Dark Side Of The Moon a cappellaDovnload 9.3 Kb.
Datum22.08.2016
Grootte9.3 Kb.
Dark Side Of The Moon A Cappella
1972. Abbey Road Studios, London. Het “conceptalbum” Dark Side of the Moon van Pink Floyd wordt opgenomen. Dit is het achtste album van deze progressive rock band. Bijna 40 jaar later is het nog steeds het derde beste verkochte albums aller tijden. Tijdloze muziek met actuele thema’s zoals hebzucht, conflict, het verloop van tijd, consumeergedrag en geestesziekte. De oorspronkelijke naam van het album was “Dark Side Of The Moon: A Piece For Assorted Lunatics”. De nummers werden echter twee jaar eerder al gebruikt in live tours van de band en als een soort improvisatieoefening verder ontwikkeld en geraffineerd. Pink Floyd gebruikte de nieuwste, experimentele technieken van de tijd zoals multitrack opnames en een loopingmachine om meer diepte in de nummers te brengen. Sound engineer voor dit album was niemand minder dan Alan Parsons die later een Grammy kreeg voor Best Engineered Album Non-Classical. Het album was nummer een op de Billboard Top 100 lijst voor 741 weken tussen 1973 en 1988. Dit is langer dan welk album dan ook in de geschiedenis.
Oktober 2012. 40 jaar later. Nederland. 24 zangers en zangeressen staan op een donker podium. Het is stil in het theater. Ineens gebeurt er wat! Je hoort eerst het hartslag. Dub dub. Dub dub. Je bent gearriveerd op de Dark Side Of The Moon. De eerste klanken van Speak To Me weerkaatsen van de muren en we zijn vertrokken.
Het projectkoor ProVoxative van Stichting EduVox brengt in oktober 2012 voor de 40e verjaardag van Dark Side Of The Moon het gehele album naar Nederland.
Stichting EduVox is eind 2010 opgericht voor de promotie van vocale muziekeducatie. De oprichters zijn allen mensen die hun sporen hebben verdiend in de vocale muziekwereld van Nederland. Drie van de vijf bestuursleden zijn dirigenten in de lichte vocale muziek; alle vijf bestuursleden zijn zangers. Met name vernieuwende projecten om vocale muziek en in het bijzonder a cappella muziek te promoten zijn het doel van deze stichting. Er moet een educatief aspect aanwezig zijn in het project om de organisatie van het project voor rekening stichting te nemen.
ProVoxative werkt met 24 zangers zodat de nummers 7 – 12 stemmig worden gezongen. Dit geeft meer diepte en betekent dat alle nummers live kunnen worden uitgevoerd en niet alleen in een studio. De zangers worden individueel versterkt. Er wordt gebruik gemaakt van loopingmachines en andere technieken om nog meer diepte te creëren in de sound. Tevens worden moderne multimedia aspecten om het geheel zo vernieuwend mogelijk te maken. We zoeken de grenzen op van de menselijke stem.
ProVoxativeheeft aan drie verschillende arrangeurs de opdracht gegeven om drie nummers van het album te arrangeren. De arrangeurs werden geselecteerd voor hun genre (één van de meest vooraanstaande experts in vocal jazz uit Duitsland: Dr. Matthias E. Becker), vernieuwing (jong talent gezocht in de persoon van de opkomende Rogier IJmker, Nederland) en ervaring (Nederland’s meest gevraagde vocale muziek arrangeur, Jetse Bremer).

EduVox wilde de arrangeurs absolute artistieke vrijheid geven om hun creativiteit te exploreren. De enige regels die ze kregen waren:Om het concept verder uit te werken hebben we de muzikale leiding in handen van Don Henken (NL) gelegd. Don Henken is een zeer gerespecteerde dirigent, componist en arrangeur. Hij heeft o.a. het popkoor “Kolok” in Helmond jarenlang gedirigeerd en tot twee keer toe het Nederlands Kampioenschap voor lichte muziekkoren gewonnen.

Voor regie hebben we een van de beste regisseurs voor vocale muziekensembles uit Nederland: Meta Stevens.
Meta Stevens over regie en podiumpresentatie:

“Regie en podiumpresentatie zijn voor mij nauw met elkaar verbonden. Mijn doel bij het regisseren is om een concert voor zowel de zangers als het publiek méér te laten zijn dan een uitvoering van muziek: het mag ervaren worden. De kunst is om bij elk muziekstuk en bij elk koor de vorm te vinden waarin dat het beste lukt. En vaak blijken een paar simpele ingrepen al heel effectvol.”


Locaties voorstellingen en educatieve aspect project:

De voorstellingen worden op twee landelijk goed te bereiken locaties gegeven en een masterclass workshop wordt ook gegeven in het kader van educatie.

De masterclass wordt op 29 september 2012 gegeven in Zevenbergen (gemeente Moerdijk). Tijdens deze masterclass worden zangers en dirigenten getracteerd op een open repetitie van ProVoxative met twee zangpedagogen en een regiecoach. De masters (Dr. Matthias Becker uit Duitsland en Don Henken uit Nederland; Meta Stevens uit Nederland) zullen op pedagogische basis werken aan nummers uit de voorstelling. Onderwerpen als repetitietechniek; blending; intonatie; ritmiek en regie zullen aan de orde komen. Ook zullen de deelnemers aan deze masterclass zelf met de masters aan het werk gaan in workshops.

Je kunt je inschrijven voor de Masterclass via een email naar anna.schmad@gmail.com .


De voorstellingen zijn als volgt gepland:
12, 13 en 14 oktober in het ZIMHIC Vorstelijk Complex te Utrecht.

26, 27 en 28 oktober in Het Factorium te Tilburg.


http://moon.eduvox.nl voor het reserveren van kaarten. Ze kosten € 20 per persoon.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina