De belangrijkste verschillen tussen Erasmus, Luther en Calvijn: ErasmusDovnload 7.18 Kb.
Datum18.08.2016
Grootte7.18 Kb.
De belangrijkste verschillen tussen Erasmus, Luther en Calvijn:

Erasmus: Het zuivere christendom was te vinden door Bijbelstudie. Hij geloofde niet zomaar alles wat hem werd toegeroepen door priesters en andere mensen. Hij zocht zelf dingen uit en wilde feiten weten. Hij was niet tegen de kerk, hij wilde alleen duidelijkere informatie. Hij wilde juist geen kerkscheuring.

Luther: Hij heeft een brief met 95 stellingen geschreven naar de Paus, waarin de dingen stonden waarmee hij het niet eens was met de katholieke kerk. Volgens Luther kon je door Bijbelstudie en bidden in contact komen met God, en kon je bijvoorbeeld geen plek in de hemel kopen en ook geen plek in de kerk. Het openbaar maken van zijn stellingen wordt gezien als het symbolische begin van het protestantisme. Al met al behoorde Luther tot de eerste echte hervormers. Hij stapte uit de kerk en kreeg aanhangers, deze mensen werden protestanten genoemd. Luther was vóór de scheiding tussen kerk en staat. Luther was de oprichter van het lutheranisme, een stroming in het protestantisme.

Calvijn: De Bijbel was de enige bron van waarheid. God bepaalt vanaf de geboorte of je naar de hemel gaat of naar de hel. Calvijn was tegen de scheiding tussen kerk en staat. Calvijn was de oprichter van het calvinisme, dit is een stroming onder het protestantisme. Het calvinisme ontstond twintig jaar na het ontstaan van het lutheranisme. De grote verschillen tussen Calvijn en Luther zijn dat Calvijn beweerde dat God van te voren al had gekozen of iemand in de hemel of in de hel komt, volgens Luther kon mensen er zelf voor zorgen om in de hemel te komen door bijvoorbeeld veel de Bijbel te lezen.


De grootste overeenkomsten tussen Calvijn, Luther en Erasmus zijn dat ze het alle drie niet eens zijn met de kerk. Erasmus liet wel merken dat hij het er niet mee eens was, maar stapte niet uit de kerk zoals Luther en Calvijn dat deden. Luther en Calvijn begonnen hun eigen geloof, Erasmus bleef gewoon katholiek.

Calvijn en Luther waren allebei voorstanders van het protestantisme, ze waren allebei een eigen stroming hierin begonnen. Ze hadden alledrie kritiek op de katholieke kerk, en wouden de bijbel in meerdere talen vertaald hebben.
De grootste verschillen zijn dus dat Calvijn en Luther een ander geloof hadden opgericht, deze geloven weken niet bijzonder veel van elkaar af. Het grootste verschil is hetgeen ik hier boven al heb genoemd, verder zijn er nog een paar kleine verschillen. Een ander verschil tussen Calvijn en Luther ten opzichte van Erasmus is dat Calvijn en Luther dus een ander geloof hadden opgericht, en Erasmus gewoon katholiek was terwijl hij het met sommige dingen niet eens was. Erasmus was het aan het begin eens met de doorvoeringen van Luther, bijvoorbeeld toen hij met zijn 95 stellingen kwam. Maar later vond hij dat Luther te hard van stapel liep omdat Luther vond dat alles in het leven in teken van het geloof moest staan.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina