De Tovenaar van Oostende is tachtig jaarDovnload 12.32 Kb.
Datum18.08.2016
Grootte12.32 Kb.

De Tovenaar van Oostende is tachtig jaar

Op 1 mei werd regisseur Raoul Servais 80 jaar. Flanders Fantastic wenst hem een gelukkige verjaardag.Raoul Servais wordt 80 jaar

Op 1 mei 1928 werd Raoul Servais in Oostende geboren. Naar eigen zeggen heeft hij een gelukkige jeugd in de badstad gekend. Zijn vader had een projector en toonde 9,5 mm. filmpjes. Zijn zoon was in de ban van ‘Felix The Cat’. “Hoe is het mogelijk dat een tekening tot leven komt?”


In zijn tijd bestond er in ons land geen gepaste opleiding. Dus schreef hij zich in aan de KASK in Oostende in de richting Sierkunsten. In 1963 zou hij in dezelfde academie een nieuwe richting oprichten: animatiefilm. Dit was meteen de eerste dergelijke school in Europa.
De oorlog ligt aan de basis van zijn sociale bewogenheid, die overal in zijn werk tot uiting komt. Zijn films zijn dan ook een oproep tot vrede en een protest tegen dictatuur en uitbuiting.

Gouden Palm 1979

In 1979 kreeg Raoul Servais de Gouden Palm voor de Beste Animatiefilm voor ‘Harpya’. Dit is een van zijn films, waarin hij animatietechnieken met live-action beelden combineert. Dit doet hij ook in ‘Taxandria’ uit 1994, zijn enige lange film.


Onder de vele onderscheidingen, die hij ontving, is ook een Gouden leeuw van San Marco voor ‘Chromophobia’. Met ‘Nachtvlinders’ won hij de Grand Prix op het Animatiefilmfestival van Annecy.

Raoul Servais en Anima

De regisseur is nog steeds actief. Elk jaar bezoekt hij het filmfestival Anima in Brussel. In 2004 werd hij door de Japanner Kawamoto Kihachiro gevraagd een kortfilm voor de anime ‘Winterdays’ te creëren. Datzelfde jaar bracht Folioscope, de organisator van Anima, een verzameldvd met al zijn korte films uit. En in 2006 maakten vijfentwintig regisseurs waaronder Raoul Servais, elk een vier seconden durend filmpje. De verschillende bijdragen vierden samen ’25 Jaar Anima’.


Momenteel heeft hij plannen voor een televisieserie. De werktitel is ‘Mythologie 14-18’. Het moet een trucagefilm over de Eerste Wereldoorlog worden.
Naar aanleiding van zijn verjaardag komen er enkele retrospectieven. In mei brengt het filmfestival van Pontharlier in Frankrijk een hommage. In november is hij jurylid op het Internationaal Filmfestival van Espinho in Portugal. In eigen land is er een hommage op het Filmfestival van Vlaanderen in Gent. Filmwetenschappers Johan Swinnen en Luc Deneulin hebben het boek ‘De Tovenaar Van Oostende. Engagement - Uitdaging - Erkenning’ over hem geschreven, dat binnenkort in de boekhandel ligt.

Eregast op Graphicon

In 1995 was Raoul Servais in Grobbendonk te gast op de Beneluxcon Graphicon op uitnodiging van Flanders Fantastic.


De redactie van Cerberus Online wenst hem nog vele jaren.

RAOUL SERVAIS: ALLE KORTFILMS

Productie: Folioscope, SFSL SARL

Verdeler: Boomerang Pictures

België/Frankrijk

Release: 30 maart 2004

Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels

Duur: 170 min.

De Kortfilms

De Valse Noot, 1963

Chromophobia, 1966

Sirene, 1968

Goldframe, 1969

To Speak Or Not To Speak, 1970

Operation X-70, 1971
Pegasus, 1973
Harpya, 1979

Nachtvlinders, 1998

Atraksion, 2001

Extra’s

Fragmenten uit:

De Zandloper, 1950

Havenlichten, 1960

Omleiding November, 1963

Het Lied van Halewyn, 1976

Taxandria, 1994

Interview-ABC , 30 min.

Documentaire ‘Oude Meesters’, VRT, 2002, 42 min.

Nachtvlinders met commentaar van de maker

Fotogalerij

Biografie

Filmografie

De Servaisgrafie


Meer info:

www.raoulservais.be

www.folioscope.be
Frank BeckersDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina