De verschillende risico’s microbiologische risico’s SalmonellaDovnload 16.39 Kb.
Datum25.08.2016
Grootte16.39 Kb.
DE VERSCHILLENDE RISICO’S

Microbiologische risico’s

Salmonella

De mogelijke symptomen van besmetting door Salmonella zijn koorts, buikkrampen en diarree en dit binnen de 12 à 48 uur na consumptie van het besmette voedsel. Jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een verminderde weerstand en ouderen lopen een groter risico op besmetting.

Hebt u van dit product gegeten en vertoont u deze symptomen, raadpleeg dan uw huisarts en meld hem dat u dit product gegeten hebt.
Listeria

De mogelijke symptomen van besmetting door Listeria zijn koorts en/of hoofdpijn. Deze symptomen kunnen leiden tot listeriose, een ernstige ziekte met een incubatietijd tot 8 weken. Zwangere vrouwen moeten extra aandacht schenken aan deze symptomen, net als mensen met een verminderde weerstand en ouderen.

Hebt u van dit product gegeten en vertoont u deze symptomen, raadpleeg dan uw huisarts en meld hem dat u dit product gegeten hebt.
Escherichia coli

Er bestaan ongeveer 1000 stammen van de bacterie Escherichia coli. De meeste komen van nature voor in de ingewanden van warmbloedige dieren en de overgrote meerderheid van deze stammen is niet ziekteverwekkend.

Sommige stammen kunnen echter toxines produceren. Deze stammen vormen een bijzonder risico aangezien zij zelfs bij een zeer geringe graad van besmetting ernstige ziekten kunnen veroorzaken.

Een entererohermorragische Escherichia coli (EHEC)-vergiftiging kan in de week na de consumptie van het besmette voedsel gastro-enteritis (al dan niet bloederig) veroorzaken met of zonder koorts en kan ook ernstige nierproblemen veroorzaken bij kinderen, ouderen en zwangere vrouwen.

Hebt u van dit product gegeten en vertoont u deze symptomen, raadpleeg dan uw huisarts en meld hem dat u dit product gegeten hebt.
Bacillus cereus

De toxines van Bacillus cereus kunnen braakneigingen en/of diarree veroorzaken enkele uren na het eten van het besmette voedingsmiddel (1à 16 uren). Hebt u van dit product gegeten en vertoont u deze symptomen, raadpleeg dan uw huisarts en meld hem dat u dit product gegeten hebt.


Norovirus

Een infectie met het Norovirus kan gastro-enteritis veroorzaken met symptomen zoals braken, diaree en/of koorts. Deze ziekte kan tot 48 uren na consumptie optreden (incubatietijd). Mensen met een verminderde weerstand moeten extra aandachtig zijn voor deze symptomen.

Hebt u van dit product gegeten en vertoont u deze symptomen, raadpleeg dan uw huisarts en meld hem dat u dit product gegeten hebt.
Chemisch risico
Migratie van aromatische amines

Bij gebruik kunnen giftige stoffen (aromatische amines) in de voeding terechtkomen, hetgeen op lange termijn een gezondheidsrisico kan inhouden voor de consument.

Om alle risico’s te vermijden raden we u de consumptie van dit product af.
Moederkoren

De mogelijke symptomen van een vergiftiging door moederkoren (een schimmel) zijn voornamelijk diarree, overgeven, spierkrampen, hoofdpijn en een onrustig gevoel, en dit binnen 24 uur na het eten van het besmette product.

Hebt u van dit product gegeten en vertoont u deze symptomen, raadpleeg dan uw huisarts en meld hem dat u dit product gegeten hebt.
Dimethoaat

Dimethoaat (een bestrijdingsmiddel) veroorzaakt geen gezondheidsproblemen tenzij u dit product in grote hoeveelheden en zeer regelmatig hebt geconsumeerd. Mogelijke symptomen zijn braken en misselijkheid.


Om alle risico’s te vermijden raden we u toch de consumptie van dit product af, omdat dit bij langdurig gebruik schadelijk kan zijn voor de gezondheid.
Mycotoxines

Ochratoxine A is een schimmelgifstof die kan voorkomen in verschillende producten zoals granen, koffie, rijst en gedroogde druiven zoals krenten en rozijnen. Een teveel aan ochratoxine A kan schadelijk zijn voor de gezondheid.


DON (deoxynivalenol) is een schimmelgifstof die van nature kan voorkomen op graangewassen zoals tarwe, gerst, haver of maïs. Een te hoge inname aan DON kan bij sommige mensen maagdarmstoornissen veroorzaken, zoals braken.

Zware metalen

Zware metalen kunnen aanleiding geven tot gezondheidsproblemen indien u ze herhaaldelijk en langdurig in grote hoeveelheden nuttigt.Fysisch risico

Naargelang van het gevalAndere risico’sAllergeen X

Het eten van X kan allergische reacties uitlokken bij mensen die hieraan gevoelig zijn.

Wij willen de consumenten die allergisch zijn aan het allergeen Y informeren over het feit dat dit product dit allergeen bevat ondanks het ontbreken van de vermelding ervan op de verpakking. Voor consumenten die niet allergisch zijn is er geen risico.
Melk

Melk kan bij sommige mensen een koemelkeiwitallergie of een lactose-intolerantie veroorzaken. Dit zijn twee verschillende aandoeningen, hoewel de symptomen dikwijls gelijkaardig zijn (maag- en darmklachten).

Wij willen de consumenten informeren over het feit dat dit product melk bevat ondanks het ontbreken van de vermelding ervan op de verpakking. Voor consumenten die niet allergisch zijn aan melkeiwitten of die geen lactose-intolerantie hebben,is er geen risico.
Slecht gekoeld product

Dit product werd onvoldoende gekoeld na de productie. Door versneld bederf kan het een geur- en smaakafwijking krijgen en kan de verpakking opbollen. Om alle risico’s op een voedselvergiftiging te vermijden vragen we dit product niet te gebruiken.


Pinus armandii

Wij willen de consumenten informeren dat er in een lot van Chinese pijnboompitten sporen van Pinus Armandiï werden aangetroffen. Deze soort kan bij sommige consumenten een bittere nasmaak veroorzaken, die echter geen negatieve invloed op de gezondheid heeft. Bovendien blijkt niet iedereen gevoelig te zijn.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina