De 44e president wil lijken op de 16e, de 32e en de 35eDovnload 14.53 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte14.53 Kb.


week 04 – 19 januari 2009 – tekst niveau C

De 44e president wil lijken op de 16e, de 32e en de 35e.Barack Hussein Obama wordt deze week beëdigd als de 44e president van de Verenigde Staten. Net als zijn verkiezingscampagne, zijn de feestelijkheden rond zijn inauguratie doorspekt met symboliek. Vooral met verwijzingen naar eerdere presidenten, met wie Obama zichzelf graag vergelijkt of vergeleken wordt. Zoals Lincoln, Roosevelt en Kennedy.


Obama voor het monument van Lincoln in Washington [foto: ND]Historisch

Het presidentschap van Obama wordt nu al ‘historisch’ – belangrijk vanuit geschiedkundig oogpunt – genoemd. Feitelijk klopt dat, omdat hij de eerste zwarte president van de Verenigde Staten is. Veel Afro-Amerikanen en andere niet-blanke groeperingen in Amerika noemen zijn verkiezing ‘een droom die uitkomt’. Maar het gebruik van de term historisch geeft ook aan dat mensen hoge verwachtingen hebben van zijn daden als president.

Obama heeft zelf aan deze verwachting bijgedragen, door in zijn toespraken steeds te spreken over belangrijke momenten uit de Amerikaanse geschiedenis. En door te laten merken dat hij geïnspireerd wordt door belangrijpe personen uit die geschiedenis. Zoals door de bekende zwarte dominee en mensenrechtenactivist Martin Luther King en door eerdere, populaire presidenten. Zijn campagneteam vestigde ook bewust de aandacht op overeenkomsten tussen Obama en deze bijzondere personen, of tussen de situatie in Amerika nu en op keerpunten in de geschiedenis. Zo ontstaat bij mensen het gevoel, dat Obama net zo speciaal is als die historische figuren, en dat zijn presidentschap net zo groots of belangwekkend kan worden.

Symbolische treinreis

Obama’s komst naar de hoofdstad Washinton voor de inauguratie, is een voorbeeld van deze symboliek. Obama en aankomend vice-president Joe Biden reisden samen met hun families per trein van Philadelphia naar Washington. Ze legden daarbij hetzelfde traject af als Abraham Lincoln 147 jaar geleden op weg naar zíjn inauguratie. Lincoln was de zestiende president van de VS en wordt door velen gezien als Amerika’s greatest president.

T
Obama in de trein op weg naar Washington [foto epa]
ijdens de treinreis herhaalde Obama de boodschap van hoop en verandering, die hem zijn miljoenenaanhang bezorgde: “Laten we ons ervan verzekeren dat dit niet het laatste is wat we doen om Amerika te veranderen, maar het begin. Laten we streven naar een betere wereld,” sprak hij bij vertrek in Philadelphia. En later, in Washington, was er weer een verwijzing naar de geschiedenis met de woorden: “Slechts een paar keer in onze geschiedenis zijn we geconfronteerd met zulke grote uitdagingen” en “Wat we nodig hebben, is hetzelfde doorzettingsvermogen en idealisme dat de eerste patriotten [= vroege inwoners van Amerika] tentoonspreidden.”

Lincoln

Symbolisch was ook het feest dat de toekomstige president bij aankomst in Washington gaf. Dat vond plaats bij het Lincoln Memorial, het monument voor Lincoln in de hoofdstad, waar bovendien ook Martin Luther King zijn grootse toespraak hield, met de bekende woorden “I have a dream!”

Obama heeft er nooit een geheim van gemaakt dat Lincoln van de 43 eerdere Amerikaanse presidenten zijn grote idool is. Hij kondigde zijn kandidatuur voor het Witte Huis aan op de plek waar Lincoln zijn politieke carrière begon. Andere overeenkomsten tussen Obama en Abraham Lincoln zijn hun bescheiden afkomst, het feit dat ze allebei rechten studeerden, dat ze hun politieke carrière begonnen in de Senaat van Illinois en dat ze beroemd waren om hun spreektalent. Veel mensen hopen, dat Obama ook in zijn manier van regeren op Lincoln lijkt. Lincoln kon volgens hen mensen met verschillende meningen verenigen om gezamenlijk belangrijke problemen aan te pakken. En dat is wat er nu ook moet gebeuren, om de grote problemen in Amerika als gevolg van de kredietcrisis op te lossen.

JFK

Maar behalve Lincoln zijn er nog ten minste twee andere presidenten waarmee Obama veelvuldig vergeleken wordt. Sinds zijn indrukwekkende toespraak op de Democratische Conventie in 2004, wordt hij al geregeld ‘de zwarte JFK’ genoemd. Obama is slechts een paar jaar ouder dan John F. Kennedy bij zijn aantreden. En evenals de populaire 35e president heeft hij een jongensachtig en charmant voorkomen, twee kleine kinderen en een modebewuste echtgenote, en wordt hij gezien als ‘een nieuwe generatie’. Obama begint zijn presidentschap bovendien onder soortgelijke omstandigheden als JFK. Ook die kreeg in 1960 te maken met grote economische problemen.


Verder had Amerika slechte relaties of zelfs een ‘koude oorlog’ met andere landen, zoals Rusland, China en Cuba. Ook vandaag de dag is het imago van Amerika in de wereld niet zo best, vanwege de oorlogen in Irak en Afganistan. Net als Kennedy toen, wil Obama Amerika’s imago graag verbeteren en de relaties met andere landen herstellen.

H
Kennedy Roosevelt


et is echter te hopen dat Obama’s presidentschap niet volledig op dat van Kennedy lijkt; de laatste werd binnen twee jaar na zijn aantreden vermoord.

FDR

De Amerikanen worden deze dagen eveneens herinnerd aan de tijd van Franklin Delano Roosevelt. Hoewel hij niet jong en vitaal was, maar juist leed aan een ernstige ziekte, had hij wel vernieuwende ideeën en was hij een echte president voor het volk, zoals ook Obama wil zijn. Ook Roosevelt moest vechten tegen een diepe economische crisis, veroorzaakt door de ineenstorting van de economie na de Tweede Wereldoorlog. Commentatoren in deze tijd vergelijken de vergaande veranderingen die Obama wil doorvoeren in de economie dan ook vaak met de New Deal, het programma voor economisch herstel van Roosevelt.


De inauguratie

Op dinsdag 20 januari om 16.00 uur Nederlandse tijd vindt de inauguratie plaats, de officiële gelegenheid waarbij Obama wordt beëdigd tot president. Ook in het programma voor die dag zijn de symboliek en de geschiedenis ruimschoots aanwezig. Zo woont Obama ’s ochtends een kerkdienst bij, een traditie die door Roosevelt in 1933 in het leven is geroepen. En bij het zweren van de eed ligt zijn hand op dezelfde bijbel die Lincoln gebruikte bij zijn beëdiging in 1861. De festiviteiten beginnen met een optreden van zangeres Aretha Franklin en een openingsgebed door dominee Rick Warren, beiden zwart. Daarna wordt eerst Joe Biden beëdigd en een half uur later Obama zelf. De eed die hij moet afleggen luidt: 'Ik zweer plechtig dat ik trouw de taken van de president zal uitvoeren, en zo goed als ik kan de grondwet in stand zal houden, zal beschermen en verdedigen'. Daarin verschilt hij dan weer van geen van zijn 43 voorgangers.


Naar: www.nd.nl, www.ad.nl


pagina van

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina