Dé aanval tegen Amerika : 11 september 2001 Een vergelijking met Pearl HarborDovnload 19.48 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte19.48 Kb.
Dé aanval tegen Amerika : 11 september 2001 Een vergelijking met Pearl Harbor door Maja wilhelm P05 1173071

President George W. Bush in zijn toespraak voor het Amerikaans Congres op 20 september 2001: ‘ On September the 11th, enemies of freedom committed an act of war against our country. Americans have known wars, but for the past 136 years they have been wars on foreign soil, except for one Sunday in 1941. Americans have known the casualties of war, but not at the center of a great city on a peaceful morning.’ (http://www.september11news.com/PresidentBushSpeech.htm) De link tussen de aanval van 11 september en die in Pearl Harbor is snel gemaakt. Al Qeada leider Osama Bin Laden gebruikt de Amerikaanse reactie op de aanval van 1941 om zijn aanval te rechtvaardigen. In zijn toespraak op 7 oktober 2001 voor Al Jazeera: ‘When people at the ends of the earth, Japan, were killed by them hundreds of thousands, young and old, it was not considered a war crime, it is something that has justification.’ (http://www.september11news.com/OsamaSpeeches.htm)Het conflict

Op 11 september 2001 wordt de wereld opgeschikt door een aanval op Amerika. Twee vliegtuigen boren zich in de torens van het World Trade Center, één stort neer op een vleugel van het Pentagon en een vierde toestel stort neer in Pennsylvania. Bij de aanvallen komen meer dan drieduizend mensen om. Na de aanval wordt het al gauw duidelijk dat de aanslag is gepleegd door de fundamentalistische islamitische terreur beweging Al Qaeda.

De VS eist de uitlevering van Osama Bin Laden en andere Al Qaeda strijders aan de regering van Afghanistan, de Taliban. Deze laat echter weten zijn bondgenoot Bin Laden niet uit te leveren, en Bush beroept zich op artikel 5 van het handvest van de NAVO, als één van de lidstaten word aangevallen van buitenaf dan zijn alle lidstaten in oorlog met de aanvaller. De oorlog in Afghanistan kan beginnen. Met deze oorlog moet niet alleen Al Qaeda uitgeschakeld worden, maar ook moet het bewind van de Taliban ten val gebracht worden. De verovering van Afghanistan is al snel volbracht, het Taliban regime is gevallen en in december 2001 is het gehele land in de handen van Amerika en zijn bondgenoten. De jacht naar Bin Laden en andere Al Qaeda kopstukken gaat veel moeizamer, het terreurnetwerk kan niet onschadelijk gemaakt worden. Een democratisch bewind, met alsgrondslag de islam, wordt in Afghanistan geïnstalleerd.

De actoren

De aanval op Amerika is uitgevoerd door Al Qeada. Een fundamentalistische islamitische terreurbeweging, die moslims opleid voor de Jihad. De heilige oorlog. Al Qaeda geld als de grootste islamitische terreur beweging van de wereld, zij heeft vele banden met andere bewegingen over de hele wereld. Al Qaeda’s leider is Osama Bin Laden, een miljonair afkomstig uit Saoedi-Arabië. Osama Bin Laden op 7 december 2001 op Al Jazeera: ‘God Almighty hit the United States at its most vulnerable spot. He destroyed its greatest buildings. Praise be to God. Here is the United States. It was filled with terror from its north to its south and from its east to its west. (http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/south_asia/1585636.stm)

Het land waar Al Qaeda zijn basis heeft is Afghanistan. Dit land wordt sinds 1996 voor het grootste gedeelte bestuurd door de Taliban. De Taliban is een strenge islamitische beweging die bestaat uit ‘islamitische studenten’, vluchtelingen uit Pakistan die daar in koranscholen de islam uit oefenden. Onder de Taliban leeft de bevolking van Afghanistan onder strenge regels. Het regime van deze beweging werd geholpen door de regeringen van Saoedi-Arabië en Pakistan. Ten tijde van de aanslagen op 11 september is Mohammed Omar de leider van de Taliban, hij is ook degene die Bin Laden niet aan Amerika wilde uitleveren.

De vertegenwoordiger van het Amerikaanse volk en zijn regering is George W. Bush. Deze republikeinse zoon van oud president George Bush, is in 2000 tot president gekozen. Na de aanslagen van 11 september begint Bush met zijn ‘War on terror’. Hierbij verklaard hij niet alleen de oorlog aan de verantwoordelijken voor de aanslag, maar aan alle terreurbewegingen en landen die deze bewegingen hulp bieden. Bij zijn toespraak voor het Congres op 20 oktober 2001 wijst hij de vinger naar Al Qaeda en de Taliban: ‘The evidence we have gathered all points to a collection of loosely affiliated terrorist organizations known as al Qaeda. They are some of the murderers indicted for bombing American embassies in Tanzania and Kenya and responsible for bombing the USS Cole. The leadership of al Qaeda has great influence in Afghanistan and supports the Taliban regime in controlling most of that country. In Afghanistan we see al Qaeda's vision for the world. Afghanistan's people have been brutalized, many are starving and many have fled.’ (http://www.september11news.com/PresidentBushSpeech.htm)


De geschiedenis
Eind jaren ‘70 en in de jaren tachtig was Afghanistan bezet door een communistisch regime. Dit regime werd met o.a. militaire steun bijgestaan door de Sovjet Unie. Dit land was bang dat als in Afghanistan islamitische bewegingen aan de macht kwamen, veel van zijn koepelstaten onder islamitisch verzet zouden komen. In die tijd was de Koude Oorlog nog in volle gang, en Amerika zag liever niet dat landen onder communistisch bewind kwamen te staan. Zij steunde daarom, met wapens, de islamitische strijders, waaronder het Al Qaeda van Osama Bin Laden. In 1992 kwam het communistische bewind ten val, en in 1994 verscheen de Taliban op het toneel, die samen met Bin laden streefden naar een strenge islamitishe staat, in 1996 zouden zij uiteindelijk de macht overnemen.
Volgens Samuel Huntington, adviseur van Amerikaans president Carter, is toen de haat jegens het westen (en voornamelijk de VS), bij moslim fundamentelisten ontstaan. In zijn boek “botsende beschavingen (1997)”Door de ineenstorting van het communisme is de gemeenschappelijke vijand van het Westen en de islam weggevallen. Binnen de westerse en de moslimmaatschappijen is de tolerantie voor de andere bevolkingsgroep overal afgenomen. En in de jaren negentig betroffen twee op de drie gewapende conflicten, oorlogen met moslims."
Op 26 februari 1993 vond de eerste aanval van Al Qaeda plaats op Amerika, bij een bomexplosie in de keldergarage van het WTC in New York komen zes mensen om en raken er meer dan 1040 gewond.

Op 7 augustus 1998 gaan er twee autobommen af bij de Amerikaanse Ambassades in Kenia en Tanzania hier worden 253 mensen bij vermoord. Op 12 oktober 2000 komen zeventien mariniers om bij een aanval op het schip USS Cole in Jemen.

Dit zijn enkele voorbeelden van aanvallen van Al Qaeda, voor 11 september 2001, gericht op Amerikaanse doeleinden.

Vergelijking met Pearl Harbor

Amerika was voor 11 september 2001 één keer in zijn hele geschiedenis, op zo’n grote schaal, op eigen bodem aangevallen. Op 7 december 1941 werd de Amerikaanse haven Pearl Harbor aangevallen door Japanse gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers. Meer dan tweeduidzend man kwam die dag om het leven. De reactie op deze aanvallen was een oorlog tegen Japan, en zijn bondgenoten Italië en Duitsland. In augustus 1945 kwam er een eind aan de oorlog tussen Amerika en Japan. Japan capituleerde na het gebruik van kernbommen door Amerika. Op 6 augustus viel er een kernbom op de stad Hiroshima, waarbij meer dan 80.000 mensen gedood werden. Drie dagen later werden deze opgevolgd door 50.000 doden bij een gelijkwaardige kernbom op Nagasaki.

Bij beide aanvallen op Amerika kwamen veel mensen om, in 1941 waren dit er meer dan tweeduizend, in 2001 lag het dodenaantal boven de drieduizend. Bij de aanval op Pearl harbor was er meteen een duidelijke agressor aan te wijzen, namelijk Japan. Al Qaeda was de agressor die verantwoordelijk werd gehouden voor de aanslag op 11 september. In beide gevallen werd de aanval beantwoord met een oorlog. Het grote verschil is dat in 1941 een oorlog ontstond tussen twee staten, de VS en Japan. Beiden speelden hier een grote rol bij. In 2001 ging de oorlog niet tussen twee staten, maar tussen de VS en het terrorisme. Japan vechte dan ook tegen Amerika, in Afghanistan vechtte een groot deel van de bevolking mee om het terrorisme te laten verdwijnen.

Al Qaeda heeft zijn troepen goed kunnen opleiden en kunnen uit rusten door de financiële steun die zij, tijdens hun strijd tegen het communisme, van Amerika gekregen hadden. Zo konden deze het communistische en Sovjet Unie-gezinde bewind te val laten brengen. Ook had Amerika Japan financieel gesteund. Voor de eerste wereld oorlog wou Amerika namelijk een goede economie in Azië op weg helpen en steunden hierbij o.a. Japan en China. "Geen enkel moslimleider hoor je westerse instellingen prijzen. Het Westen is materialistisch, corrupt, decadent en immoreel. Elke moslimleider beklemtoont waarin hij van het Westen verschilt. Er is in de moslimlanden een enorme wrok gegroeid tegen het Westen,” zegt Samuel Huntington over de islamitische haat jegens het westen. Zowel Al Qaeda van 2001 als Japan van 1941 zag de westerse, voornamelijk Amerikaanse, invloed in hun wereld niet zitten. Beide wilden hun wereld houden zoals het was. In het eerste geval is dit dat Arabische lande streng moslim blijven, in het tweede dat Azie voor Aziaten bleef. Deze doelstellingen hebben er toegeleid dat Amerika deze twee maal is aangevallen.

Japan wilde oorlog met de VS, Afghanistan heeft hier nooit om gevraagd. Pearl Harbor was een aanval van een land, 11 september een aanval van fundamentalisten. De oorlog in 1941 was onontkoombaar, die in 2001 niet. De aanval op Pearl Harbor had een strategisch doel, die op 11 september was alleen bedoeld om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Dit zijn de grote verschillen tussen de aanvallen op de VS in 1941 en in 2001. Elf september en de oorlogen die volgden zijn zowel gevolgen van fundamentalistische islamitische gedachten, als het imperialisme van Amerika. Dat dit ooit goed zal komen zit er niet in. Niet net zoals als dit na de tweede wereld oorlog weer kwam tussen de VS en Japan.

Bronnen


 • http://www.september11news.com/

 • http://www.novatv.nl/index.cfm?cfid=37382556&cftoken=77599282&ln=nl&fuseaction=dossiers.voorpagina&dossier_id=15 Dossier strijd tegen terrorisme

 • http://www.gva.be/dossiers/

gebruikte dossiers:

- Terreurgolf treft Amerika  • De Taliban

  • Elf september herdacht

  • Afghanistan

  • US strikes back

 • http://newssearch.bbc.co.uk/

 • http://www.rtl.nl/actueel/rtlnieuws/dossiers/dossier_paginas/11september02/ dossier 11 september

 • Syllabus moderne geschiedenis internationale betrekkingen. Ruud Hoff.

 • Samuel Huntington, Botsende beschavingen. Cultuur en conflict in de 21ste eeuw. Manteau/Anthos 1997

 • De Tweede Wereld oorlog: Oorzaak en gevolgen. Cristina Hatt. Harmelen.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina