De wereld op uw bureau tijd om te leren surfen! Vanwaar komt dat internet?Dovnload 4.95 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte4.95 Kb.


INTERNET

De wereld op uw bureau tijd om te leren surfen!

VANWAAR KOMT DAT INTERNET?

In is ontstaan uit militair onderzoek naar een computernetwerk, waarbij elke knoop op elk moment kan uitvallen zonder dat dit de werking van de andere knooppunten van het netwerk verstoorde. Een eerste netwerk dat zo werd opgezet (1963) was arpanet, een netwerk tussen enkele Amerikaanse universiteiten, voornamelijk gebruikt door wetenschappers.

WAT KAN U ERMEE DOEN?

Via In kan met communiceren met om het even welke In-gebruiker. Dit kan op verschillende manieren.//Elke gebruiker heeft zijn eigen adres (een soort elektronische postbus of ‘e-mail’) en kan elektronische boodschappen uitwisselen met alle andere In-gebruikers. Het eerste deel van het adres geeft meestal de naam aan van de gebruiker, het bedrijf of de organisatie. Het tweede deel is de ‘domeinnaam’, want de In-adressering is georganiseerd volgens domeinen met telkens een erkende Internet Service Provider (ISP) waarbij u een aansluiting neemt. ‘Be’ duidt op het Belgische domein.//Er bestaan ook ‘nieuwsgroepen’ op In. Per nieuwsgroep wordt een bepaald onderwerp behandeld. Momenteel zijn er reeds duizenden nieuwsgroepen. Het zijn eigenlijk een soort discussiegroepen waar iedereen zijn opmerkingen of bedenkingen over het onderwerp in kwestie kwijt kan.//Een meer en meer gebruikte Internet-mogelijkheid is het opvragen of verspreiden van informatie. ‘World Wide Web’ (WWW) laat toe documenten (tekst, beeld, spraak…) aan elkaar te verbinden, ongeacht op welke computer ze zich bevinden. De documenten zijn hiertoe opgemaakt in een speciale taal, de HyperText Markup Language (HTML), en ze worden tussen de computers van het Internet uitgewisseld via het Hypertext Transfer Protocol (HTTP). Sommige woorden in een tekst verschijnen in een andere kleur of zijn onderlijnd. Dit geeft aan dat er nog meer informatie beschikbaar is. Er kunnen ook grafische elementen gebruikt worden om dit aan te geven (‘pictogrammen’). Door op zo’n stuk tekst of pictogram te klikken, krijgt u de overeenstemmende pagina te zien.//Het afzoeken van het WWW noemt men ook ‘surfen’. U reist op die manier virtueel de wereld (of ‘cyberspace’) af. Als beginner de weg vinden in het WWW is niet steeds gemakkelijk. Daarom werden er ook een aantal zoeksystemen ontwikkeld die u kan raadplegen om snel referenties te vinden naar bepaalde onderwerpen.

WAT HEEFT U NODIG?

Een PC, een modem en een telefoonaansluiting volstaan. Minimaal is een modemsnelheid van 9 600 bps vereist.

Verder dient u ook een aansluiting te nemen bij een Internet Service Provider. Via hem krijgt uw PC toegang tot het Internet.

U kan ook informatie ter beschikking stellen op Internet, en daarvoor ruimte afhuren bij de Service Provider.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina