De boom wordt geplant als symbool van verbondenheid met het land van herkomstDovnload 8.18 Kb.
Datum29.09.2016
Grootte8.18 Kb.

Maple Leave
Op het Raadhuisplein naast de trap wordt op donderdag 3 mei een Suikeresdoorn geplant door de Canadese minister. Het blad van de Suikeresdoorn, de Maple Leave, is het nationale symbool van Canada en ondermeer afgebeeld op de vlag van dat land. Van nature komt Acer saccharum in Canada voor.
De boom wordt geplant als symbool van verbondenheid met het land van herkomst.

Het planten is onderdeel van de ‘Thank you Canada’ feestweek. Het is in Nederland een vrij zeldzame parkboom in tegenstelling tot Canada, waar hij in het verleden een echte nutsboom was. Dit vanwege het veel gebruikte en hoog gekwalificeerde harde hout en vooral voor de winning van “Maple Symp”.

De zoetstof werd op grote schaal gefabriceerd uit het afgetapte sap. Hiervoor wordt in het voorjaar de Suikeresdoorn vakkundig afgetapt. Dit sap is dan de basis voor het stroperige product, dat als zoetstof dient. Het is te vergelijken met nectar.
Nectar wordt door de bijen uit de boom gehaald, de Maple Symp door de mens uit de bast; beide zijn echter plantensappen. Vandaag de dag wordt dit nog op kleine schaal gedaan onder andere voor de toerist. Het sap wordt dan verwerkt in chocolade en andere fijne toepassingen en over ijs en yoghurt als dressing. Om eens aan te geven welk belang de boom in Canada (en de USA) heeft: in 1982 werd er door het National Arboretum te Washington D.C. een lijst uitgegeven waarop maar liefst 282 verschillende cultuurvariëteiten stonden van de Suikeresdoorn. Hij is dus van groot belang in die landen.
Het is een boom die thuis hoort in een gebied met een landklimaat met koude winters en hete zomers. Ze voelt zich in Nederland alleen maar thuis in die gebieden waar de zeewind geen directe invloed heeft. Ze bloeit voor de bladontwikkeling, maar in Nederland alleen na een vrij warme zomer. De donkergroene bladeren zijn leerachtig en daardoor is de verdamping bij hoge temperaturen minimaal. De soort heeft min of meer een ronde kroon. Het blad van de Suikeresdoorn lijkt nog het meeste op dat van de Noorse Esdoorn, een in Nederland algemeen voorkomend soort.
Bij ons onder andere de bomenrij die ter hoogte van het sportpark links begint aan de v.d. Muelenweg richting Hulsen en zich over de brug aan de G.H. Kappertstraat rechts voortzet.
Men beschouwt de herfstkleuren als de meest spectaculaire van alle Amerikaanse Esdoorns. De enorme bladmassa’s worden karmozijn­rood, oranje en geel. In Nederland zijn deze kleuren over het algemeen minder fel. Het is voor zover ons bekend de eerste Suikeresdoorn in de gemeente, dus een uitbreiding van het sortiment.
Dit artikel kwam tot stand dank zij de medewerking van de heer De Beer, chef van het bureau ‘Groen’ van de gemeente Hellendoorn.
mei 1990

Mannes Konijnenbelt

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina