De landmachtDovnload 28.76 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte28.76 Kb.
De landmacht
Voorwoord


Mijn naam is Danny lemmen en ik ben 10 jaar. ik zit op OBS de Plantage. mijn hobby’s zijn judo en (straat)voetbal . Ik woon samen met mijn vader en mijn moeder en Rachel (mijn zusje). Mijn vader werkt als burger bij Defensie (dat is het leger) hij kan me er dus veel over vertellen en ik vind het een leuk onderwerp.

DIT BEN IK!!
Hoofdstukken
 1. De Geschiedenis blz. 4

 2. Hoe word ik militair blz. 5

 3. Hoe zien ze eruit? blz. 6

 4. Wat moeten militairen doen? blz. 7

 5. N.A.V.O. en verenigde naties blz. 8

 6. Wapens blz. 9

 7. Landmacht, Luchtmacht en Marine blz. 10

 8. Het foto blad blz. 11 – 12

 9. Wat heb ik gebruikt voor mijn werkstuk blz. 13


De Geschiedenis


Het hele leger in Nederland noemen we de krijgsmacht. De landmacht is een onderdeel van de krijgsmacht. De landmacht werkt op het vaste land.

De krijgsmacht bestaat verder uit:Ze werken allemaal samen tijdens missies.

Vroeger verdedigden het leger alleen maar Nederland. Maar tegenwoordig verdedigen ze ook landen waar we bevriend mee zijn.

Vroeger moest iedere jongen het leger in als hij achttien was. Dat heette dienstplicht.
Dit moest iedere jongen doen je kon niet zomaar weigeren. De dienstplicht was er niet voor vrouwen want vroeger vond men dat vechten niet bij vrouwen paste. Sinds 1996 is het anders, het leger bestaat nu alleen uit mannen en vrouwen die dat zelf willen. Zij heten beroepsmilitairen. En ook de vrouwen vechten nu dus mee.

 Veel militairen gaan een paar jaar als beroepsmilitair werken en zoeken dan een andere baan. Bij de Koninklijke Landmacht werken op dit moment ongeveer 24.000 militairen en 8.599 burgers plus mijn


vader.


Hoe word ik militair?

De minister van Defensie wil proberen om meer vrouwen en allochtonen (buitenlanders) in het leger te krijgen, maar dat lukt nog niet echt goed. Omdat vrouwen; willen graag een relatie en een gezin en buitenlanders zijn met minder omdat er minder in Nederland wonen en vanwege hun geloof. Via reclame op tv. of in kranten proberen ze mensen te krijgen. Per jaar hebben ze 4500 nieuwe mensen nodig.

De keuring:
Eerst moet je gekeurd worden.


 • Psychologisch onderzoek; dan kijken ze hoe je bent en of je kalm blijft in moeilijke situaties.

 • Medisch onderzoek; dan kijken ze of je gezond bent.

 • Veiligheidsonderzoek; dan kijken ze of je geen strafblad hebt (dan kijken ze of je geen diefstal hebt gepleegd).

Als alles goed is dan kan je militair worden, je gaat dan een opleiding volgen om militair te worden.

Je kan kiezen wat je wilt gaan doen bij de infanterie, artillerie of de luchtmobile infanterie.

Als militair heb je niet alleen een functie maar ook een rang. Hoe meer verantwoordelijkheid je hebt , hoe hoger je rang is. Het ligt er ook aan welke opleiding je hebt gevolgd. Er zijn soldaten, korporaals, onderofficieren en officieren. Welke rang een militair heeft zie je aan de tekens op zijn schouders.

Embleem majoor


Soldaten en korporaals


Elke militair begint als soldaat of korporaal en kan daarna hoger worden in rang. Als soldaat of korporaal werk je in teamverband (groep) en kan je worden uitgezonden naar andere landen.


Onderofficieren


Deze militairen zijn in rang sergeant tot en met adjudant. Ze zijn de baas van ongeveer 10 militairen. Ze werken in Nederland of in het buitenland. Ze komen van de Koninklijke Militaire School (KMS).

Officieren

Deze militairen zijn als leider de baas van ongeveer 30 militairen. Ze werken in Nederland of in het buitenland. Ze komen van de Koninklijke Militaire Academie (KMA).


Hoe zien ze eruit?


Voor een militair is het belangrijk dat hij niet gezien wordt dus gecamoufleerd is. Camoufleren betekend verbergen.

Een militair heeft een groen/bruin pak aan en hij zal takken, bladeren en heide tussen zijn helm steken. Hij past zich aan, aan de omgeving zodat de vijand het niet ziet of hoort. Hij smeert zijn gezicht in met crème of als dat er niet is roet, modder of schoensmeer. Hij zorgt ook dat zijn wapen niet glimt en dus niet opvalt.

De landmacht gebruikt in Nederland veel groen, grijs en bruin voor hun kleding, auto’s, tenten, wapens en gebouwen. In de woestijn gebruiken ze andere kleuren die passen bij de omgeving. Als het sneeuwt gebruiken ze witte kleding en witte lappen stof om tanks mee te camoufleren. Oorlogsvliegtuigen zijn van onderen wit of lichtgrijs zo zijn ze niet te zien in de witte lucht.

Het is belangrijk om als militair heel stil te zijn. Je moet zorgen dat er geen takjes kraken of iets beweegt. Militairen gebruiken gebarentaal om met elkaar te praten.

Wat moeten militairen doen?


Het leger beschermt ons land maar ook het land waar we vrienden mee zijn (bondgenoten) mee zijn. Ze worden uitgezonden naar landen waar oorlogen dreigen en proberen dit te voorkomen. Het leger kan ook ingezet worden om tunnels en bruggen te bewaken. Het leger is een soort politieagent in landen waar ruzie is.

In het buitenland helpen ze bij rampen in arme landen. Medicijnen en eten en drinken brengen en de militairen leren de mensen daar om mijnen op te sporen en weg te halen. Ook leren ze de mensen daar om zelf hun eten te kweken (maken) en maken bijvoorbeeld een waterput. Ze delen voedselpakketten uit bij overstromingen.

Ze helpen met het maken van kapotte gebouwen te herstellen (te maken) die kapot zijn gemaakt met bommen.

Vroeger was het leger veel groten maar nu is er in Nederland geen oorlogsdreiging dus zijn er minder militairen nodig en een kleiner groepje kan makkelijker op verschillende plaatsen helpen.Infanterie

Dat zijn mensen die voorop gaan bij een oorlog. Ze gebruiken automatische handvuurwapens en anti- tank wapens.Artillerie

Deze mensen helpen de infanterie door op tanks te schieten en helikopters en vliegtuigen van de vijand uit te schakelen. Ze geven informatie door aan de infanterie.Luchtmobile infanterie

De luchtmobiele brigade hoort bij de infanterie. Met een helikopter worden deze mensen naar de vijand gebracht, zodat die de vijand kunnen uitschakelen. Om dit te kunnen doen moet je wel een goed getrainde militair zijn.

Afghanistan - ISAF
Uitgezonden KL-militairen: 1452 (stand per 11-11-2008)

Bosnië-Herzegovina - EUFOR


Uitgezonden KL-militairen: 15 (stand per 11-11-2008)

Soedan - UNMIS


Uitgezonden KL-militairen: 10 (stand per 11-11-2008)

Midden-Oosten - UNTSO


Uitgezonden KL-militairen: 5 (stand per 11-11-2008)

N.A.V.O. en Verenigde Naties


dit is het teken van de N.A.V.O.

Nederland is lid van de N.A.V.O. dat is een organisatie van 26 landen die afgesproken hebben met elkaar dat ze elkaar zullen helpen om het land te verdedigen.

De 26 landen die lid zijn van de N.A.V.O. zijn:


 • Amerika - Luxemburg

 • Canada - Frankrijk

 • IJsland - Italië

 • Noorwegen - Portugal

 • Denemarken - Griekenland

 • Engeland - Duitsland

 • Nederland - Turkije

 • België - Spanje

 • Tsjechië - Hongarije

 • Polen - Estland

 • Letland - Litouwen

 • Slowakije - Roemenië

 • Bulgarije - SloveniëVerenigde Naties

Op 26 juni 1945 ondertekenden vijftig landen de afspraak om ervoor te zorgen dat er nooit meer oorlog zou komen zoals Tweede Wereldoorlog. In 2004 waren 191 landen lid van de VN.

Wapens


Handgranaat

Een handgranaat is een ding dat met de hand gegooid kan worden. Je hebt verschillende soorten handgranaten. Met sommige kun je dingen opblazen en met andere maak je een rookgordijn.Tanks

Het leger gebruikt tanks om aan te vallen, want tanks zijn van staal. Daarom krijgt de tegenstander ze niet kapot met een normaal pistool. Een tank kan met zijn kanon van een afstand van 3 kilometer nauwkeurig schieten. In een tank zit een schutter, een bestuurder, een lader en een comandant.

Mitrailleur

Een mitrailleur is een automatisch wapen. Dat betekend dat er niet 1 kogel uitkomt maar wel 700 kogels per minuut. Dit wapen is heel zwaar, dus hij staat op een standaard en hij moet liggend bediend worden. Je kan er heel ver mee schieten, wel meer dan anderhalve kilometer.Geweren

Geweren worden gebruikt door soldaten die te voet zijn. Per keer schiet hij 1 tot 3 kogels. Dat heet semi-automatisch. Het geweer weegt meer dan drie kilo en is niet handig in kleine ruimtes, omdat hij langer dan 1 meter is.Pistool

Een pistool wordt gedragen door ziekenverzorgers en officieren. Ze gebruiken het om zichzelf te verdedigen. Je kan er maar 30 meter mee schieten.Anti tankwapens

Daarmee kun je op een tank en gepantserde voertuigen schieten. Je kan ze maar 1 x gebruiken dus je moet raak schieten en anders is het “game over”.Soldaten moeten leren hoe ze met hun wapen om moeten gaan. Leren richten en het wapen schoonhouden en veilig vervoeren, zodat het niet per ongelijk kan afgaan.


De Luchtmacht, Landmacht en Marine.


De luchtmacht, landmacht en marine zijn onderdeel van de krijgsmacht. Samen moeten ze Nederland verdedigen en mensen helpen die in nood zijn.Luchtmacht

De luchtmacht zorgt dat er niemand in de lucht boven ons land komt, zonder dat wij het weten. Vliegtuigen die over ons land willen vliegen moeten zicht eerst melden. De luchtmacht helpt ook tijdens oorlog met bijvoorbeeld bommengooien.Landmacht

De landmacht verdedigd Nederland en vrienden van Nederland. Ook moeten soldaten helpen bij het herstellen van kapotte gebouwen en mensen helpen zowel in Nederland en in het buitenland .

Om dit te kunnen doen heeft de landmacht tanks, auto’s om dingen snel mee te vervoeren, ziekenwagens voor de gewonden, verbindingsapparatuur, tenten en keukens.

Marine

De Marine beschermt Nederland vanuit zee. Daarom heeft de marine bovenwaterschepen en onderzeeboten. Als voorbeeld van een bovenwaterschip heb ik de mijnenjager gekozen. Een mijnenjager zoekt de zeebodem af naar mijnen met sonar. Als een mijn gevonden is , dan wordt een op afstand bestuurbaar scheepje uit de mijnenveger losgelaten. Dit scheepje is uitgerust met een mijnenvernietigingslading en een TV-camera. Hij wordt naar de plek gestuurd waar de mijn is gezien

Blijkt het inderdaad een mijn te zijn, dan wordt de vernietigingslading naast de mijn geplaatst. Als het scheepje is teruggehaald, wordt de mijn vanaf de mijnenjager tot ontploffing gebracht.

Als voorbeeld van een onderzeeboot heb ik een plaatje van de Hr. Ms. Dolfijn opgezocht.


Fotobladzijden.
De militaire groeten !!

Voor dit werkstuk heb ik gebruikt:

- www.landmacht.nl


- www.marine.nl
-www.luchtmacht.nl
En het boek Koninklijke Landmacht van Ton Vingerhoed uit de bibliotheek.


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina