De Publieke Omroep is van en voor iedereen, overal en altijd. De Publieke Omroep bindt de Nederlandse samenleving met programma’s die informeren, inspireren en amuserenDovnload 50.61 Kb.
Datum16.08.2016
Grootte50.61 Kb.
Afnemersanalyse
De afnemersanalyse is in te delen in twee groepen. Dit zijn de zenders en de ontvangers. De ontvangers omvat alle Nederlandse tv-kijkers. De zenders zijn alle Nederlandse omroepen. In dit gedeelte zullen we de zenders gaan behandelen. Deze zijn op verschillende manieren op te delen. In ons onderzoek zullen we de zenders per televisiezender gaan behandelen en zo mogelijk onder verdelen.

Publieke omroepen

De Publieke Omroep heeft een kernachtige missie die de afzonderlijke missies van de omroepverenigingen en -organisaties overkoepelt en verbindt. Deze gezamenlijke missie luidt:De Publieke Omroep is van en voor iedereen, overal en altijd. De Publieke Omroep bindt de Nederlandse samenleving met programma’s die informeren, inspireren en amuseren.
Doelstellingen

  • Programma's van hoge kwaliteit

  • Extra aandacht voor jongeren

  • Orde scheppen

  • Verantwoording afleggen

  • OnafhankelijkheidNed 1


Samen op 1. Het net waar iedereen zich thuis voelt.
Nederland 1 is een breed net, waar iedereen zich thuis moet voelen, met als steekwoorden: toegankelijkheid, weten wat er speelt, vandaag de dag. Dit net richt zich onder andere op gemakzoekers, zorgzame opvoeders en bezorgde burgers. Anker in de programmering wordt het Acht uur Journaal, en het is de thuishaven voor actualiteitenrubriek Een Vandaag en dagelijkse late night talkshow Pauw & Witteman.

Als we naar de grafieken kijken van kijkonderzoek 2006 (Bijlage X) dan is te zien dat Nederland 1 het vooral erg goed doet bij de 50+ers. Daarnaast kijken er gemiddeld ook iets meer vrouwen dan mannen.Ned 2

Het net met een mening, voor iedereen die zich betrokken voelt.
Nederland 2 is een net voor de diepgang, een spiegel van de samenleving. Levensbeschouwing is dus belangrijk, en het net is dan ook onder andere bedoeld voor standvastige gelovigen, en participerende burgers. Maar ook veel kunst en cultuur krijgt een thuis op Nederland 2. Van 22.00 tot 23.00 is er een nieuws-, sport- en actualiteitenblok met (Sport)Journaal en NOVA. Daarnaast richt Nederland 2 zich ook jongeren. In het kijkonderzoek is te zien dat Nederland 2 gemiddeld gezien veel kijkers trekt van 45 jaar en ouder.

Ned 3


Nederland 3 is het net voor de vernieuwing. Een jong en grensverleggend net, gericht op leefstijlgroepen als zorgeloze spanningzoekers, tolerante wereldburgers en ambitieuze pleziermakers. Op dit net ziet u dagelijks de wereld draait door en De staat van Verwarring, de Champions League, satire en veel nieuw ontwikkelde of aangekochte programma's. Nederland 3 richt zich met name op mensen van 20-49 jaar.
RTL Nederland

RTL Nederland is een trendsettend multimediabedrijf met een leidende positie in de Nederlandse consumenten- en adverteerdersmarkt. De doelstelling van RTL Nederland is het optimaal bedienen van de kijkers en gebruikers van interactieve media en adverteerders door het aanbieden van hoogwaardige en onderscheidende programmering en services. Onder RTL Nederland vallen de zender RTL 4, RTL 5 en RTL 7. Daarnaast zijn er nu onderhandelingen over de overname van de televisiezender Talpa.
RTL 4

Na de start in 1989 is RTL 4 uitgegroeid tot het grootste commerciële tv-station van Nederland. RTL 4 richt zich op de doelgroep boodschappers 20-49 jaar en zendt 24 uur per dag uit. De populaire familiezender biedt een breed aanbod van drama, informatie en entertainment.

Met succesvolle dramaproducties; entertainment- en informatieve programma’s; shows en buitenlandse series heeft RTL 4 alles in huis om het hele gezin avond aan avond te boeien.

Daarnaast verzorgt het RTL Nieuws zeven dagen per week, 24 uur per dag, eigentijdse en dynamische nieuwsprogramma's en de nieuwsvoorziening op RTL 4 en RTL 7 (via RTL Z), internet (www.rtlnieuws.nl), TEXT en radio.


RTL 5

RTL 5 is de tweede grote RTL-zender voor een breed publiek met als primaire doelgroep 20-34 jarigen. Deze zender richt zich op jonge mensen en mensen die zich jong voelen met een combinatie van brutale, eigenzinnige programmering en bewezen successen.


Het nieuwe RTL 5, dat is gelanceerd op 12 augustus 2005, biedt onder andere de dagelijkse talkshow 'JENSEN!', topfilms en Amerikaanse topseries als '24', 'CSI: New York' en 'Prison Break'. Daarnaast zendt RTL 5 voornamelijk spraakmakende programma’s uit in de categorien misdaad, lifestyle en koken.

RTL 7


RTL 7, de jongste telg uit de RTL-familie, voor als je niets wilt missen. De zender richt zich op 20-49 jarigen met een accent op mannen. Op weekdagen wordt RTL 7 sterk horizontaal geprogrammeerd.
Overdag is RTL 7 de zender van (zaken)nieuws en daaraan gerelateerde programma's. Via RTL Z op tv, internet (www.rtlz.nl) en RTL Z TEXT is de kijker altijd op de hoogte van het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland, de laatste beursinformatie en de belangrijkste financieel-economische nieuwsfeiten. RTL 7 is tevens de zender voor breaking news, sport, films, actieseries en golden classics.


SBS 6 Broadcasting

SBS 6


SBS 6 is een jong en dynamisch Nederlands commercieel televisiestation dat sinds 28 augustus 1995 binnen- en buitenlandse programma's uitzendt. Het station wil "dicht bij de mensen" staan met een gedurfde, vernieuwende en verrassende programmering.

De vier pijlers van SBS 6 zijn: verrassende informatieve (nieuws)programma's met een sterke emotionele lading, gedurfd amusement en ontspanning, spetterende speelfilms en sport, met name voetbal, autosport en darts. Hiermee mikt SBS 6 op een brede kijkgroep in de leeftijd van 13-49 jaar, waarbij het profiel iets mannelijker is.

Net 5


NET 5 is een Nederlands commercieel televisiestation dat sinds 1 maart 1999 binnen- en buitenlandse programma's uitzendt en complementair is aan SBS 6 en Veronica. Het station brengt televisie toegesneden op het profiel dat het station beoogt én inmiddels heeft bereikt: vrouwelijk, hoger opgeleid, kwalitatief en innovatief.

De vier pijlers van NET 5 op prime time zijn: eigenzinnige kwalitatieve Nederlandse programma's, toegankelijke sterke informatieve programma's, de betere speelfilms en bekroonde grote dramaseries en comedy's. Hiermee richt NET 5 zich op kijkers tussen 13-49 jaar met de nadruk op vrouwen in de leeftijd van 20-34 jaar. NET 5 is door zes miljoen huishoudens en schotelbezitters (digitaal) te ontvangen.

Veronica


VERONICA is keihard terug op TV! Sinds 20 september 2003 is de stoere en sexy zender in handen van SBS.
De pijlers van de VERONICA programmering zijn spraakmakende Nederlandse programma's, ijzersterke films en actieseries. Hiermee richt VERONICA zich op kijkers (iets meer op mannen dan op vrouwen) in de leeftijd van 15 tot 35 jaar.
VERONICA zendt van 18.00 tot 02.00 uur uit. De kidszender Jetix, waarmee het kanaal wordt gedeeld, verzorgt de programmering van 06.00 tot 18.00 uur, terwijl de nachtelijke uren gezamenlijk worden ingevuld.
MTV Networks Benelux

MTV Networks Benelux is marktleider op het gebied van muziek- en jongeren televisie in Nederland en Vlaanderen. Dagelijks ontvangen zo’n 7 miljoen huishoudens in Nederland de zenders MTV, TMF en Nickelodeon. In Nederland behoort ook The Box tot het pakket. MTV Networks Benelux is actief met de digitale zenders MTV Brand New, TMF NL, TMF PARTY en Nick Jr. Daarnaast biedt de onderneming nog het mobiele kanaal MTV Shorts aan en een on demand webservice onder de naam MTV Overdrive.MTV

MTV, begonnen als pan-Europese zender is nu het grootste 24-uurs Europese televisienetwerk, bestaande uit vijftien locale MTV zenders. In Europa bereikt MTV meer dan 124 miljoen huishoudens in 44 landen. Wereldwijd bereikt MTV 417 miljoen huishoudens in 164 landen.

In 2003 maakt MTV in Nederland de switch van puur muziekzender naar jongeren tv-zender. MTV is puur, innovatief, inspirerend, trendbepalend, af en toe op het randje en altijd vernieuwend in vorm. Met deze eigenschappen heeft MTV de ambitie creatief middelpunt te zijn van de huidige jongerencultuur. De doelgroep van MTV heeft de leeftijd van 13 tot 34 jaar, met als kern 20-34 jaar.


Naast internationale content werkt MTV in Nederland ook hard aan eigen producties, zoals MTV’s reallife roadmovie The Trip en Brand New, een Nederlandse liveshow met als focus nieuwe muziek. In de zomer trekken de presenters van MTV het land in, opzoek naar hotspots, met de Summer of MTV.
TMF

TMF wordt op 1 mei 1995 als 100 procent Nederlands muziekkanaal gelanceerd. TMF blijkt een gat in de markt en vanaf het begin erg succesvol. Aantrekkelijke Nederlandstalige VJ’s, nationale en internationale video’s en bekende artiesten in de studio blijken succesvolle ingrediënten voor deze nieuwe muziekzender van eigen bodem. TMF introduceert haar eigen Music Awards, de latere TMF Awards, inmiddels uitgegroeid tot Nederlands meest toonaangevende Awardshow.

TMF is uitgegroeid tot de meest interactieve jongeren televisiezender van Nederland. Naast een aantal vaste muziek programma’s, afgewisseld met het laatste nieuws, heeft TMF een ‘interactive playground’ ontwikkeld, waar de macht over het Tv-scherm grotendeels in handen van de kijker ligt. In combinatie met de internetsite biedt TMF zowel de kijker als de adverteerder een multimediaal platform waarvan de enorme respons het succes van deze formule inmiddels heeft bewezen.

TMF richt zich met name op jongeren van 13-19 jaar. Daarnaast zijn zij ook succesvol bij de doelgroep van 20-34.Nickelodeon


In oktober 2001 werd de Nederlandse kinderzender Kindernet onderdeel van MTV Networks. Op 1 maart 2003 is de zendernaam Kindernet omgezet naar Nickelodeon. Nickelodeon richt zich primair op kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar en een geweldloze programmering. Nickelodeon is niet alleen een kinderzender, maar ook een filosofie. Bij Nickelodeon zijn de kinderen de baas. Nickelodeon zorgt ervoor dat kinderen betrokken raken en geeft ze de ruimte om hun fantasie te gebruiken en hun eigen wereld te creëren.

Talpa/ Tien

Talpa TV is onderdeel van Talpa Media Holding. De belangrijkste onderdelen daarvan zijn de radiodivisie met zenders in Nederland, België en Denemarken en het Nederlandse televisiestation Tien, dat sinds augustus 2005 uitzendt. Daarnaast zijn binnen Talpa Media afzonderlijke divisies opgezet voor muziek, voor de ontwikkeling van content - onder meer voor televisie - en voor cross media-activiteiten.

In het kijkonderzoek is te zien dat Talpa gemiddeld gezien het meest mannelijke kijkers trekt van 20-49 jaar.


Zenderoverzicht
Om een duidelijk overzicht te geven van het multimediagebruik bij televisie zenders hebben we deze in een tabel weergeven. Hierbij hebben we de zenders beoordeeld op: het gebruik van de internetsite, sms/bellen, mobiele content, overige content en streaming televisie. Bij elk van deze onderdelen is een score van 1 tot 5 te behalen. Aan de hand van deze scores is makkelijk te zien welke zender op welk gebied actief is en welke zender in totaal veel bezig is met verschillende multimediatoepassingen.


 

 

 

Scores

 

 

 

 

 

Zender

Leeftijd doelgroep

Verhouding man/vrouw (%)

Gebruik internetsite

SMS/ Bellen

Mobiele content

Overige content

Streaming televisie

Totaal

Ned 1

35-50+

43/57

4

3

2

3

5

17

Ned 2

35-50+

52/48

4

2

2

3

5

16

Ned 3

20-49

49/51

4

2

2

3

5

16

RTL 4

20-49

36/64

4

3

1

4

4

16

RTL 5

20-34

45/55

4

3

1

4

4

16

RTL 7

20-49

55/45

4

3

1

4

4

16

SBS 6

13-49

48/52

4

3

1

3

2

13

NET 5

13-49

38/62

4

2

1

3

2

12

Veronica

15-35

60/40

4

2

1

3

2

12

MTV

13-34

49/51

5

5

2

3

4

19

TMF

13-34

42/58

5

5

2

5

5

22

Nickelodeon

.6-12

50/50

4

1

1

5

4

15

Talpa

20-49

53/47

4

4

2

5

5

20

Uit de tabel kunnen de volgende conclusies worden getrokken:  • MTV en TMF hebben de meest veelzijdige websites.

  • MTV en TMF hebben de meeste mogelijkheden voor sms/ bellen

  • Bij geen enkele zender wordt veel mobiele content aangeboden.

  • Buiten de zenders SBS broadcasting heeft elke zender streaming televisie. Wel is er nog een verschil in kwaliteit en afspeelmogelijkheden.

  • TMF, Nickelodeon en Talpa lopen voor op het aanbieden van overige content, zoals games, forums, weer, e.d.

Bijlagen


Kijkersprofiel per zender in het kijkonderzoek 2006 (pdf)

http://www.rtl.nl/service/rtlnederland/corporate/zenders/

http://www.sbs.nl/modules.php?name=npo_sbsbroadcasting&site=npohome

http://www.mtvnetworks.nl/

http://www.sbs.nlDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina