Deel 1: het maken van een werktekening en het plaatsen van een aanrechtblad met een onderbouw (niet vooruitstekende) massieve spoelbakDovnload 16.4 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte16.4 Kb.

Deel 1: het maken van een werktekening en het plaatsen van een aanrechtblad met een onderbouw (niet vooruitstekende) massieve spoelbak
Maatbepaling voor het gat in het blad waar de spoelbak onder komt

Van het kastje waar de bak in komt, moet U van de buitenmaat van het kastje 4 cm aftellen. Dit is n.l. 2 keer de wanddikte van het kastje. Een kastje van 60 breed is dus 56 cm van binnen. De bak wordt daarom dus maximaal 56 cm breed. Minder breed mag altijd.
De diepte van de bak wordt altijd maximaal 44 cm. Dit omdat U nog een kraan kwijt moeten kunnen en omdat U aan de voorkant van het blad speling moet aanhouden voor de wanddikte van de bak.

Een minder diepe bak mag altijd, als hij maar maximaal 44 cm is.

Omdat de wand van de bak 3 cm is en omdat het blad overal 1 cm over de bak steekt moet U ter bepaling van het gat rondom 2 x 4 cm van buitenkant bak aftellen. Bij een kastje van 60 breed en een blad van 60 diep wordt het gat dus 48 cm x 36 cm.

Aan de voorkant blijft dus 10 cm graniet over en aan de achterkant, om de kraan kwijt te kunnen, 14 cm

Bij een kastje van 50 breed en een blad van 60 diep krijgt U dus een gat van 38 x 36 cm. Afhankelijk van Uw smaak mag de bak tot 20 cm hoog zijn, de bodem is 3 cm dik en het blad is 4 cm dik. Dus als de bak 15 cm hoog is, dan is de inhoud van de bak 16 cm.

U kunt voor het gemak de volgende formule aanhouden.

Buitenmaat kast minus 12 cm is doorsnede gat van links naar rechts.

Diepte blad minus 24 cm is doorsnede gat van voor naar achter.

Mocht de bak in een keukenkastje komen van bijvoorbeeld 120 cm, dan kunt U de bak altijd kwijt. Maar blijf met het gat 10 cm van de voorkant af en minimaal 14 cm van de achterkant.

Deze maatbepalingen gelden ook voor ronde bakken.

Onder staat een tekening hoe het gat moet worden ingemeten.Deel 2: het maken van een werktekening voor een aanrechtblad met een onderbouw (niet vooruitstekende) massieve spoelbak.

Maatbepaling van het gat voor een kookplaat.

De inbouwmaat van Uw kookplaat kunt U uiteraard opmeten. U moet wel zowel in de lengte als diepte een halve cm speling aanhouden. Ook kunt U als de plaat nog moet worden gekocht de maat opvragen bij de leverancier.

Tekenen.

U maakt de tekening zoals de onderstaande voorbeeldtekening. U vult de dikte van de bladen in: 4 dik. Bij iedere naad zet U: geen facet. U tekent het kraangat met de hartlijnen en de tekst: kraangat 3,5 cm doorsnede. Overal waar een afgewerkte voorkant moet komen, de z.g. zichtzijden, geeft U dat aan met een dikke lijn. Tegen muren en kasten komt geen afgewerkte voorkant! TIP: steekt ergens Uw blad 5 cm uit, bijvoorbeeld bij de koelkast, dan geeft U dat stukje ook aan met een dikke lijn en de tekst: 5 cm facet. Het gat van de kookplaat tekent U rechthoekig. Het gat van de spoelbak tekent U met ronde hoeken. Ook kunt U vermelden dat U een afdruipgedeelte wenst. Tevens kunt U aangeven dat U voor een andere randafwerking kiest, bijv. gefrijnd of papegaaienbek. Ook als U meer uitsparingen heeft of afwijkende maten, zoals het kraangat, kunt U dat opgeven. U vermeldt al uw wensen maar gewoon op Uw tekening.

Maatvoering

Voor zowel het gat van de kookplaat alsmede de spoelbak gaat U als volgende te werk. U bepaalt de hartmaat van de kast waar de plaat of de bak in moet komen, gemeten vanaf het uiteinde van het blad. U deelt de breedte maat van het gat door 2 en trekt dat van de hartmaat af. De uitkomst is de afstand van het uiteinde van Uw blad tot het begin van het gat. Daarnaast geeft U de breedte van het gat op. Als U bijvoorbeeld op het uiteinde van Uw blad een kastje van 50 heeft en daarnaast een kastje van 60 waar de spoelbak inkomt, dan is de hartmaat 50 + de helft van 60 oftewel 80. Als het gat van de spoelbak 48 breed is, dan deelt U dit door twee. Vervolgens trekt U die 24cm af van 80 cm. Het gat van de spoelbak begint dus op 56cm vanaf het uiteinde van Uw blad. Daarnaast vermeld U de breedte van het gat: 48 cm. Hetzelfde doet U bij de kookplaat.

Het gat van de kookplaat tekent U precies in het midden van Uw blad. Het gat van de spoelbak tekent U volgens onderstaande voorbeeld tekening.

De afstandsmaten, de breedtematen en de dieptematen nog vermelden en klaar is Uw tekening. Probeer vooral op schaal te tekenen. Het mag duidelijk zijn dat als U de tekening met de hand maakt, dat U zeer duidelijk moet tekenen, schrijven en teksten in blokletters moet vermelden. Mocht U tijdens het meten en tekenen ergens aan twijfelen U mag ons zoveel bellen als U nodig acht.

Deel 3: het maken van een werktekening voor een aanrechtblad met een onderbouw (niet vooruitstekende) massieve spoelbak

Maatbepaling van opzetranden en achterwand.

De randen zijn over het algemeen 10 cm hoog. Dit mag ook lager tot een minimum van 3 cm. De lengtes worden dan wel korter i.v.m. breuk.

Deze lengtes worden door ons bepaald. We bestellen ze zo lang mogelijk.

We geven hier een voorbeeld, volgens onderstaande tekening, van hoe U een tekening moet maken voor de randen en voor een stuk achterwand.

De achterwand bij de kookplaat is 60 breed en 70 hoog. Links daarlangs zit een rand van 40 en rechts een rand van 74,8. Beiden 10 hoog. Links aan het uiteinde van het blad staat niets. Dit is een zichtkant. Aan het rechter uiteinde van het blad staat de koelkast. Tegen een koelkast komt nooit een opzetrand. De tekening wordt als volgende: U tekent de volle maat, 40 cm, van de 1e rand. De linkerzijkant en bovenop laten afwerken. Het zijn immers zichtkanten. Dit geeft U aan middels een dikke lijn.

De plaat van 60 achter het kookgedeelte tekent U er tegenaan. Rondom laten afwerken, maar denk eraan: geen dikke lijn tekenen waar de platen elkaar raken. Anders krijgt U een v-naad midden in het werk! Rechts komt een rand van 74,8. Bovenop is weer zichtkant. De rand tegen de koelkast niet laten afwerken. Deze zit er immers strak tegenaan.

Aan de andere kant van de keuken ligt het blad met de spoelbak.

Dit blad is 306 cm lang. Links van het blad staat een servieskast. Rechts van het blad staat een muur van 55 cm breed. U tekent dus als volgend:

2 randen van 153 cm. De rand bestaat uit 2 delen omdat we maximaal tot 250 cm kunnen gaan i.v.m. breuk. Bovenop weer met een dikke lijn de zichtkanten aangeven. Links zitten we tegen een kast, dus geen afwerking aan het uiteinde. Rechts zitten we tegen de muur aan, dus eveneens geen afwerking aan het einde.

De hoek om komt nog een stuk rand van 53 cm. 2 cm is in mindering gebracht omdat we tegen de rand van 306 cm aanzitten. Er blijft dus nog 53 cm over omdat de muur na 55 cm stopt. Bovenkant en voorkant is weer zichtzijde. Dus, weer een dikke lijn tekenen.

Verder alleen nog gewoon de maten erbij zetten.

TIP: U mag ook randen 10 cm langer bestellen dan nodig is en aan beide zijden laten afwerken. Dan kun U ze in het werk afkorten met een zaagmachine of slijptol.

TIP: U mag zelf bepalen waar de naden komen tussen de opzetranden.

TIP: U kunt op dezelfde wijze een complete achterwand tekenen. U moet dan wel goed aangeven waar gaten komen voor stopcontacten en hoe groot deze zijn. Dan kunnen wij deze gaten er alvast voor U inmaken.


Deel 4: zelf plaatsen van het blad met een onderbouw (niet vooruitstekende) massieve spoelbak.

U komt bij ons het blad ophalen. Het blad staat gereed op een palet.

Met de heftruck laden wij het blad op Uw aanhangwagen.

U kunt Uw blad rechtstreeks van de aanhanger op Uw keukenblok leggen, waardoor de minste kans bestaat op beschadigingen.

TIP: zorg altijd dat U het blad rechtop draagt!

Plaatsen bak

U begint met het plaatsen van de bak.

Teken in het kastje waar de bak komt, de hoogte af van de bak.

Is de bak 18 cm hoog dan tekent U op 18,2 cm vanaf de bovenkant van het kastjes, met een potlood, een streep op de 2 zijwanden.

Vervolgens schroeft U 2 latten, van een paar cm dik, tegen de zijwanden van de kastjes. U zorgt dat de latten precies vast komen te zitten, onder tegen de uitgezette lijn. U kunt nu de bak in het kastje laten zakken.

TIP: is het kastje veel breder dan de bak, dan moet U op dezelfde wijze, een extra lange, volledig dragende, houten dwars constructie maken.Plaatsen blad

Breng kit aan op de buitenste rand van de bak.

Breng kit aan op de kastjes waar het eerste deel van het blad komt.

Zet het blad schuin op de kasten en laat het langzaam naar achter schuiven en leg het gelijktijdig neer. Herhaal dit met de andere delen.

TIP: altijd eerst het blad leggen van de kookplaat.

Nu nog de eventuele randen en/of achterwand met wat dotjes kit tegen de muur bevestigen.

De volgende dag mag U de bak aansluiten op de riolering.

Een afvoertuitje is daarvoor bijgeleverd. Ook ontvangt U een tube kit.

Vervolgens kunt U het blad impregneren. Impregneren is voor gezoete bladen noodzakelijk en voor gepolijste bladen meestal niet nodig. Het kan in ieder geval geen kwaad. Maar ze worden er wel extra mooi van!

Kunnen we op dat moment nog iets voor U betekenen, dan horen wij dat graag. Onze jarenlange uitstekende garantie gaat nu in!

Veel succes met plaatsen en… vragen? Gewoon meteen bellen!

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina