De Heilige Wivina in DeurneDovnload 9.11 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte9.11 Kb.

De Heilige Wivina in Deurne.

In Deurne stond tot voor een 20-tal jaar, het beeld van de Heilige Wivina in de kerk. Wanneer juist, door wie en waarom ze op zekere dag verdween weten we niet met zekerheid. Maar onze Wivina was niet meer.

Wie was de heilige Wivina?

Haar lijfspreuk: Crescas, nec decrescas

dit wil zeggen: Groei, geef het nooit op.Wivina was een jonge, gegoede vrouw, geboren in 1103 in Gent, als dochter van edele lieden. Als jong meisje trok Wivina samen met haar vriendin weg, op zoek naar God.

Zij volgden de weg richting Brussel en vroegen in de abdij van Affligem, gastvrijheid.


Korte tijd nadien toog Wivina naar het hof van Godfried I, in Brussel, hij was de hertog van Brabant. Haar verzoek: “een geschikte plaats te bekomen om er enkel God te dienen". Hij schonk het jonge meisje "de plaats, Bigarden genaamd, nabij Brussel", op voorwaarde "dat zij er ook andere meisjes zouden aanvaarden".

Uit het Affligemse Parthenon kwamen enkele edelvrouwen om het heilig en boetvaardig leven van Wivina en Emwara te delen. Zo ontstond er een geregelde communiteit, onder leiding van de jeugdige Wivina.

In 1133 stichtte de zij onder leiding van de monniken van Affligem een klooster. Na haar dood op 17 december 1170 werd haar graf een druk bedevaartsoord.
Men bouwde een kapel op de plaats waar zij geleefd had, om de groeiende stroom bedevaarders op te vangen.

Vanaf 1812 werd aan deze bedevaart een processie gekoppeld.

Maar later verwaterde de verering van de Heilige Wivina ook daar.

Sedert 1973 trekt deze processie opnieuw door de Bijgaardse straten.En Deurne dan?

Ook in Deurne was er al zeer vele jaren (sedert 1840) een bijzondere devotie voor de Heilige Wivina.

De gelovigen, niet alleen die van Deurne, werden zelfs per affiche genodigd om op de eerste en tweede advent-zondag de Heilige Wivina te vereren. Ze werd ter hulp geroepen tegen vele kwalen en kwaaltjes! In het bijzonder echter tegen keelpijn en besmettelijke ziekten bij mens en vee. Een relikwie was in de kerk en kon die bijzondere dagen ook vereerd worden.

Dokters en medicatie hebben deze devotie beïvloed.


Toch blijft een dergelijke devotie zijn waarde hebben in een gemeenschap zoals die van Deurne. Wanneer Marcel Wolput (overleden 2009) met de Heemkundige Kring van Deurne (H. K. D.) het beeld van de Heilige terug vond op de zolder van de pastorie werd er overlegd en besloten! “We gaan proberen dat beeld terug in de kerk te krijgen en te sleutelen aan de devotie” zei Marcel.

Het beeld, een houten constructie, met heuse stoffen pij, werd door Maria Wolput gerestaureerd. Ons Wivina staat in ’t nieuw!


In de kerk van Deurne is een prachtige plaats voorzien waar het beeld weldra opnieuw zal prijken. De nodige informatie over de Heilige, het beeld en over de verering, zal voor de gelovigen terbeschikking zijn!

Het feest wordt gevierd op 17 december.


De Heilige Wivina elders.
Het is natuurlijk niet alleen in Deurne dat Wivina vereerd wordt. Ook in Miskom, vroeger deel van Kersbeek-Miskom nu behorend tot de fusiegemeente Kortenaken, wordt de heilige vereerd sedert 1815. In Miskom werd de hulp ingeroepen tegen “den pest, het fleuris, kortzen, pijnen der keël, gezwellen en kwade humeuren en ook tegen alle kwalen van het vee”

In Miskom spreekt men ook van “eene begankenis op den derde zondag van Junius en op den eersten zondag van December”


Dat de Heilige Wivina in Deurne weer een ereplaats krijgt is waardevol.

Heilige Wivina, bid voor ons, en dat het feest “met grooten toeloop en devotie geëerd” mag worden is onze hoop.
Marcel Steenwegen


HEILIGE WIVINA
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina