De belevingswereld van jongerenDovnload 8.45 Kb.
Datum27.08.2016
Grootte8.45 Kb.


De belevingswereld van jongeren
Hieronder vindt u wat meer achtergrondinformatie over jongeren. Lees het eens door en ontdek hoe u in e stageklussen rekening kunt houden met deze eigenschappen van jongeren.
Jongeren 12-15 jaar

Jonge leerlingen (12 - 15 jaar) krijgen te maken met grote veranderingen. Ze maken de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs en belanden in de roerige periode die puberteit heet. Jongeren krijgen steeds meer oog voor de buitenwereld en leren stapje-voor-stapje abstraheren. Ze ontdekken dat ze individuele keuzes kunnen maken. Dit besef van keuzevrijheid maakt het er voor jongeren vaak niet gemakkelijker op. Veel jongeren worden hierdoor in eerste instantie juist onzeker en besluiteloos. Ondanks die onzekerheid beginnen ze in deze fase ook voorzichtig te experimenteren. Samen met vrienden en klasgenoten (veilig!) verkennen ze risico’s of meten zich ineens een heel ander uiterlijk aan, maar de identiteit die daarbij hoort gaat nog niet zo diep. Ze willen niet teveel onderscheidend zijn en houden zoveel mogelijk vast aan de groepsnorm. Deze jonge leerlingen kunnen wat minder goed zelf verantwoordelijkheid dragen en zelfstandig werken. Tegelijkertijd staan ze wel meer open voor een nieuwe omgeving dan de wat oudere, echte pubers. Bovendien kan het wat lastiger zijn om voor deze jonge leerlingen een goede verzekering te regelen als zorgorganisatie. Maar besef wel: de school is eindverantwoordelijk voor MaS, ook voor de verzekering van leerlingen.


Tips voor het werken met jongeren in de leeftijd 12-15 jaar:

 • Deze jongeren vinden het moeilijk om abstract te denken. Houd vragen of opdrachten simpel en begrijpelijk. Houd ook rekening met een kortere spanningsboog bij deze leeftijdsgroep.

 • Deze jongeren zijn nog volop bezig hun eigen identiteit en mening te ontwikkelen. Hierover zijn ze doorgaans onzeker. Ook is de groepsnorm op deze leeftijd erg belangrijk. Ondersteun de jongeren actief bij het uiten van hun mening.

 • Meisjes lopen in deze fase lichamelijk en verstandelijk iets voor op de jongens. Meisjes en jongens vinden het in deze fase nogal eens frustrerend om samen activiteiten te moeten ondernemen.

 • Jongeren experimenteren met stijlen, gedragingen en meningen. Realiseer je dat hun ideeën en voorkeuren zomaar ineens kunnen veranderen. Ga dus niet zonder meer af op hun uiterlijk of huidige gedrag.


Jongeren 16-18 jaar

Bij de oudere jongeren (16-18 jaar) kristalliseert de identiteit van jongeren zich uit en gaan ze ook de bijbehorende opvattingen, normen en waarden uitdragen. Ze hebben in deze levensfase een grote behoefte aan producten en symbolen om hun identiteit te laten zien en duidelijk te maken bij wie ze wel of niet willen horen. Dit uit zich onder meer in kleding, muziekstijl, activiteiten en plaatsen waar ze graag komen. Tegelijkertijd leren jongeren van deze leeftijd meer abstract denken en raken ze meer geïnteresseerd in de wereld om hen heen. Sommige jongeren dompelen volledig onder in een subcultuur, terwijl de meeste jongeren hier hooguit een lichte affiniteit mee ontwikkelen. Ook hebben de meeste jongeren het zeer druk in deze levensfase. Ze zijn volop bezig met het opbouwen en onderhouden van een sociaal netwerk, gaan doordeweeks naar school, hebben in de avonduren en het weekend een bijbaantje, onderhouden een hobby, gaan regelmatig uit en krijgen een eerste vriend of vriendin. Bij deze oudere leerlingen is begeleiding minder intensief. Deze jongeren kunnen meer verantwoordelijkheid dragen en meer zelfstandig te werk gaan.


Tips voor het werken met jongeren in de leeftijd 16 -18 jaar:

 • Deze jongeren hebben hun identiteit al meer bepaald en staan veel meer open voor mogelijkheden om hun mening te geven. Activiteiten waarbij jongeren zich in een groep kunnen uiten zijn voor jongeren vanaf 16 jaar zeer geschikt.

 • Deze jongeren kunnen erg druk zijn. Wilt u deze groep activeren voor een project, dan moet u dit op een aantrekkelijke manier presenteren en ze echt iets interessants te bieden hebben!

Meer te weten komen?


Enkele jongerensites die je kunt bezoeken:

 • www.msn.nl: dé chatsite voor jongeren, waar ze via MSN Messenger contacten kunnen onderhouden met een netwerk aan vrienden.

 • www.freshcotton.com – Hier kopen jongeren hun kleding online. De modellen zijn vaak bekende rappers of dj’s.

 • www.geenstijl.nl – Grootste blog van Nederland. Als ze hier je commercial leuk vinden, is succes gegarandeerd!

 • www.hyves.nl: site waar jongeren een eigen vriendennetwerk kunnen aanleggen en zich kunnen inschrijven op ‘hyves’ (een soort gemeenschappen over bepaalde onderwerpen).

 • www.youtube.com – Filmpjes, filmpjes, filmpjes. Welke clips, video’s en virals kijken jongeren rondom jouw interessegebied?

 • www.pp2g.nl – Profielensite die vooral populair is onder urban en vmbo jongeren. Zwarte muziek en uitgaan staan hier centraal.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina