De acht Heksensabbatten en Kerstmis, Pasen, AllerheiligenDovnload 10.79 Kb.
Datum06.10.2016
Grootte10.79 Kb.
De acht Heksensabbatten

en Kerstmis, Pasen, Allerheiligen

Samengesteld door M.V., Update 26-10-2014


Heksen hebben acht belangrijke feestdagen die sabbatten genoemd worden. Sommige ervan komen overeen met zogenaamd christelijke feestdagen (in roodbruine letters weergegeven):

1. Samhain - 31 oktober (spreek uit als Sauwin)

Het ‘wiel van het jaar’ begint met Samhain, het heksennieuwjaar, ook wel Halloween of Allerheiligen genoemd. Het is ook het Keltische Nieuwjaar. Samhain is het feest van de doden, maar Samhain is ook de god van de dood. Deze tijd wordt door heksen als ideaal beschouwd voor divinatie en ander magisch werk.

Zie Halloween - onschuldig?: http://www.verhoevenmarc.be/PDF/Halloween.pdf

De rituelen van Halloween leven voort: http://www.verhoevenmarc.be/PDF/Halloween-Malan.pdf

2. Yule - 21 december (archaische vorm: Geola, Nederlands Joel)

Yule is de tijd van de Winterzonnewende, wanneer de dagen (licht) opnieuw langer worden. Binnen de Noorse Tradities is Yule het Nieuwjaar. Yule komt eigenlijk overeen met kerstmis.

De oorsprong van Kerstmis: http://www.verhoevenmarc.be/PDF/Oorsprong-Kerstmis.pdf

3. Imbolc - 2 februari (spreek uit Immolc)

Imbolc, ook wel Oimelc of Candlemas, is de tijd van het ontwaken van het land en de groeiende kracht van de Zon. De godin wordt gezien in haar aanzien als maagd. Dit is het feest van Pan (oorspr. Griekse bos- en herdersgod, afgebeeld als halfdierlijk en bokkepoten).4. Lente-equinox - 21 maart (ook wel Ostara)

Nacht en dag zijn even lang. De balans keert zich zodat het licht op de duisternis wint.De zon heeft kracht, en het land begint tot leven te komen. Voor veel Paganisten is het de jachtroep van de god die hen leidt naar dans en ritueel. Dit feest is ook gewijd aan Eostre (of Ostara), de Anglo-Saksische godin van vruchtbaarheid. Haar naam komt van Isjtar (of Ishtar), de belangrijkste godin van Mesopotamië. Van Ishtar is trouwens de Engelse naam “Easter” (Pasen) afgeleid. Paganistische symbolen als de haas en het ei, die nu bij Pasen horen, zijn aan haar gewijd. Zie verder:

Pasen vieren?: http://www.verhoevenmarc.be/PDF/pasen.pdf

Verheerlijkt Pasen Christus?: http://www.verhoevenmarc.be/PDF/pasen2.pdf5. Beltane - 30 april/1 mei (spreek uit Belteen). Ook wel Walpurgisnacht genoemd.

Dit feest wordt gevierd met meiboomdansen, waarmee Paganisten het mysterie van de vereniging van de godin en de god vieren. Vanouds een tijd van seksuele uitspattingen. In oude Mesopotamische tijden bestond dit reeds als ‘de dans rondom de Asjera’: een dans rond een boom of paal. Asjera is in feite de godin en dezelfde als Ishtar, voorgesteld door de boom, terwijl opgerichte stenen (zie obelisk en matstsebah) van oudsher de Baäl (mannelijke god) voorstellen:

Zie over obelisk, Asjera en matstsebah: http://www.verhoevenmarc.be/PDF/Obelisk.pdf

6. Midzomer - 21 Juni (ook wel Litha)

Dit is midzomer of zomerzonnewende. De dag is hierop het langst, de nacht het kortst. Met dit feest is de god op het hoogtepunt van zijn kracht. Tijd voor feest, eten en drinken. Paganisten vinden dit een geweldige tijd voor alle soorten van magie.7. Lughnasadh - 1 Augustus (spreek uit Loenasa, ook wel Lammas of Loafmas)

Deze sabbat is ook genoemd naar een god, namelijk Lugh, de Keltische god van zon en vuur. Het vertegenwoordigt het vervagende licht van de zon, en dus de dood en opoffering van Lugh. Lughnasadh is de tijd van de graanoogst. Paganisten oogsten wat ze hebben gezaaid, vieren de vruchtbaarheid van de natuur en danken de goden voor de opbrengst.8. Herfst-equinox - 21 September (ook wel Mabon)

Dit is het begin van de herfst. Er is precies zoveel dag als nacht, licht en duisternis. Maar ditmaal is het de duisternis die zal groeien. Het donkere gezicht van de godin en de god toont zich.Zo zegt de HEERE: Leert de weg der heidenen niet …” (Jeremia 10:2)

Christelijke feestdagen vieren?: http://www.verhoevenmarc.be/PDF/feestdagen.pdf

verhoevenmarc@skynet.be - www.verhoevenmarc.be - Nieuwste ArtikelenDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina