De geschiedenis van een vriendenkring. 1924 – Het BloemenjaarDovnload 34 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte34 Kb.
De geschiedenis van een vriendenkring.
1924 – Het Bloemenjaar
Dank zij een leerrijk document ‘Geschiedenis van de Vriendenkring Mannen van 1924 1964-1974’ van de hand van wijlen H. Van Craesbeeck secretaris van de ‘Vriendenkring Mannen van 1924’ sinds 1965 zijn we in staat om een tienjarig overzicht te maken van een ‘actieve’ jaartallenperiode.
Elke jaartallenman van een ‘actief’ jaartal zal merken dat de geschiedenis zich steeds herhaalt, een aandachtige lezer zal merken dat op 10 jaar tijd talrijke activiteiten allerhande worden georganiseerd en dat er steeds nieuwe realisaties ontstaan. Dit is de kracht van de unieke vorm van verenigingsleven eigen aan Leuven ‘De Vriendenkringen Mannen van het Jaar’. De leden van een vriendenkring, zo verscheiden als ze zijn, 10 jaar motiveren is geen sinecure. Vroeger en ook vandaag niet. Maar vindingrijkheid en creativiteit kan wonderen verrichten.
Wat wij ook merkten in het relaas is de belangrijkheid van de ‘voorzitter’ in het verenigingsleven en de moed te hebben als men door beroepsbezigheden of andere de vrienden niet goed meer kan begeleiden ontslag te nemen liever dan het schip stuurloos te laten.
1963

29 november (vrijdag): de vriendenkring werd gesticht in café ‘Lyrique’ (nu Notre Dame) op de Grote Markt en Paul Dehertoghe (kolenhandelaar) werd tot voorzitter verkozen.
13 december (vrijdag):

- keuze van het lokaal tussen drie mogelijkheden; Café ‘Au Petit Paradis’ M. de Layensplein – café ‘Sports’ Martelarenplein – café ‘Kruger’ Tiensestraat. Het werd ‘Au Petit Paradis’.- de statuten werden opgesteld, zouden op 11 maart 1964 geviseerd worden door het College van Burgemeester en Schepenen. Er stond echter een fout in want volgens art.5 zou de vereniging ontbonden worden op 31 december 1973, dus voor ze hun ‘jubileum’ zouden vieren.
1964

21 maart (zaterdag): eerste bal in de Salons Georges met het orkest ‘The Carinas’. Ook het eerste jaartal die deze Salons van hoge standing als locatie uitkoos.
21 juni: eerste jaarlijkse reis naar Valkenburg.
september: deelname aan het ‘Festival 1914’. Sommige jaartallen droegen reeds een herkenningsteken, zij dachten aan een badge met hun logo. Het werd uiteindelijk een ‘korsage’ van een witte en rode anjer. Dit dragen ze vandaag nog bij de ‘Jaartallendag’.
14 november: banket in restaurant ‘La Fourmi’ (soep, twee vleeskroketten, Normandische tong, fruitsla, kalfs- en rundsgebraad, kaas, roomijs, gebak en koffie).
1965

februari: keuze van het embleem: een gestileerde anjer bestaande uit 24 rode kroonblaadjes met goud afgeboord en in het midden het jaartal 24. De kroonblaadjes worden ook afgebeeld afgewisseld rood/wit.

20 maart (zaterdag): ‘Lente Bal’ in de Salons Georges met gebruik van drie zalen en met als orkesten ‘The Carinas’, ‘The Fentones’ en het ‘Tango Ensemble F. Devos’. Als bijzondere attractie humorist Theo Vandenbosch.

Mei: er dient van lokaal veranderd te worden gezien ‘Au Petit Paradis’ overgenomen werd door een politieke organisatie. Men koos voor ‘Café Sports’ bij Pierre Cox. Martelarenplein.
27 juni (zondag): reis met de dames naar Sluis.
4 september (zaterdag): fietstocht naar de ‘Zoete Waters’.
September: deelname aan het ‘Festival 1915’

8 oktober (vrijdag): bij een mosselsouper in restaurant ‘Vital’ werd ook vergaderd en het voorstel de dames uit te nodigen op het banket werd verworpen.
6 november: banket in ‘La Fourmi’ Grote Markt (soep, tarbot admiraal, kalfsoester, zwezerik;gefarceerde kip, roomijs, mokka).
11 december (vrijdag): de dames werden uitgenodigd op een etentje in café ‘Sports’ klaargemaakt door lid Constant Truyens (koude schotel bestaande uit zalm, tomaat, ei en stokbrood). Er werd ook besloten een nieuw lokaal te kiezen gezien de problematiek met de biljartspelers in café ‘Sports’. De keuze viel op café ‘Klein Tafelrond’ Grote Markt.
1966

19 maart (zaterdag): bal in Salons Georges ditmaal met het orkest ‘Dolf Pelgrims’ (de ‘Carina’s) konden niet optreden gezien een verkeersongeval.
26 juni: jaarlijkse reis naar Dinant.
11 september (zondag): deelname aan het ‘Festival 1916’. De Mannen van 1924 waagden zich als eersten een bloemenpraalwagen in de stoet te brengen en dit dank zij de medewerking van hun voorzitter, bloemist Léon Janssens en alle leden van 1924.
7 oktober: men was niet tevreden over het gekozen lokaal en er werd beslist nu als lokaal café’Kruger’ bij Marcel en Frieda Six te nemen (vierde lokaal).
6 november (zondag): banket in ‘La Fourmi’ (roomsoep, tarbot admiraal, veau Orloff, gefarceerde kip; roomijs, koffie).
10 december: men kwam teleurgesteld terug van de viering van Rik Van Steenbergen, jaargenoot, in het Sportpaleis te Antwerpen.
1967

18 maart (zaterdag): bal met orkest ‘Dolf Pelgrims’. Rik Van Steenbergen was aanwezig.
16 april: bezoek aan de kolenmijn te Beringen.
25 juni (zondag): jaarlijkse reis Vlissingen. Die dag werd de gemeente Oostemalle door een wervelstorm fel geteisterd.
10 september: deelname aan het ‘Festival 1917’. Opnieuw werd voor een bloemenpraalwagen gezorgd die zeer in de smaak viel.
4 november: voor het eerst mogen de dames mee aan de feesttafel zitten. Een grotere zaal diende te worden gezocht en men reserveerde in restaurant ‘Tyl’ op het Hogeschoolplein (scampi cocktail, Portugeese roomsoep, verse zalmmousseline, tournedos Argenteuil, kaas en vruchtenpunch).
10 november (vrijdag): voor het eerst werd de Algemene Vergadering afzonderlijk gehouden en dit los van het banket.
1968

23 maart (zaterdag): ‘Gala-Halfvastenbal’ met orkest ‘The Top Hits’ in de Salons Georges
5 mei: jaarlijkse reis naar Kasterlee.
19 augustus: 1924 werd uitgenodigd door de lokaalhouders op het avondfeest ter gelegenheid van het huwelijk van hun dochter Marie-Rose in zaal ‘Heffel’ te Kessel-Lo.Een onvergetelijke avond van plezier en gastvrijheid.
8 september: deelname aan het ‘Festival 1918’ met 18 kleurrijk versierde bloemenfietsen werd deelgenomen aan de optocht. Veel succes en lovende woorden in de kranten.
9 november: banket in restaurant ‘Tyl’. De kas betaalde de deelname zowel van de leden als

van de dames (wildpastei op toast – consommé Celestin – tongfilet Amoricaine – ossetong Alsacienne – roomijs met sabayon – mokka)


1969 (Lustrumjaar)

15 maart (zaterdag): Halfvastenbal in Salons Georges met de formatie ‘Jacque Raymond’.
1-2-3 mei: Lustrumreis naar Parijs met bezoek aan het Casino de Paris en overnachting in hotel ‘Kuntz’.
14 september: deelname aan het ‘Festival 1919’ ditmaal zonder bloemenwagen.
21 september: speciale reis voor de dames in het lustrumjaar. De Vlaamse Ardennen staan op het programma.
30 september (dinsdagavond): deelname aan een actie ‘Boemerang’ op de Oude Markt. Zij redden er de eer van de Jaartallen.
29 november (zaterdag): banket in Salons Georges (meloen met Parmaham – aspergeroomsoep Argenteuil – Normandische tong – ananas fine bouche – paralhoen Souvaraoff – Kaas (van Jos Hollé) – taartjes (van Jacques Willems) – Mokka – Pousse Café
1970

januari: door de ondervoorzitter Philippe Stroobants wordt medegedeeld dat hij allerlei vrijetijdsontspanningen zal inrichten bij elke vergadering en dit samen met nog enkele andere initiatieven.
17 januari(zaterdag): deelname aan de Prinsenkeuze in de Rijschool met Toon1 als kandidaat (Antoine Vermeersch)
7 maart (zaterdag): Bal met ‘The Top Hits ‘ in Salons Georges. Bezoek van Prins Carnaval Frans I (Eyckmans).
10 mei: reis naar Bastogne.
13 september (zondag): deelname aan het ‘Festival 1920’.
14 november (zaterdag): banket in Salons Georges (aperitief Président – waterkersroomsoep – korfje kalfszwezeriken – zalmnoot mousseline – verse ananas marasquin – kalkoentjes met muskaatdruiven – kaas – mignardises)
In dit jaar werden volgende activiteiten voorzien: golfbiljart – bowling – voetbalmatch tegen 1925/1927 / 1928 en stamgasten café ‘In de Brug’ – filmvertoning – kaartspel – struifspel – fietstocht – pingpong – struifvogelspel.
1971

20 maart (zaterdag): bal in Salongs Georges met het orkest ‘The Dixie Dicks’. Bezoek van Prins Carnaval Piet i (Peeters)
2 mei (zondag): reis naar de Eifel.
29,30 en 31 mei: Sinksenkamp te Echternach-Brücke
juni: voor het eerst verschijnt hun clubblaadje ‘Vriendenkring Mannen 1924 – Maandblaadje’ van de hand van de secretaris.
9 september (zondag): deelname aan het ‘Festival 1921’ met elf prachtige en origineel versierde fietsen.
13 november: banket in restaurant ‘Oude Kantien’ te Heverlee (oxtailsoep – Normandische tong – kalfs- en rundslapjes met groentenkrans en kroketten – poussin Grand Mère – kaas – roomijs – mokka)
Als activiteiten in 1971 noteren we: voordrachten: ‘Ademtest’/Impressionisme/Problemen van de stad Leuven (L. Tobback) - karambol – rolschaatsen – dammen/schaken – bowling – golfbiljart – engels biljart – pétanque – boogschieten – deelname aan zwemmarathon – voetbal –karabijnschieten.
1972

15 januari Prinsenbal / 16 januari Bal Derde Leeftijd (zaterdag/zondag): er diende duchtig gewerkt in de Rijschool. 1924 verkocht naast bier ook Valpolicellawijn en kerrieworstjes en hot dogs. Een paneel geschilderd door kunstschilder/lid E. Dewit trok de aandacht: ER HANGT ERGENS EEN WORDT IN UW GEDACHTEN, KOM HIER, BLIJF NIET SMACHTEN.
11 maart (zaterdag): bal in Salons Georges met orkest ‘The Dixie Dicks’.
30 april (zondag): reis naar De Panne.
20/21 en 22 mei: Sinksenkamp te Echternach-Brücke
1 september (vrijdag): deelname aan de Handelsbeurs in de Artoisgebouwen Vuurkruisenlaan. Er wordt op de stand van het Verbond gewerkt van 10.00 tot 22.00 u..
2 september (zaterdag): deelname aan receptie Mannen van 1922 in café ‘Marie-Thérèse’, deelname aan de Kleine Stoet met hulde aan het oorlogsmonument en opening van de kermis.
10 september (zondag): deelname aan het ‘Festival 1922’. Voor het eerst zou men in ‘Blokken’ opstappen. Er werd voorzien opnieuw een bloempraalwagen te bouwen met als thema ‘Sport te Leuven’. De Festivalstoet ’72 eindigde echter in een grote chaos door de gutsende regen. De stoet werd afgelast, de wagen werd toch tot aan het stadhuis gebracht waar hij tentoongesteld bleef.
10 november (vrijdag): bij de Algemene Vergadering nam Paul Dehertoghe ontslag als voorzitter en dit om beroepsbezigheden. Philippe Stroobants werd tot voorzitter verkozen.
11 november (zaterdag): banket in zaal ‘Pavo’ te Heverlee en dit voor het eerst uitgegeven aan een traiteur (langouste Parisienne – knolselderroomsoep – tongfilets Dugléré – kalkoen met kampernoelies mirabellen en kroketten – kaas – wijn – mokka – pousse-café). Het banket werd opgeluisterd door DJ Julien en er werd gedanst tot drie uur in de morgen.
31 december (zondag): deelname aan de Oudejaarsavond in café ‘Sportcentrum’ te Heverlee.
Volgende activiteiten werden voorzien in 1972: voordrachten ‘Klassieke Muziek’/Lichaamsoefeningen (E. van den Eynde trainer van Gaston Roelants) – voetbal tegen 1929 – fietstocht – boogschieten – pétanque –tennis – wijnproeven – zwemmarathon
1973

20 en 21 januari (zaterdag/zondag): Prinsenkeuze en Bal Derde Leeftijd. Voor de tweede maal wordt deelgenomen. Ditmaal zal het feest plaatsvinden in de laadhallen van de brouwerij Artois in de Mechelsestraat. Gezellig werd het niet want om de tochtige hal wat te verwarmen werden grote oliebranders zonder schouw voorzien zodat de hal in stank en smoor werd gehuld.
3-4-5 en 6 maart: samen met de dames werd een reis naar Mallorca voorzien. Te El Arsenal in hotel Sofia werd gelogeerd. In het hotel werd een onvergetelijke Rosenmontag gevierd.
31 maart (zaterdag): bal in Salons Georges met ‘The Original Brass Band’.
29 april: reis naar Orval.
9-10 en 11 juni  (Sinksendagen): deelname aan de ‘Bierfeesten’. Doch plotseling mocht er door ons ‘geen’ bier verkocht worden in de Tiensestraat aan onze stand aan de pub ‘The Bird in the Hand’. Er werd dan maar een bloemenkraampje voorzien en de mannen van 1934 zorgden voor een Breugeliaanse smijtkraam.

Onze bloemenwagen in de praalstoet kreeg echter verdiend applaus ‘De Koning Drinkt’.


1 september (zaterdag): deelname aan receptie Mannen van 1923 in café ‘Marie-Thérèse’ en deelname aan Kleine Stoet en opening kermis.
2 september (zondag): zorgden voor de tweede maal voor de uitbating van de stand van het Verbond op de Handelsbeurs in de hallen Vuurkruisenlaan.
9 september (zondag): deelname aan het ‘Festival 1923’ met een bloemenpraalwagen ‘Vijf voor twaalf’. Alles werd uitgevoerd in begonia’s en als tekst werd voorzien: ‘Bleef de tijd maar stilstaan’.

De mannen van 1924 verbaasden eens te meer het publiek.


22 september (zaterdag): de mannen worden uitgenodigd op het ‘Stichtingsbal’ van de Mannen van 1934 in de Salons Georges.
19 oktober (zaterdag): een nieuwe attractie opent te Leuven nl. ‘Dancing 2000’ in de kelders van de Salons Georges.
10 november: (zaterdag) banket in zaal Pavo te Heverlee met DJ Julien (zeevruchten cocktail – oxtail Cherry – tarbot mousseline – haantje in wijn – kaas – roomijs – gebak – pousse café)
Kerstdagen: vier dagen in Benidorm op eigen kosten werden georganiseerd. Het was bar slecht weer, het verblijf was alles behalve goed, het eten om niet over te spreken en de reis verliep ook niet zoals gewenst.
31 december: Oudejaarsavond in café Sportcentrum.
Als supplementaire activiteiten werden in 1973 voorzien: wandeling in de natuur – viswedstrijd – per fiets naar Scherpenheuvel
1974

12 januari (zaterdag): Doopplechtigheid van de ‘mannen van 1934’. De peters waren hierbij zeer betrokken. Het werd een optocht naar het stadhuis met muziekkorps, een wieg en pop, mandjes gevuld met doopsuiker. De Mannen van 1924 droegen een wandelstok. Aan het stadhuis werd de doopsuiker en een reuze pronkgebak verdeeld onder de talrijke kijklustigen.
18 januari (vrijdag): deelname aan de voorbereidingen voor de Prinsenkeuze in de Artois hal Vuurkruisenlaan
8 maart (vrijdag): deelname aan de eerste verkiezing van ‘De Gouden Prins’ opgeluisterd door het orkest ‘Henk Van Monfoort’ in de Artois hal. Het geheel kreeg echter niet de verdiende belangstelling.
9 maart (zaterdag): Prinsenbal met het orkest ‘Ferry Hill’. Dit werd een buitengewoon succes. De mannen van 1924 als jubilarissen beschikten over een stand met zes tapkranen. 100 kg. goulash werd verkocht. De kas was er goed mee, er was wel voor gewerkt.
5 april (maandag): voor diegenen die niet mee op reis gingen werd een jubileumgeschenk voorzien: een armbanduurwerk Tissot automatisch en met datumaanduiding ter waarde van 2.500,--fr..
12 tot 15 april (vrijdag tot maandag): Jubileumreis met 29 leden naar Torremolinos. Het vertrek verliep chaotisch, maar alles kwam in orde en het werd een aangenaam verblijf in hotel Torre de la Rocca.
1,2 en 3 juni: Pinksterkamp te Echternach-Brücke
19 augustus: persconferentie in Salons Georges ter gelegenheid van hun jubileum.
31 augustus (zaterdag): Receptie (met Stella en geen schuimwijn) in het stadspark. Het was de eerste maal dat een jubilerend jaartal de zusterverenigingen in het stadspark zou ontvangen. Na enkele gelegenheidstoespraken werd de kermis geopend en ging men naar het oorlogsmonument op het Martelarenplein.

’s Avonds was er het Verbondsbal in de Salons Georges.


7 september (zaterdag): een nieuw initiatief werd door het Verbond genomen . De promotors van dit initiatief Arthur Dewit, Marcel Morissens kregen de spontane medewerking van alle foorkramers. 354 gehandicapten en mindervalide kinderen bezochten de kermis en ontvingen daarna in de Salons Georges enkele versnaperingen en een geschenk.
8 september (zondag): ‘Festival 1924’. Eredienst in de St. Michielskerk. Viering van de jubilarissen en op het stadhuis.

Middagmaal in de Salons Georges samen met de Mannen van ’14 en ’34.In de namiddag Festivalstoet. 5.000 snijbloemen werden uitgedeeld. ’s Avonds taptoe in de stad.
14 september (zaterdag): bezoek aan het bal van de Mannen van ’34 (hun petekinderen) in Salons Georges.
9 november (zaterdag): Banket in zaal Pavo te Heverlee (halve kreeft Belle-Vue – Argenteuilroomsoep – kalfszwezerikken op toast – reebok met veenbessen en kroketten – kaas – ijs – taartjes – pousse-café)
27 december (vrijdag): bestuurszitting. Het aftredend bestuur kwam voor de laatste maal bijeen. De kasboeken werden afgesloten. Het saldo werd overgedragen aan het nieuwe bestuur. Opstellen van ontwerp nieuwe statuten die in voege zullen treden op 1 januari 1975. Robert Florquin zou voorzitter worden vanaf januari 1975 en is dat tot heden nog steeds.
In het jubileumjaar waren er ook nog volgende activiteiten: familienamiddag naar het Zoete Water/ naar Langdorp.
In hun actieve periode zouden de mannen 4 leden verliezen: in 1969 Jozef Bertels, in 1972 Jozef Portauwe en Edouard Delvaux, in 1974 Emile Botson.
Bij de ‘Mannen van het Jaar’ is het afsluiten van het jubileumjaar geen einde, DOCH EEN BEGIN VAN EEN NIEUWE PERIODE. In 2010 waren ze nog met ‘twee’ leden.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina