Danmark / Steden Fyn Ærø en LangelandDovnload 12.74 Kb.
Datum19.08.2016
Grootte12.74 Kb.

Danmark / StedenFyn  Ærø en Langeland

 

De meeste landhuizen staan in het stille binnenland en aan de hoofdroute van Odense via Nyborg naar Svendborg. Dat zijn ook roeteen de belangrijkste steden van het eiland. Geen bijzonder mooie steden, dat niet. Odense heeft zijn roete te danken aan een meester van de vertelkunst die er zijn jeugd heeft doorgebracht, niet aan zijn oude straten en wijken; die zijn bijna allemaal ten prooi gevallen aan de stadsvernieuwing.Andersen zou zijn geboortestad nauwelijks meer herkennen. Hoogstens zou hij een paar straatjes in de wijk waar hij opgroeide, nog in bijna dezelfde staat als toen aantreffen.

Ook Nyborg en Svendborg zijn veranderd. Van het slot Nyborg, waar het Danehof - de vergadering van edelen en prelaten - bijeenkwam, staat nog maar een deel overeind. Nee, de mooiste stadjes liggen elders, aan weerszijden van de zeestraat die Fyn scheidt van de kleine eilanden Ærø en Langeland. Faaborg, waaraan Andersen blijde en droeve herinneringen had, is een bijzonder leuk plaatsje en dat geldt ook voor de onde haventjes op de eilanden. Foto's uit de begintijd van de fotografie laten ons zien hoe tientallen machtige zeilschepen, terug van de vaart naar her Verre Oosten, een ankerplaats hadden gevonden op de rede van Ærøskøbing, Marstal of Troense. Stuk voor stuk zijn her plaatsjes waar de herinneringen aan de zeilvaart legio zijn. Vooral Ærøskøbing, dat als het mooiste kleine stadje van Denemarken wordt beschouwd, is de oversteek per autoveerpont waard.

Eigenlijk is de auto niet her ideale middel van vervoer op Fyn. Dit is nu bij uitstek een eiland voor de fietser. Met narre het binnenland is zeer geschikt voor een vakantie op twee wielen. Wie nier per se over vlakke wegen wil rijden, kan zijn krachten meten met de hellingen van de `Fynske Alper'. Voor strandgenoegens komt men doorgaans niet naar Fyn, eerder voor her plezier van de watersport. Want waar eertijds de klippers en schoeners tussen de eilandjes door laveerden, ligt nu het domein van de kleine vaart.

 

Streekindeling Het grote eiland Fyn is met het oog op de overzichtelijkheid in drie stukken gedeeld. De beschrijving in dit hoofdstuk begint met Vesten Midtfyn, het westelijke en centrale gedeelte met als enig echt hoogtepunt de stad Odense. De vele kastelen en landhuizen in het oosten komen aan bod bij de beschrijving van Østfyn. Sydfynske Øhav is de niet zo bekende naam van de vaargeul langs de zuidzijde van Fyn. Op de noordehjke oever (Sydfyn) liggen het mooie Faaborg en hetwat minder aantrekkelijke Svendborg, aan de overkant de eilanden Tåsinge, Ærø en Langeland.

 

Hoogtepunten

 

Musea

H. Chr. Andersens hus, Brandts Klædefabrik (moderne kunst, fotografie, eigentijdse geschiedenis, drukkerijgeschiedenis) en Danmarks jernbanemuseum (spoorwegen), alle in Odense; Europæisk Automobilmuseum, Fraugde bij Odense; Veteranmuseum, landgoed Egeskov; Zoologisk Museum, Svendborg (diorama's van inheemse dieren).

 

Prehistorie

Vikinggraf bij Ladby; diverse prehistorische monumenten bij Humble op Langeland.

 

Oude (bouw)kunst

De gehele kern van Ærøskøbing en Bogense; Mønterstræde en Bangs Boder, Odense; binnenstad van Faaborg; Sct. Knuds kirke (Domkirken), Odense; Horne kirke, Horne; Anne Hives gård, Svendborg; Nyborg slot, Nyborg; landhuizen Egeskov bij Kværndrup, Holckenhavn bij Nyborg, Hindsgavl bij Middelfart en Hesselagergård bij Gudme.

 

Moderne (bouw)kunst

Raadhuis van Odense; Storebæltsbroen tussen Fyn en Sjælland.

 

Attracties

Den Fynske Landsby (klein openluchtmuseum) en Zoologisk Have (dierentuin) aan de zuidrand van Odense; Fjord- og Bæltcenter, Kerteminde (groot aquarium en zeezoogdierenbassin); Terrariet, Vissenbjerg (reptielen en amfibiegin); Fyns Akvarium, Rold; Fyns Sommerland (pretpark), Aarup; Frydenlund Fuglepark, Tommerup (vogelpark); Aquarium Langeland, Skrøbelev (zoet- en zoutwateraquarium, vogelpark).

 

Natuurmonumenten

Schiereiland Hindsholm bij Kerteminde; heuvellandschap Fynske Alper bij Faaborg.

Schriftelijk bij het regionale inlichtingen- en boekingskantoor:

Fyntour A/S, Postbox 499, 5260 Odense (e-mail:info@fyntour.dk; http:// www.fyntour.dk)

 

Inlichtingen

Schriftelijk of mondeling bij het Turistbureau in:

5000 Odense (Rådhuset, Vestergade), 5300 Kerteminde (Strandgade 1 B), 5400 Bogense (Adelgade 40), 5450 Otterup (Bredgade 2), 5500 Middelfart (Havnegade 10), 5600 Faaborg (Banegårdspladsen 2 A), 5610 Assens (Ladegårdsgade 1), 5700 Svendborg (Centrumspladsen 4), 5800 Nyborg (Torvet 9), 5900 Rudkøbing (Torvet 5) en 5970 Ærøskøbing (Vestergade 1). 

Dwars over Fyn loopt de drukste spoorlijn van Denemarken, die København via de brug-tunnelcombinatie over en onder de Store Bælt en de brug over de Lille Bælt verbindt met Jylland. Eindbestemmingen daar zijn Esbjerg, Thisted en Frederikshavn. Belangrijkste tussenstations op het eiland zijn Nyborg, Odense en Middelfart. Vanuit Odense gaat een regionale stoptrein naar Svendborg. Verder bent u hier aangewezen op bussen en daarvoor zijn dezelfde steden de belangrijkste vertrekpunten. Van de eilanden in de Sydfynske Øhav is Ærø bereikbaar via de autoveerdiensten Mommark (Jylland/Als) - Søby, Faaborg (Fyn) - Søby, Svendborg (Fyn) - Ærøskøbing en Rudkøbing (Langeland) - Marstal. De overtochten nemen elk 60-75 minuten in beslag; er zijn maar enkele afvaarten per dag. Langeland staat ook per autoveerpont in verbinding met Lolland (Spodsbjerg-Tårs; 45 min.); dit is een frequente dienst. Of de infrequente dienst naar Sjælland (Lohals - Korsør (75 min.) de concurrentie met de brug over de Store Bælt aankan, is zeer de vraag en dat geldt evenzeer voor de dienst tussen Bøjden op Fyn en Fynshav op Jylland/Als (50 min.). Alle havens aan weerszijden van de vaargeul onder Fyn worden aangedaan door passagiersboten urt diverse Noord-Duitse havens; alleen de dienst Gelting - Faaborg (1-4 x per dag, vaartijd 2 u.) wordt met een autoveerpont uitgevoerd
mengesteld door: BusTic.nl


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina