De reis naar ijslandDovnload 132.5 Kb.
Pagina1/9
Datum19.08.2016
Grootte132.5 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9

Inhoud

Inhoud 1

IJslands - de taal 2

Inleiding 3

Reykjavík 4

Krysuvík 6

Heten alle IJslandse plaatsen Vík? 7

Snæfellsbær 8

Eten bij de boer - Het maal in Garðar 8

Stykkishólmur 10

Sauðárkrókur 12

Op weg naar Akureyri 14

Ieder dorp is een stad 15

De weg is voor schapen, paarden en soms voor auto's 15

Akureyri 16

Leirhnjúkur of Krafla 19

Mývatn 21

Wat is in hemelsnaam het verschil tussen een explosiekrater en een pseudokrater? 22

Egilsstaðir 24

Zwemmen op IJsland 25

Höfn 26


Roggebrood 27

Kirkjubæjarklaustur 28

Jökull in de verkoop 29

Lakagígar 30

Jón Leifs - Hekla 31

Hvolsvöllur 33

Some houserules in Icelandic guesthouses 34

Þórsmörk 35

Keflavík 37
IJslands - de taal


Bij dit reisverslag houd ik de IJslandse spelling van plaatsnamen e.d. aan. Het IJslands kent drie letters die we in het Nederlands nooit tegenkomen:
Æ - æ (aelig) - deze letter wordt uitgesproken als 'aai' (of als de 'i' in het Engelse 'high').

Ð - ð (eth) - deze wordt min of meer als onze 'd' uitgesproken, het is me alleen niet duidelijk of hij aan het eind van een woord stemhebbend is.

Þ - þ (thorn) - deze letter wordt uitgesproken als de 'th' in het Engelse 'cathedral'.
Voor de rest mag je de IJslandse plaatsnamen net zo uitspreken als je zelf wilt, maak er maar een mooi feest van!

Inleiding


Waarom wij naar IJsland trokken
In 1930 zou de broer van mijn opa, Willem Wijnebrecht, voor geologisch onderzoek naar de universiteit van Applehigh, USA, vertrekken. Omdat hij toch langs IJsland kwam (de vlucht Amsterdam - Londen - Reykjavík duurde toen nog 9 uur), wilde hij graag een tussenstop van een maand op IJsland maken. Het land van de zwavelbronnen en gletsjervulkanen intrigeerde hem bovenmate.

Op 17 april 1930 arriveerde Willem in Reykjavík. Daarna reisde hij door naar Akureyri en Egilsstaðir. Vanuit deze drie plaatsen ontving mijn opa namelijk een ansichtkaart van zijn geliefde broer. Na de laatste kaart uit Egilsstaðir heeft de familie taal noch teken vernomen van Willem. Uit passagierslijsten is mijn familie destijds wel duidelijk geworden dat hij in elk geval nooit naar de States is vertrokken. Het lot van Willem is altijd een familieraadsel gebleven.

Toen ik drie jaar geleden bij mijn ouders op zolder de drie IJslandse ansichtkaarten vond die mijn opa van Willem ontvangen had (mijn opa zelf was reeds in 1984 overleden), werd mijn nieuwsgierigheid voor het land van de geisers gewekt. Samen met mijn vriendin Strumse vertrok ik in 2002 naar IJsland. Om het land te leren kennen én op wellicht een teken op te vangen van mijn verdwenen oudoom Willem. De drie ansichtkaarten vonden een plek in onze bagage en in de zomer van 2002 vertrokken ook wij naar Reykjavík.

Reykjavík


Dinsdag 13 augustus 2002
Internationale vluchten naar IJsland komen aan op 50 km van Reykjavík, in het plaatsje Keflavík. Vlak voor de landing hadden wij een prachtig uitzicht op de IJslandse kustlijn rondom Keflavík. De kust is grillig en het land zwart en volkomen verlaten. De lavavelden die deze streek bedekken dateren uit de veertiende eeuw. Zij maken het land onvruchtbaar en nauwelijks begaanbaar.

Op het vliegveld is het meteen raak. Andere passagiers blijken onze reistas met fotoapparatuur én de ansichtkaarten van Willem meegenomen te hebben. Een exacte gelijke reistas maar met een ander adreslabel draait eenzaam zijn rondje op de bagageband.

We geven onze tas als vermist op en rijden in een huurautootje (een Yaris voor de mensen die graag willen weten voor auto het precies was) naar Reykjavík.

Over wat een weg rijden we! Het wegdek ligt een meter hoger dan de omgeving en die bestaat uit louter puntige en hoekige lavaformaties met kloven van een paar meter diepte. De gestolde, zwarte lava is overal bedekt met groene mossen. Verder groeit en geen struikje of plantje, laat staan een boompje. In de witte nevel aan de horizon zijn de contouren van scherpe bergen zichtbaar.


Reykjavík is the place to be op IJsland. Ruim 160.000 van de 280.000 IJslanders wonen in de hoofdstad. IJsland heeft de laagste bevolkingsdichtheid van Europa. Misschien dat de bewoners daarom bij elkaar samenklonteren?

Strumse vergelijkt Reykjavík met Uppsala, een nietszeggende Zweedse provinciestad waar zij gestudeerd heeft. Er lijkt maar één hoofdstraat te zijn, Laugarvegur, waar het hippe publiek samenkomt. Hier bevinden zich de aparte winkeltjes, cafeetjes en enkele restaurantjes. Verder gaat Reykjavík er prat op dat het een mooi winkelcentrum heeft. Maar dat heeft Nieuwegein ook.

De eerste twee nachten slapen we in Guesthouse Egilsborg, dat midden in het centrum (dus vlakbij die ene hoofdstraat) gelegen is. Een schuchtere man van een jaar of veertig, Einar, overhandigt ons de sleutel van de kamer, zonder verder woorden vuil te maken aan het weer, de stad of aanverwante zaken.

Als we het eenvoudige kamertje met uitzicht op de parkeerplaats bekijken (geel gesausde muren en aan de muur een aquarelletje van een berg aan een meertje), gaat Strumses mobieltje af. De dieven van onze tas. Ze staan twee kilometer verderop op een camping. Met het autootje halen we meteen mijn fotoapparatuur, onze toiletspullen én de ansichtkaarten op.


We dineren bij het enige vegetarische restaurant van Reykjavík “Á næstu grösum“. Als in een mensa wordt aan het buffet een warme hap opgediend. Uit een koelkast pakken we zelf een dubieus flesje groen vruchtensap en een kan water. Die waterkan wordt later, als wij hem leeggedronken hebben, door één van de mooie, blonde, maar streng kijkende serveersters ongevraagd ververst. Aan de muur bij “Á næstu grösum” hangen enorme posters van close-up foto's van diverse groenten en fruit. In enkele herkennen we een sla- en een spinazieblad, maar van één met rode cirkels valt geen soep te brouwen.

Na het eten lopen we langs de haven. Van de foto van Willems ansichtkaart herkennen we niets terug. Er waait een venijnig koele bries. Langs de verstilde Laugarvegur lopen we terug naar ons pension. Is dit nu die bruisende noordelijke hoofdstad?

  1   2   3   4   5   6   7   8   9


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina