De geschiedenis van de kunstmatige intelligentieDovnload 11.98 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte11.98 Kb.
Jesse Mak

0045101


De geschiedenis van de kunstmatige intelligentie.
Een wetenschap die 50 jaren jong is met raakvlakken in de informatica, wiskunde, logica, filosofie, psychologie en linguïstiek.

1956: Het ontstaan van de kunstmatige intelligentie.In de zomer van dat jaar organiseert John McCarthy “The Dartmouth summer research project on Artificial Intelligence”, (hij is ook degene die met de term kunstmatige intelligentie komt). Hij nodigde hier vooraanstaande wetenschappers bij uit waarmee hij het leerproces en alle andere aspecten van intelligentie zo goed mogelijk wil gaan omschrijven, zodat het mogelijk wordt om een machine te bouwen die dat kan simuleren. De problemen die zij op deze conferentie bespreken zijn zoal: hoe je computers kunt automatiseren om de taken van machines over te nemen, hoe een computer taal kan gebruiken, hoe een machine zich zelf kan verbeteren en hoe creativiteit en willekeur werkt.
Tot 1969 is er veel enthousiasme voor de AI. De eerste jaren zijn vol van succes, het ene onmogelijk geachte probleem na het andere wordt opgelost. McCathy noemt dit het “Look me, no hands” tijdperk.
1956: Het eerste AI-programma: “The Logic Theorist” is een programma van Allen Newell, J. C. Shaw en Herbert Simon die het menselijke logisch redeneren nabootsten. Dit was voor het eerst dat een computer abstracte beweringen kon bewijzen en niet allen maar specifieke rekensommen uitvoerden.
1957: “The General Problem Solver” (GPS) van Herbert Simon en Allen Newell: een programma dat symbolische problemen kon oplossen door middel van een ‘Means-ends-analysis’. Het programma kreeg een probleem voor gelegd zoal schaken of de “Toren van Hanoi” en loste dit probleem door met de beschikbare operaties het doel van het probleem in subdoelen te verdelen, deze appart op te lossen, en zo tot een eindresultaat te komen.
1958: “Lisp” van John McCathy: een van de eerste functionele programmeertalen gebaseerd op lambda calculus en in die tijd erg populair in de AI. Lisp staat voor ‘List-Processing’ en legde de basis voor veel ideeën in de computerwetenschap, en wordt (in verbeterde versies) nog steeds gebruikt.
1961: James Slagle ontwikkelt “Saint”, het eerste programma dat symbolische integratie berekent op een hoog niveau.
1962: Unimation is het eerste bedrijf dat robotarmen gaat maken voor industrieel gebruik.
1963: Thomas Evan ontwikkeld ANALOGY, een programma dat dezelfde geometrische problemen als in een IQ-test kan oplossen.
1965: Het eerste expert-systeem of kennis-systeem heet DENDRAL een systeem dat hulp biedt bij het ontrafelen van de moleculaire structuur van scheikundige verbindingen. DENDRAL wordt gezien als het eerste geautomatiseerde systeem dat menselijk probleem oplossend vermogen namaakt en zelflerend is.
1966: ELIZA: een programma waarmee je een conversatie aangaat en dat de vragen van een therapeut imiteert. Gemaakt door Joseph Weisenbaum.
1966: Donald Michie organiseert in Edinburgh de eerste “Intelligente Machines” workshop. Deze invloed rijke workshop wordt nog steeds jaarlijks gehouden.
1966: De ‘National Research Council’ stopt met de veel subsidies van AI nadat een vertaalprogramma de volgende vertaling van Engels via Russisch terug naar Engels maakt: “The spirit is willing but the flesh is weak", wordt: “The vodka is good

but the meat is rotten”.


1968: Terry Winograd schrijft in LISP het programma SHRDLU. Een programma dat de engelse taal begrijpt (binnen de wereld waarmee hij werkt) en kan aan de hand van tekst opdrachten uitvoeren.
1969: Het eerste “International Joint Conference on Artificial Intelligence” wordt in Washington D.C. gehouden.
1969: Via ARPAnet wordt de eerste link gelegd tussen twee op zichzelf staande nerwerken. Dit is de voorloper van het internet.

1970: Doug Engelbart vindt de muis uit. (Toen ook wel ‘Bug’ genoemd).


1970: De floppy disc wordt geïntroduceerd.
1971: Alain Colmerauer en Phillipe Roussel schrijven de programmeertaal “ProLog”, dat vooral buiten de V.S. de populairste computertaal wordt. In de V.S. blijft men vooral LISP gebruiken.
1973: Aan de universiteit van Edinburgh wordt Freddy gebouwd. Een robot die door middel van zicht houten modellen kan herkennen en maken.
1973: De eerste email wordt over het ARPAnet verstuurd door Ray Tomlinson.
1975: De eerste personal computer komt op de markt. De Altair 8800 heeft een geheugen van 256 bytes.
1975: Marvin Minsky schrijft een artikel: "A Framework for Representing Knowledge". Dit invloedrijke artikel gaat onder andere over semantiek en hoe mensen objecten bekijken en herkennen.
1979: Luigi Villa, de wereldkampioen backgammon, is de eerste kampioen van een bordspel die wordt verslagen door een computer.
1979: “The Stanford Cart” is het eerste computer gestuurde autonome voertuig, die in staat is om door een met traject met obstakels te navigeren.
1980: Hitachi ontwikkeld met behulp van Fuzzy logic een systeem voor een Japans metronet. Het zorgt ervoor dat het energieverbruik met 10% afneemt en de treinen accurater laat rijden.
1980: John Searle schrijft een paper "Minds, brains and programs", waarin hij het “Chinese Room” experiment omschrijft als argument tegen sterke AI. Zijn standpunt is dat computers niet kunnen denken en dat ze geen cognitief begrip hebben over de taken die zij uitvoeren.
1982: John Hopfield toont aan dat een netwerk van simpele neuronen de kunst van het calculeren kan worden gegeven.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina