De Vliegende Hollander – studentenreis naar Nederland Kamila Lewandowska, studente 2de jaar Nederlandse filologie, kul (Lublin)Dovnload 7.59 Kb.
Datum23.08.2016
Grootte7.59 Kb.

De Vliegende Hollander – studentenreis naar Nederland

Kamila Lewandowska, studente 2de jaar Nederlandse filologie, KUL (Lublin)

Door de drukte van Warschau Centraal waar de trein uit Lublin ons net heeft afgezet, haasten wij ons naar het vliegveld. ‘Het vliegtuig naar Charleroi vertrekt om negen uur ’s avonds’, galmt het door de hal. Wat staat ons te wachten? Wij zijn nu een beetje vermoeid, maar nieuwsgierig wat de toekomst ons zal brengen. Zes studenten uit Polen, die met het Nederlands bezig zijn, staan nu open om Nederland echt te ervaren.

Wat een ontvangst!

Als het vliegtuig even later uit Warschau vertrekt, kijk ik opnieuw naar mijn Polen. ‘Verrassend dat je je zo dicht bij hemel zo ver weg kunt voelen en zo thuis’- dacht ik. Uit het bos, via de weilanden rijden we uiteindelijk richting Groesbeek. Ongeveer middernacht krijgen wij ons doel. De openheid en de gastvrijheid – dat valt mij als eerste in Nederland op. Ik voel me hier meteen op mijn gemak want Nederlanders zijn levensgenieters en lachen veel.

'Door onze inspanning zal Polen herrijzen en leven'

Ik verwacht natuurlijk de molens, de tulpen en de grachten te zien. Ondertussen ontdek ik iets meer. Op een van de mooiste locaties van Nederland, tussen heuvels en bossen, ligt het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. In dit museum is het verleden tot leven gebracht. Het museum toont aan jong en oud de actuele betekenis van vrijheid, democratie en mensenrechten. Wij weten al natuurlijk wel dat Generaal Maczek een heel belangrijk en edel mens was. In het Generaal Maczek Museum maken wij de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog mee, ervaren wij de bezettingstijd, vieren wij de bevrijding van Breda en tenslotte zien wij de wederopbouw van Naderland en Europa. ‘Een Poolse soldaat vecht voor de vrijheid van vele volkeren, maar sterft alleen voor Polen!'- zei Generaal Maczek. Hij overleefde de oorlog. Hij overleed op 102-jarige leeftijd en werd in 1994 overeenkomstig zijn wens bij zijn mannen begraven. Wij hebben het Pools militair ereveld Breda bezocht met gevoel van trots en ernst. Wij waren daar diep onder de indruk van de soldaten in hart en nieren, hartelijke Polen, edele mensen.

Voor elk wat wils

Ik was ook diep onder de indruk van het bruisende Amsterdam en vooral van het onvergetelijk mooie Utrecht. Adembenemend mooi! De architectuur was ook echt mooi voor mij. De Utrechtse trapgeveltjes mogen al heel oud zijn, op mij komen ze toch heel fris over. Veel eleganter dan de Poolse gebouwen. Ik voelde me hier meteen op mijn gemak want Nederlanders zijn levensgenieters. Poolse mensen zijn meer ingetogen. Ik word er een beetje jaloers van, niet alleen van de voorspoed die de Nederlanders bereikt hebben, maar ook van hun openheid. Uit deze openheid vloeit een groot gevoel voor vrijheid voort.

Liefde overwint alles

De band tussen oorlog en vrijheid is sterk en zo oud als de mensheid. Maar de band tussen oorlog en liefde is nog sterker. De Tweede Wereldoorlog beinvloedde het liefdesleven van een hele generatie. Wij hadden de gelegenheid om de tentoonstelling “Liefde in oorlogstijd” in Groesbeek te bezoeken en te zien hoe gevoelens alles kunnen doorbreken. Persoonlijk vond ik deze tentoonstelling heel spannend en onderhoudend.

Mens en fiets

Echt leuk zijn de Nederlandse kasseien. Maar hoe slagen Nederlanders er eigenlijk in om recht te blijven op de fiets of om met hoge hakken in het stadscentruum rond te lopen? Dat weet ik niet. Ik was zo diep onder de indruk van de fietsinfrastructuur, die in Polen bijna afwezig is. Het enige wat in Nederland echt vreselijk is, is het weer. In Polen is het simpel: zon en hoge temperaturen in de zomer, en sneeuw in de winter. In Nederland wisselt het weer een paar keer per dag van stralende zon naar gietende regen tot grijs bewolkt. Maar dit feit maakt mijn enthousiasme niet minder. En ik hoop van harte dat iets van het enthousiasme waarmee ik deze reis naar Nederland heb gemaakt, mag overkomen bij deze artikel.

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina