titel nemen.

Onderdeel 2: DOEL VAN DE PROEF


Dus de onderzoeksvragen

Onderdeel 3: INLEIDING


Geef een korte toelichting op je onderzoeksvragen.

Beschrijf ook enkele toepassingen, die je om je heen vindt, waarbij het onderzoek dat je uitvoert van toepassing is. Beschrijf dit zakelijk, en kort! Een verslag is géén opstel.

Onderdeel 4: BESCHRIJVING VAN DE PROEF
Ten eerste geef je een beschrijving van de gebruikte meetinstrumenten zodat iemand anders die de proef zou willen herhalen de gebruikte materialen terug kan vinden. Nu komt de beschrijving van de proef. Daarin vertel je wat je gedaan hebt en waarom je dat gedaan hebt. Meestal moet daar een tekening bij van de opstelling. Daarin moeten de onderdelen te zien zijn die in de beschrijving worden genoemd. Die omschrijving moet zo kort en duidelijk mogelijk zijn.

Onderdeel 5: MEETRESULTATEN OF WAARNEMINGEN


Nu komen de meetresultaten. Hierbij is het van belang dat ze op overzichtelijke wijze worden geordend. Daarbij kun je meestal het beste gebruik maken van tabellen. Zijn er meer tabellen dan worden deze van een naam voorzien, zodat je erin je verslag naar kunt verwijzen. (bv. tabel 1 enz.)

In de kop van de tabel staan de grootheden en de gebruikte eenheden.Het gaat hier dus om de grootheden die in onderdeel 3 als te meten grootheden zijn genoemd.


Zie volgende pagina 
Onderdeel 6: VERWERKING VAN DE MEETRESULTATEN.
Als alle metingen zijn genoteerd komen de berekeningen en/of worden de meetresultaten omgezet in een diagram. Onder het diagram komt de naam en als je dat nodig vindt een korte toelichting. Maak liever geen diagram met de computer: bijna alle computerprogramma’s die diagrammen kunnen tekenen, doen dit niet op de in de natuurkunde juiste manier.

Geef duidelijk aan hoe de berekeningen zijn uitgevoerd. Vermeld ook iets hoe het zit met de betrouwbaarheid van de proef.

Onderdeel 7: CONCLUSIES.
Dit is een korte samenvatting van wat het resultaat is van het practicum. Dat zijn dus de onderzoeksvragen met het door jou gevonden antwoorden. Geef niet aan hoe je aan de antwoorden komt want dit moet namelijk in het vorige onderdeel staan.

Let op dat alles wat bij conclusies staat uit je proef moet volgen.

Onderdeel 8: DISCUSSIE.


  • In hoeverre zijn de resultaten betrouwbaar?

  • Ingaan op de meetonnauwkeurigheid

  • Eventueel suggesties voor vervolgonderzoek.ALGEMENE OPMERKINGEN.
Tot slot nog iets over de verzorging van het verslag: een verslag schrijf je voor anderen. Het is daarom belangrijk dat je verslag netjes verzorgd is. Netheid telt mee in de beoordeling.
Het verslag wordt gemaakt op wit papier A4 formaat met lijntje of ruitjes als het geschreven is, en blanco als het geprint of getypt is.

Deze blaadjes mag men maar aan één zijde beschrijven of typen.

Gebruik een brede kantlijn zodat er aantekeningen in kunnen worden gezet bij het corrigeren.
Als het verslag uit meerdere blaadjes bestaat dan worden deze aan elkaar geniet of vastgezet. Nummer ook elke pagina.

Rechtsboven elke pagina komen de namen van diegenen die voor het verslag hebben samengewerkt. Dit voor het geval dat het nietje loslaat.Bij het nakijken worden alle verslagen naast elkaar gelegd. Blijkt er een kopie van een ander verslag bij te zitten, dan vervalt zowel de kopie als het origineel, en beiden krijgen dan een extra practicumproef.

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina