Dagexcursie naar leidenDovnload 35.12 Kb.
Datum07.10.2016
Grootte35.12 Kb.DAGEXCURSIE NAAR LEIDEN
Datum: zaterdag 15 september 2012

Tijd: 9.00 uur vertrek vanuit Geertruidenberg - 17.00 uur vertrek vanuit Leiden


In de vorige Mededelingen vermeldden wij het programma voor de dagexcursie naar Leiden.

De aanmeldingen komen vlot binnen dus hebben we het volste vertrouwen dat we ons met een volle bus (60 personen) richting Leiden begeven.

Graag willen wij de deelnemers er op attenderen dat de bus van ‘Van Mook Touringcarbedrijven’ voor de dagexcursie naar Leiden op zaterdag 15 september om 8.45 uur voorrijdt en wel voor ‘de Zalmsteek’, hoek Markt-Venestraat-Koestraat en om exact 9.00 uur zal vertrekken.

In de bus zullen wij tijdens de rit het dagprogramma uitdelen en een inleiding geven over de geschiedenis van de stad die wij gaan bezoeken.

Organisatorisch is alles in kannen en kruiken en wij verheugen ons er op met u een mooie en leerzame dag te besteden in Leiden. We hebben het weer niet in de hand maar we zullen proberen de weergoden gunstig te stemmen.

Een goede tip: Zorgt u voor een muntstuk van 2 euro om in het Rijksmuseum van Oudheden, volgens de regels daar, jassen en tassen tijdens het bezoek in kluisjes veilig op te bergen.

Aangezien wij gebruik maken van een luncharrangement, inclusief entree van het museum, is het niet aan de orde om uw eigen kortingskaarten, zoals museumkaart, 65+ kaart etc. bij de kassa aan te bieden. Deze zijn niet geldig in combinatie met het door ons gekozen arrangement.

De organisatie wenst wij u een fijne dag.

Willy van Beijsterveldt, Penningmeester O.K.G.
U kunt zich nog aanmelden tot uiterlijk 31 augustus 2012 door het invullen van het inschrijfformulier uit de vorige ‘Mededelingen’.

De prijs is voor leden € 41,- en voor niet leden en introducés € 46,-.

LET OP: Annuleringen kunnen niet worden gerestitueerd. Het Bestuur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid.Open Monumentendag ‘Groen van Toen’


Het thema van de open monumentendag op 8 en 9 sept. roept op om aandacht te besteden aan het bewonderen van prachtige oude bomen, tuinen en landschapselementen in onze gemeente. We hebben enkele ‘groene’ pareltjes in de Oude Kom van Geertruidenberg, zoals de openbare Hoftuin uit de vroegste middeleeuwen van de Hofstede a/d Markt (achter het Stadhuis) en de openbare Hoftuin van het Groot Prinsenhof achter de Riethorst.

De tuin achter het gemeentehuis van Raamsdonksveer is van oudsher de grote tuin van het huis ‘Chartroise’ van de aanzienlijke familie Heere. Alleen al de prachtige boom die er staat verdient voor het voetlicht gebracht te worden. ‘Groen van Toen’ laat zich prima tot uiting brengen in de aandacht voor alle rode beuken die, vooral in Raamsdonksveer, rond 1880-1920 bijzonder in de mode waren om te planten bij de aanzienlijke herenhuizen en villa’s zoals in de Wilhelminalaan.


Helaas zijn in de afgelopen jaren bij enkele huizen, beide of één van de twee bomen gesneuveld en gekapt. Ook de twee rode beuken aan de Vrijheidstraat, die de entree van het huis ‘Chartroise’ toen markeerden (nu vóór de DA Drogist), zijn enige jaren geleden gekapt. Ook staan er monumentale linde- en kastanjebomen op markante plaatsen in de kernen Geertruidenberg, Raamsdonksveer en Raamsdonk.

Aan de Keizersdijk, naast de parkeerplaats van ‘De Driesprong’ en het fietspad naar beneden de woonwijk in, treft u nog twee oude fruitbomen, een kersen- en een sterappeltjesboom. Die zijn uit de tijd dat er de wachterswoning was aan de spoorlijn met de spoorwegovergang en spoorbomen. Dit was de halteplaats Raamsdonksveer-Keizersdijk.

In het landschap zijn in het buitengebied nog bomenrijen en landschapselementen, zoals hagen, wilgenrijen en keerwallen, te herkennen op plaatsen van vroegere wegen en dijken. Dit is vooral te zien in het landschap tussen Raamsdonk en Raamsdonksveer. Kijkt u dus eens met ‘groene’ blik naar het landschap in uw omgeving en geniet van de sfeer en de mooie natuur.
Stichting BOEi stelt de ‘Dongecentrale’, gelegen in het landelijke gebied van de Brabantse vestingstad Geertruidenberg aan de rivier ‘De Donge’, tijdens de monumentendagen open voor publiek.
Mariëtte Verlaan, bestuurslid OKG met een passie voor mens, tuin, park en landschap


DIVERS NIEUWS


Maak eigen Open Monumentendag-poster!

Bent u open op Open Monumentendag of enthousiast over dit evenement? Maak dan op de website www.erfgoedstem.nl uw eigen poster met uw favoriete monument. Uw ontvangt gratis een poster op A3 formaat om voor uw raam te hangen of welke plek u maar wilt. Laat zien dat u dit evenement een warm hart toedraagt en deel uw liefde voor monumenten met heel Nederland! U kunt posters maken tot en met dinsdag 4 september 2012.


Maand van de geschiedenis

De Maand van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland. Ieder

jaar organiseren honderden instellingen activiteiten rond een wisselend thema. Het evenement vindt in 2012 plaats van 1 t/m 31 oktober en heeft het thema Arm & Rijk.

Meer info: www.openluchtmuseum.nl


Data lezingen: donderdag 18 oktober, 15 november, 13 december 2012

Sluitingsdatum kopij ‘Mededelingen’

27 september a.s.


Ontvangen tijdschriften in de periode januari 2012 t/m 30 juni 2012

Jaargang

Nummer

De Klok Heemkunde kring Made

14

1

De Mulder Heemkunde kring Gilze Rijen

33

122 t/m 124

De Wazerwijen Heemkunde kring Dongen

32

123 -124

Engelbrecht van Nassau Heemkunde kring Breda

31

1 - 2

De Búrt Heemkundekring Hooge en Lage Zwaluwe

2012

71

Effe Lústere Heemkunde kring Werkendam

21

57 - 58

De Waterschans Heemkunde kring Bergen op Zoom

42

1 - 2

Met gansen trou Heemkunde kring Heusden e.o.

62

1 t/m 6

De Koerier Brab. Heem en ErfgoedBrabant

2012

52 - 53

Holland Historisch tijdschrift

43

4

Immaterieel erfgoed

1

1 - 2

Saillant Stichting Menno van Coehoorn

2012

1 - 2

Westerheem Nederlandse Archeologie

61

1 t/m 3

Zuidwesterheem Archeologie Zuidwest Nederlend

24

71 - 72

Vitruvius Vakblad voor erfgoed professionals

5

18 t/m 20

Terra Cognita Archeologische vereniging Land van heusden en Altena

2012

28

Archeologisch Magazine

2012

1 t/m 3

InBrabant tijdschrift van ErfgoedBrabant

3

1 t/m 3


Rondzendverkeer van tijdschriften.

Alle tijdschriften waarop de OKG is geabonneerd, kunnen door de leden op maandagavond tussen 19.30 en 22.00 uur in onze bibliotheek in ‘De Schattelijn’ gratis worden ingezien of geleend. Ook kunt U gratis deelnemen aan het rondzendverkeer. U meldt zich aan bij het secretariaat, onder vermelding van de titel(s) van het/de tijdschrift(en) die U zou willen ontvangen. Deze worden dan op Uw huisadres bezorgd. U wordt verzocht na 3 dagen, de tijdschriften zelf weer te bezorgen op het volgende op het tijdschrift vermelde adres. De tijdschriften keren uiteindelijk weer terug in de OKG bibliotheek.- -

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina