De Leekwijzer (eerste halve finale songfestival 2015) Voor alle niet-fans die goed voorbereid naar het Songfestival willen kijkenDovnload 11.88 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte11.88 Kb.
ESF Magazine presenteert

De Leekwijzer (eerste halve finale songfestival 2015)

Voor alle niet-fans die goed voorbereid naar het Songfestival willen kijken.
1e halve finale, dinsdag 19 mei:
01. Moldavië: Eduard Romanyuta – I want your love
02. Armenië: Genealogy – Face the shadow
03. België: Loïc Nottet – Rhytm inside
04. NEDERLAND: Trijntje Oosterhuis – Walk along
05. Finland: Pertti Kurikan Nimipäivät – Aina mun pitää
06. Griekenland: Maria Elena Kyriakou – One last breath
07. Estland: Elina Born en Stig Rästa – Goodbye to yesterday
08. Macedonië: Daniel Kajmakoski – Autumn leaves
09. Servië: Bojama Stamenov – Beauty never lies
10. Hongarije: Boggie – Wars for nothing
11. Wit-Rusland: Uzari en Maimuna – Time
12. Rusland: Polina Gagarina – A million voices
13. Denemarken: Anti Social Media – The way you are
14. Albanië: Elhaida Dani – I'm alive
15. Roemenië: Voltaj – De la capat / All over again
16. Georgië: Nina Sublati – Warrior
Topfavorieten: Estland, Rusland, Griekenland

Voor spek en bonen: Moldavië, Servië, Belarus

Tip van de redactie: Hongarije


Moldavië
Oekraïne doet vanwege de financiële en politieke crisis in het land dit jaar niet mee, maar is er toch een beetje bij. De Oekraïense zanger Eduard Romanyuta vertegenwoordigt namelijk buurland Moldavië met een typisch boyband-lied dat lijkt te zijn geschreven aan het einde van de vorige eeuw. De 22-jarige langharige zanger heeft één van de snellere nummers van deze halve finale en dat is één van de redenen dat de producers hem de show laten openen. Daarmee komt er wel direct een vrij ordinaire act op het podium.

Armenië
Vijf artiesten met Armeense roots uit vijf verschillende continenten plus een echte Armeniër vormen de groep Genealogy. Het lied zit vol politieke verwijzingen naar de Armeense genocide - dit jaar 100 jaar geleden - maar is toch goedgekeurd de organisatie. Juist door die boodschap van het lied zullen geëmigreerde Armeniërs in onder meer België, Nederland, Frankrijk geneigd zijn om te stemmen op dit lied, dat muzikaal interessant is met veel verschillende zangstijlen.

België
De pas 19-jarige Waal Loïc Nottet stond tijdens het songfestival van vorig jaar in de finale van The Voice of Belgique. Hij verloor in die finale, maar kreeg toch de voorkeur van omroep RTBF om naar het songfestival te gaan. Nottet heeft een opmerkelijk hoog stemgeluid en een modern Art Pop-achtige song in de stijl van zangeres Lorde. Een outsider voor een hoge notering, als Nottet niet wordt afgerekend op de merkwaardige choreografie.

NEDERLAND
Met haar 42 jaar is Trijntje Oosterhuis één van de meer ervaren deelnemers op het zestigste songfestival in Wenen. En naast de gevestigde naam van Trijntje heeft 'Walk along' nog meer grote namen achter zich. Het lied is geschreven door Anouk en de act is bedacht door Hans Pannecoucke, de regisseur die vorig jaar zorgde dat The Common Linnets prachtig in beeld kwamen. Gaat Nederland voor de derde keer op rij naar de finale van het songfestival?

Finland
De groep Pertti Kurikan Nimipäivät bestaat uit vier mannen tussen de 33 en 59 jaar met een verstandelijke beperking. De drummer heeft het Syndroom van Down. PKN maakt sinds 2009 punkmuziek en won met een enorme voorsprong de publieksstem in de Finse finale, waar een professionele jury er beduidend minder waardering voor had. Dat risico ligt voor het Finstalige 'Aina mun pitää' ook in Wenen op de loer. Het lied gaat over het feit dat de bandleden het zat zijn om elke dag makkelijke klusjes te moeten doen, die onder hun niveau zijn.

Griekenland


Maria Elena Kyriakou is geboren op Cyprus, maar is vooral bekend in Griekenland waar zij de winnares is van het eerste seizoen van The Voice. Deze moeder van drie jongens heeft dan ook indrukwekkende zangkwaliteiten en het lied 'One last breath' lijkt te zijn geschreven om die kwaliteiten te laten horen. Het is een Zuid-Europese overdreven pathos-ballade met veel uithalen en dramatiek. Op basis van de geweldige uitvoering is dit een zekere finalist.

Estland
Elina Born en Stig Rästa hebben goed gekeken naar het Nederlandse optreden van Ilse en Waylon vorig jaar. Ook zij komen, net als 'Calm after the storm' in 2014, met een klein en intiem gitaarlied. Juist doordat dit Estse duo elkaar níet aankijkt bij het optreden, versterkt dat de chemie tussen en Elina en Stig, want het lied gaat over een liefdesrelatie die op de klippen dreigt te lopen. Één van de kanshebbers op een topnotering tijdens dit Eurovisie Songfestival.


Macedonië
Er doen veel winnaars van diverse talentenjachten door heel Europa mee aan dit songfestival en ook Daniël Kajmakoski uit Macedonië hoort bij dat rijtje. Hij won X-Factor Adria en is dus een rijzende ster in voormalig Joegoslavië. Het nummer 'Autumn leaves' heeft een Amerikaans R&B-tintje gekregen met enkele hoge kreetjes, die doen denken aan het geluid van de band One Republic. De band Blackstreet is om die reden aan het achtergrondkoor van Macedonië toegevoegd.

Servië
De tekstschrijver van het winnende 'Rise like a phoenix' van vorig jaar heeft dit jaar de tekst voor Servië geschreven. En opnieuw kiest Charlie Mason voor een boodschap van tolerantie, want ‘ware schoonheid zit van binnen’. Het opzwepende 'Beauty never lies' wordt gezongen, en op het einde geschreeuwd, door Bojana Stamenov, een zangeres met obesitas.

Hongarije
Ook vanuit Boedapest komt een lied met een boodschap. 'Wars for nothing' heeft een mooie opbouw, met zangeres Boggie die eenzaam en alleen begint en steeds meer achtergrondzangers en zangeressen bij zich krijgt naarmate het lied vordert. Een goed uitgevoerde stemoefening die opvalt in z’n eenvoud. Leuk feitje: de Hongaarse inzending is de “tweede Nederlandse inzending” van dit jaar, want het is gecomponeerd door de Haagse Hongaarse Sára Hélène Bori.

Wit-Rusland
Yuri Navrotsky, artiestennaam Uzari, schreef de tekst en muziek van dit lied 'Time', waarin een opmerkelijke hoofdrol is weggelegd voor conservatorium-violiste Maimuna. Het is een cross-over van pop en klassieke muziek, met voor de kijkers een kleine magieshow als act. De tekst van het lied duidt erop dat mensen met een ongeneeslijke ziekte geen tijd meer te verliezen hebben, en dus de dag moeten plukken. Dat komt echter niet duidelijk naar voren in het optreden.

Rusland
Polina Gagarina is één van de betere zangeressen in het deelnemersveld van het songfestival van dit jaar. Mooie, krachtige, zuivere tonen bij 'A million voices', een typische songfestivalballad over vrede op aarde. In al zijn dramatiek is het lied wel goed in zijn genre, verheffend en bijzonder knap uitgevoerd. Een zekere qualifier, en bovendien een teken van hoop, dat juist een Russin met deze boodschap komt.

Denemarken
De Deense groep Anti Social Media neemt ons mee terug naar de jaren '60 met een Brits rocklied in de stijl van The Beatles. 'The way you are' wordt mooi in beeld gebracht, maar de leadzanger heeft soms moeite om zijn zenuwen in bedwang te houden. Het lied is vrolijk, doet verder niemand kwaad en kan om die reden doorglippen naar de finale.

Albanië
Elhaida Dani won in 2014 The Voice of Italy en ook Festivali i Këngës, de voorronde in Albanië. Het winnende lied van toen werd door de componist uit de competitie gehaald en dus heeft een groep Kosovaren een nieuw nummer geschreven: 'I'm alive'. Een fris R&B-lied met soul en een belangrijke dragende rol voor de achtergrondzangeressen. Een modern lied dat afwijkt van de ge-eikte paden op het songfestival en dat is prijzenswaardig.Roemenië
De band Voltaj maakte elektronische rock, maar sinds de band een aantal jaar geleden een ingestort dak van een concertzaal op zich neergestort kreeg, is de groep geswitcht naar ballades met een boodschap. Dit lied 'De la capat' is daar een voorbeeld van. Het is een lied over emigratie van veel Roemenen, die hun kinderen in hun thuisland achter moeten laten. Dat is een slechte zaak, vindt Voltaj, en dus wordt aan het einde ook nog kort in het Engels gezongen, om die boodschap ook bij niet-Roemenen over te laten komen.

Georgië
Het laatste land van deze eerste halve finale is Georgië, dat met de 20-jarige zangeres Nina Sublati ook een voormalig talentenjacht-winnaar stuurt. Na haar winst van Idols in 2013 heeft ze een succesalbum uitgebracht. Het lied 'Warrior' is donker en duister, maar wordt fantastisch in beeld gebracht. Nina was deze week ziek en spaarde haar stem tijdens de repetities. De vraag is of het op het moment suprème wel goed genoeg gaat klinken.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina