Dag 2 maandag 29 april 2013Dovnload 10 Kb.
Datum17.08.2016
Grootte10 Kb.
Dag 2 maandag 29 april 2013
Nog voor het ontbijt in de gemeenschappelijke zone "the Kitchen" willen we gaan kijken hoe Brooklyn wakker wordt op een maandagmorgen. 07:00 am het regent zachtjes, onluikende parelglinsterende Japanse kerselaars geven het straatbeeld een vreedzame heldere kleur die fel contrasteert met de grauwe ontwakende gebouwen. Breed glimmende vrachtwagens zoals je die alleen maar kan zien in Noord Amerika en wellicht ook in Australië draaien er diep monotoon warm. Rolluiken gaan open en jagen extra decibellen in pieken de vochtige straten op, waar de geschrokken sprookjesachtige graffitifiguren zich in hun gevels trachten terug te trekken terwijl de stoerdere en brutalere kunstwerken nu juist beter tot hun recht komen en content schijnen te zijn dat het slaperige weekend voorbij is. Een lange rij haastig stappende, niet opkijkende mensen van allerlei pluimage - keurig afgeborsteld vers gestreken in een pak, tippelend koket en op hoge hakken op de nodige plaatsen bijgewerkt, ritmisch hoofdschuddend en soms zelfs meezingend de sweaterkap over het hoofd of in korte broek en t-shirt net of het zomer is en niet druilerig koud, maar allemaal alleen, vooral geen contact zoekend - glijdt door Bogartstreet en verdwijnt achteraan in het donker gapende gat van metro lijn L.
In "The Kitchen" staat op het grote aanrecht, omsingeld door een schare vooral jonge mensen, het ontbijt grijpklaar: in plastieken zakken verpakt toastbrood, dozen goudkleurige melkwafeltjes, grote potten confituur en pindaboter, literpotten smeerboter, spuitbussen kandijsiroop en een stevige fruitmand met appels, appelsienen en bananen. Broodroosters wippen regelmatig toast of wafeltjes te voorschijn terwijl een sliert aanschuivenden, ook al in zich zelf gekeerden, een plaats aan één van de 2 grote tafels probeert te bemachtigen. Tegen de vier zes-en-veertig-plussers uit Vlaanderen is niemand opgewassen. Als een goed georganiseerd team, veroveren ze plaats en proviand en geven ze de eenzame ochtendspits wat meer kleur en vooral meer vrolijkheid.
Met metro L tot aan de "last stop" op het kruispunt van 14 th street en 8 th Avenue, dan over op "uptown Manhattan" C of E lijn tot aan de 50th street om er op 8th Avenue met de reeds in België gekochte 7 dagen New York pass ons hop & off busticket te laten activeren en met die bus een overzicht krijgen van New York, dat staat als eerste New York activiteit in onze planning. Omdat Nadia echter haar voucher is vergeten duurt de activering in het drukke toeristische centrum een pak langer dan verwacht en kunnen we pas, als we via een locale pc op de e-mail van Nadia hebben kunnen aantonen dat er inderdaad een inschrijvingsnummer bestaat, met 90 minuten vertraging van start gaan. In witte wapperende wegwerp beschermhoesjes trotseren we op het 2 de verdiep van de niet overdekte dubbeldekker regen, wind en overhangende verkeerslichten. De tocht langs oa Times Square levert ons niet het verwachte resultaat, wel een aantal uit de hoogte genomen mooie foto's van de typische big city drukte in een NY's kleedje. We stappen af bij de Empire State building die bij iedereen op het verlanglijstje staat. Grondige controle en via allerlei verleidelijke merchandising hindernissen belanden we op de 86 ste verdieping. Hevige wind en lage wolken geselen Manhattan, heel in de verte het vrijheidsstandbeeld een vaag stipje, beneden in de straten kleuren trosjes knalgele wriemelende taxi's het wegdek, politieagenten perfect beschermd tegen dit gure weer in tot op de grondreikende lange lederen overjassen draaien rondjes op het grote 360° balkon, we nemen foto's naar en van de vier windstreken en haasten ons terug naar binnen. Terug in de straten een "quick lunch" en een wandelingetje tot op Times Square waar een gespierde zongebrande cowboy in witte onderbroek en dito boots het beste van zichzelf geeft zeer tot genoegen van de vrouwelijke voorbijgangers. Waarvoor hij reclame maakt weet echter niemand te vertellen. In de grote M & M - store kan je alleen terecht voor zaken van M & M signature en dat kan naast de traditionele gekleurde "em-en-emmekes" alles zijn wat je maar kan bedenken. We kopen er per abuis, omdat we dachten dat er gekleurde chocolaatjes in zaten, 20 tubes heerlijke M & M-lipsticks. Willen we er niet jarenlang mee blijven zitten dan zullen we een ruimere vriendenkring dan voorzien moeten bevoorraden met een toch wel speciaal souvenir uit New York.
Om 07:00 pm hebben we gereserveerde tickets voor een baseball match van de New York Yankees tegen de Houston Astros. Omdat het Yankee stadium vooraan in de Bronx ligt en Jenny ook graag het Woodlawn kerkhof helemaal in het noorden van deze borough wil bezoeken om er naar het graf van Miles Davis en Duke Ellington te gaan kijken die daar haast broederlijk naast elkaar liggen begraven, rijden we met metro 4 helemaal naar het noorden. Eens buiten Manhattan rijdt de subway meestal wel bovengronds en schuiven flarden Bronx in een rammelend tempo voorbij. Het is 04:30 pm als we er arriveren en het kerkhof sluit zijn deuren om 05:00 pm maar de opzichter legt ons duidelijk uit waar we moeten zijn en wil nog wel een tijdje bij de gesloten poort stand-by blijven mochten we het sluitingsuur net niet halen. Woodlawn is een perfect onderhouden mooi park en duidelijk voor mensen, ook al zijn ze dood, die het zich kunnen veroorloven. De ontluikende ook hier late lente met zijn vele ook hier Japanse kerselaars in bloei maken het kerkhof nog perfecter dan het al is en het verdient zeker aanbeveling om het op een rustiger tempo te bezoeken niet onder dwang van een nakend sluitingsuur.
Het Yankee stadium ligt vlak naast de bovengrondse subway die op zo'n metalen viaduct rijdt zoals je die vaak in Amerikaanse actiefilms ziet bij genadeloze achtervolgingen. Om 06:00 pm gaan we het gigantische gebouw binnen. Vier verdiepingen met enorme liften bereikbaar en op elke verdiep of "floor" zoals ze dat hier noemen, of het nu over de "1st floor" (gelijkvloers) of the "4th floor" gaat, vind je enorme kramen met popcorn, hotdogs, hamburgers en frieten in een haast volledige cirkel rond het veld die continu voedsel en drank produceren aan indrukwekkend tempo en aan al even indrukwekkende prijzen. Een gewone draft in een blauw plastieken Yankeebekertje, zeg maar een stevig pintje, kost hier 11 $... Overal kan je souvenirs kopen en alles is verkrijgbaar maar uitsluitend met Yankeesymbool. Merchandising en catering op hoge snelheid, maar wat een contrast met het balspel. Veel actie, laat staan warmte en emotie krijgen we er van op onze gure en koud winderige zitplaats op de "3rd floor" met de beste wil van de wereld niet uitgepuurd. Het meest spectaculaire moment van de match vind ik het begin met de nationale hymne waarbij iedereen zonder uitzondering recht staat, zijn pet af zet, zijn al of niet met ketchup of mayo besmeurde hand op zijn hart legt en diep geconcentreerd, na een spontane onwaarschijnlijke transformatie van luidruchtige hevige supporter tot diepzinnige Amerikaan in harte en nieren, meezingt. Al moet gezegd dat ze ook een aardig stukje kunnen ballen gooien. Kleurrijke reclameboodschappen cirkelen via enorme schermen het stadium rond en kleuren de donkere dreigende wolken, spelers die aan slag komen wriemelen er zich net zoals de tussenstand af en toe tussendoor. Na veel wachten op nu en dan eens een ferme slag en wat rondspurten langs de 4 honks, maar vooral na veel kou laten we, met diep respect voor onze voetballers, renners en andere sporters na 5 innings vermoed ik en een 0 - 5 tussenstand voor de Houston Astrors, de Yankees aan hun lot over en zetten we vol "fastfood" in klutsend bier - ons diner voor vanavond, ook dat stond op ons verlanglijstje - koers terug naar Brooklyn. In de Big Tree Bottle Store in Bogartstreet nemen we nog snel en passant een fles lokale Owneys Brooklyn Rum mee. Het heerlijke drankje, dat een paar straten verder in één van de bakstenen fabriekshallen wordt gedestilleerd, op een bedje van limoen en een snuifje kristalsuiker loodst ons moeiteloos en vooral eindelijk warm de nacht in.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina