De Olympische SpelenDovnload 16.04 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte16.04 Kb.De Olympische Spelen


De Olympische Spelen zijn sportwedstrijden waaraan sporters uit alle landen van de wereld meedoen. Ze proberen dan de beste van de wereld te worden. De beste krijgt een gouden medaille. De tweede een zilveren en de derde een van brons.Eerste plaats: medaille


Tweede plaats: medaille
Derde plaats: medaille

Een keer in de vier jaar worden deze spelen gehouden.


Je hebt zomer-spelen en winter-spelen.

Op de zomer-spelen worden sporten als voetbal, tennis, basketbal en atletiek gespeeld.

Op de winter-spelen de wintersporten, zoals:


  • kunstschaatsen (bij deze sport moet je zo mooi mogelijk schaatsen), ijshockey (bij deze sport staan de deelnemers op schaatsen op het ijs en moeten met een stok een schijfje in het doel proberen te krijgen),

  • skiën (je moet op ski’s van een berg (sneeuw) af om paaltjes heen),

  • schaatsen (hierbij moet je zo snel mogelijk verschillende afstanden schaatsen),

  • bobsleeën (met zijn vieren moet je een karretje duwen op een (ijs)baan en er dan in gaan zitten en dan glijd je naar beneden),

  • shorttrack (hierbij moet je zo snel mogelijk rondjes schaatsen)

  • langlaufen (je gaat als het ware een bepaald stuk op je ski’s lopen)

  • rodelen (je moet met een soort van platte slee over een (ijs)baan naar beneden glijden).

  • Snowboarden (bij snowboarden heb je een slalom en sierspringen. Bij het sierspringen nemen de snowboarders een aanloopje en dan maken ze een sprong. Bijvoorbeeld een salto. De snowboarders staan met twee voeten op 1 board)

  • biathlon (dit is een combinatie van twee sporten: langlaufen en schieten.

  • noordse combinatie (dit is een combinatie van 15 kilometer langlaufen en 70-meter schansspringen)

Schrijf op de volgende bladzijde onder het plaatje hoe de sport heet.


Symbolen

De ringen


Het symbool van de Olympische spelen zijn de 5 ringen. De bovenste ringen hebben de kleuren blauw, zwart en rood. De onderste ringen hebben de kleuren geel en groen. Elke ring staat voor een werelddeel. Zo staat blauw voor Europa, zwart voor Afrika, rood voor Amerika, geel voor Azië en groen voor Australië. De kleur van elke ring van het werelddeel staat ook in de vlag daarvan. De vijf ringen zijn in elkaar gevlochten. De ringen door elkaar heen zijn een symbool dat toont dat alle landen met elkaar verbonden zijn. Oorlogen moeten worden vergeten en men moet sportief tegen elkaar strijden.
Kleur de ringen in de goede kleur:

De vlam
Een ander symbool is de olympische vlam. Eerst werd de vlam alleen bij de zomerspelen ingevoerd, maar later ook bij de winterspelen. Dat vuur wordt ver voor de Olympische Spelen beginnen aangestoken in Griekenland. Heel veel sporters brengen de fakkel naar de stad waar de spelen gehouden worden. Als de spelen geopend worden met een groot feest wordt het vuur in een grote bronzen schaal in het stadion aangestoken. Het blijft dan branden tot de spelen afgelopen zijn.


Geschiedenis
Meer dan 2000 jaar geleden (in 776 voor Christus) waren de eerste Olympische Spelen. De wedstrijden werden in Olympia, een Griekse stad gehouden. De Spelen waren voor Zeus georganiseerd. Zeus was de Griekse oppergod. De mensen wilden dat de Griekse steden ophielden met elkaar oorlog te voeren.
Alleen Griekse mannen mochten aan de Olympische Spelen meedoen. Vrouwen mochten niet deelnemen en zelfs niet toekijken vanaf de tribune en aanmoedigen.
De Spelen duurden eerst maar 1 dag, daarna 5 dagen en nu duurt het nog langer. Op de eerste dag liepen de deelnemers door het stadion, langs de beelden van eerdere prijswinnaars, naar het beeld van Zeus.

Naast dat beeld stond een rij mensen, waaronder de scheidsrechters. Daar moesten de deelnemers een belofte afleggen waarmee zij beloofden zich goed te gedragen tijdens de Spelen. De dag daarna begonnen de wedstrijden.


Op de laatste (dus de 5e) dag werden de prijzen uitgereikt. De prijs was geen medaille, maar dat waren kransen van takken gemaakt.
Een Grieks verhaal
Koning Pelops was op zoek naar een vrouw. Nu was er in Griekenland een koning die zijn dochter beloofde aan de man die hem met wagenrennen zou verslaan. Maar iedereen die het probeerde werd tijdens de wedstrijd vermoord. Toch was Pelops niet bang. Hij bedacht een plan. Hij zocht de wagenknecht van de koning op. Hij beloofde de knecht van alles als hij hem maar zou helpen. Dat wilde de knecht wel. Hij verving de aspennen van de wagen, zodat de wielen tijdens de wedstrijd los lieten. De koning stierf en Pelops trouwde met zijn dochter. De knecht kreeg zijn beloning niet, maar werd tijdens een tocht in zee geworpen.

Maar Pelops kreeg wel een beetje spijt. Om rust te krijgen liet hij spelen organiseren in Olympia om de goden gunstig te stemmen. Men zegt wel dat daardoor de Olympische Spelen zijn ontstaan. Een ander verhaal is dat Herakles de Spelen heeft bedacht ter ere van zijn vader, de oppergod Zeus. De waarheid is niet bekend.

De Spelen zijn begonnen met één loopwedstrijd, de stadionloop. Dat was een onderdeel van een eredienst in Olympia. De afstand van de stadionloop bedroeg één stadie of zeshonderd maal de voet van Herakles. Omgerekend is dat 192,24 meter of zeshonderd maal schoenmaat 48. Bij de start deden de lopers hun voeten in drempels die in een langwerpige marmeren steen waren gebeiteld. De stadionloop was een spurt in rechte lijn.


Tijdens de veertiende Spelen werd het programma uitgebreid met een tweede nummer dat over de dubbele afstand van het stadion werd gelopen. Dat is de diaulos, nu een 400 meter-wedstrijd.

Nog vier jaar later kwam de dolichos op het programma, een lange-afstandswedstrijd over 24 lengten van het stadion of omgerekend ongeveer 4.800 meter.


Later kwam er een nieuwe wedstrijd: de pentatlon of vijfkamp. Dat waren de volgende nummers: hardlopen, verspringen, speerwerpen, discuswerpen en worstelen. De atleet die drie van de vijf nummers won, werd tot winnaar uitgeroepen. Als niemand drie nummers had gewonnen, besliste de jury. Meestal was de winnaar in het worstelen dan de kampioen.
In 1896 werden de Olympische Spelen weer opgericht door de Franse Baron Pierre de Coubertin. Hij wilde dat er meer sportieve internationale wedstrijden werden gehouden.

De eerste moderne Spelen werden in Athene, de hoofdstad van Griekenland gehouden. Er waren 9 onderdelen waar je aan mee kon doen: atletiek, schermen, zeilen, zwemmen, ruitersport, gymnastiek, schieten, roeien, wielrennen en tennis.

In Nederland werden ze éénmaal gehouden, dat was in 1928 in Amsterdam.

Dit jaar zijn de winterspelen in Turijn in Italië.Aan welke sporten doen Nederlanders mee bij de winterspelen?Noem een paar bekende Nederlandse sporters op de Olympische Spelen.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina