De z g. Grote motor zit standaard in types 5 en 1Dovnload 6.9 Kb.
Datum23.08.2016
Grootte6.9 Kb.
Probleem | Koolborstel Kachel Aanjager van de /8

Als voorbereidend klusje op de APK heb een tijdje terug de kachel ventilator uitgebouwd en gereviseerd.


Even wat achtergrond: je hebt in de in de W114/5 z.g. grote en kleinen kachelmotoren

De z.g. Grote motor zit standaard in types 0.5 en 1.


De z.g. kleine motor in type 2

Door je hand onder de afdekplaat in de ventilatie opening te steken zou je eea 'op de tast' ook de doorsnee van de motor op kunnen meten om zeker te zijn welk type je hebt. Dat hangt n.l. niet op een halve centimeter: er is flink verschil.


- De kleine is ca 4-5 cm in doorsnee.
- Het grote type iets van 6-7 cm.

Beide Units (en bij unit bedoel ik het huis, de ventilator en de electromotor SAMEN) zijn overigens volledig uitwisselbaar.

Dus je zou ook een complete unit (met grote of kleine motor) eerst compleet in orde kunnen maken en die dan ineens uitwisselen.

Demontage:
Voor mij was het meest vervelende klusje bij demontage het loskrijgen van de slangklemmen die in de motorruimte aan de kachel vast zitten: 30 jaar vast gebakken en onder onmogelijke hoeken! Direct geinvesteerd in een flexibele schroevendraaien (ca 15 euro bij de Brezan) en slangklemmen met een boutje ipv een kruiskop.
Na veel vloeken en opengehaalde handen heb ik die oude klemmen er uiteindelijk gewoon afgeknipt (ging stukken sneller!).

Als je geen airco hebt (want die moet ook leeg en los voor dit klusje), valt het (afgzien van de slangklemmen in mijn geval...) eigenlijk verder wel mee ....bouw wel even je hele interieur uit (stoelen, middenconsole, afdekking onder dashbord etc.) want anders kun je nergens bij.

Dan gewoon onthouden waar alles vandaan komt en weer inbouwen
Het probleem bij mij bleek uiteindelijk te liggen in een weggesmolten koolborstel houder. De 'kleine' motor is volgens Rob H. niet te reviseren, afgezien van de koolborstels. Laten die nu niet zo hard slijten

Mijn idee was het om deze klus maar 1 keer te hoeven doen.


En een nieuw type, onderhoudsvrije elektro motor voor niet teveel geld zou geen slecht alternatief zijn voor de steeds zeldzaam wordende originele exemplaren (ik kom niets dan ach en wee verhalen plus prijzen van 150-300 Euro tegen op het www).

.

Ik ben dus toen op zoek gegaan naar een modern alternatief.


Zaak was de juiste maat te vinden. Dat is gelukt. Maar alleen voor het zg kleine type. (Voor het grote type verwijs ik je naar Rob Hollewijn: hij reviseert deze al jaren!)

Mijn gevonden alternatief motortje past prima qua lengte. Het geheel is slechts 5 mm langer en dat levert geen probleem op bij montage.

Het nieuwe motortje was is minder 'dik' dan de oude: een eenvoudig stukje PVC pijp maakt een perfect passende ring zodat alles precies klemvast zit.

De draden sluiten aan aan de achterzijde (ipv aan de voorzijde bij het originele exemplaar), maar door 2 gaatjes aan de achterzijde te boren is dat ook opgelost.

Het nieuwe motortje is minder open dan het origineel, maar na 2x1 uur proefdraaien (belast en onbelast) is er nagenoeg geen sprake van warmte ontwikkeling.

Het asje is iets dunner dan het origineel, dus de 'fan' past niet. Enkele eenvoudige busjes (dank aan Bic pennen en Pentel potloden) en wat locktite zetten het vaster dan origineel (krijg het niet meer los...). Een busje draaien was geen optie: gezochte dikte was 1/4 mm...

Het motortje draait op vrijwel dezelfde snelheid als het origineel lijkt te willen gaan (afgezien van de gesmolten koolborstelhouder (zie eerder) is ie nl wel verder in orde).

De nieuwe motor is ca 4-5 mm langer dan de oude. Met het wegvijlen van een nokje in de opening naar de kachel loopt het geheel nu zeker niet aan.

De oude montage schroeven (2) waarmee de motor vast zit ad achterkant waren iets te kort. Twee nieuwe schroeven zorgen voor meer 'grip'.

Aldus een zeer geslaagde operatie (heel erg veel uitzoekwerk) met gegarandeerd een nieuwe kachelmotor die goed zal zijn (natuurlijk altijd afwachten ja...) voor zo'n 6000 draaiuren. Reken maar uit hoeveel km's dat zijn!


Voor degenen die dit ook willen: neem maar contact met me op voor verdere details.Gr.
PeterDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina