De rol van de accountantsverklaring in het maatschappelijk verkeerDovnload 3.68 Kb.
Datum18.08.2016
Grootte3.68 Kb.
rol accountantsverklaring

De rol van de accountantsverklaring in het maatschappelijk verkeer


(bijlage bij paragraaf 7.8 Topboek VWO)

Bedrijven van enige omvang moeten hun jaarrekening (balans, resultatenrekening en toelichtingen op beide) laten controleren door een registeraccountant (RA ingeschreven in het register) of een AA-accountant.

De accountant geeft een verklaring af waarbij vastgesteld wordt dat de jaarrekening een getrouw beeld geeft van de omvang en samenstelling van het vermogen en van het resultaat.

De controlerende accountant mag niet in dienst zijn van de onderneming maar wordt wel door de onderneming betaald.

Belanghebbenden bij de onderneming mogen ervan uit gaan dat de accountant zijn werk goed doet. Als zou blijken dat de onderneming er minder goed voor staat dan de goedgekeurde jaarrekening doet vermoeden kan een aandeelhouder gedupeerd zijn als deze, mede op basis van de jaarrekening, aandelen van de onderneming gekocht heeft. Hetzelfde geldt voor leveranciers, banken en andere belanghebbenden.

De afgelopen jaren zijn enkele ondernemingen negatief in het nieuws gekomen (Enron, Ahold), omdat hun jaarrekening de werkelijkheid niet goed weergaf. De rol van de accountant daarbij is in discussie.Eén van de grootste accountantskantoren ter wereld (Arthur Anderson) controleerde de jaarrekening van energieconcern Enron. Enron is failliet en het accountantskantoor bestaat niet meer.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina