Dieven erfgoed hebben vrij spel in IrakDovnload 8.31 Kb.
Datum14.08.2016
Grootte8.31 Kb.
Dieven erfgoed hebben vrij spel in Irak
10-04-2008 
Door onze redacteurCarolien Roelants

Na het Irak Museum in Bagdad worden nu archeologische vindplaatsen geplunderd

Voor de Iraakse regering heeft cultuur een lage prioriteit. Dat heeft als gevolg dat dieven vrij spel hebben op archeologische vindplaatsen. De regering moet eens gaan regeren.

Na de val van Bagdad, gisteren vijf jaar geleden, startte een orgie van plunderingen. Stuff happens, zo bagatelliseerde de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld de schade. En: Je ziet op de televisie 20 keer dezelfde persoon een gebouw uitlopen met een vaas en je denkt, is het mogelijk dat er zoveel vazen in het land waren?

De sceptici leken gelijk te krijgen toen bleek dat uit het Irak Museum, het gezaghebbende archeologische museum in Bagdad, niet 175.000 voorwerpen waren gestolen, maar, uiteindelijk, 16.000. Het was een misverstand, zegt René Teijgeler, die in 2004 en 2005 in Bagdad namens het Nederlandse leger als adviseur van de Iraakse minister van Cultuur werkte. Toen de Nederlandse troepen in maart 2005 vertrokken, moest hij ook weg. De toenmalige museumdirectrice bedoelde dat er 175.000 voorwerpen in de catalogus stonden, maar de journalist van The New York Times verstond dat die waren meegenomen.

De helft van de gestolen spullen is inmiddels terug, waaronder de zogeheten Warka-vaas uit 3200 voor Christus - onder andere als resultaat van de beloning, afhankelijk van de waarde, die door de Iraakse regering is uitgeloofd voor het terugbezorgen van buit. Dat heeft redelijk goed gewerkt, aldus Teijgeler in een vraaggesprek in Utrecht. Teijgeler, antropoloog en erfgoed adviseur, is via zijn werk voor UNESCO nog steeds bij Irak betrokken.

Maar de schade was wel degelijk enorm en het museum, dat in 1926 door de Britse archeologe Gertrude Bell werd opgericht, is niet heropend, al zijn zojuist twee galerijen met Italiaanse hulp gerestaureerd. Te onveilig - weliswaar is het politiek geweld aanzienlijk verminderd, maar de criminaliteit bepaald niet. Een adviseur van het Iraakse ministerie van Toerisme en Antiquiteiten zei vorige maand op een UNESCO-conferentie in Athene dat het gebouw ook absoluut niet klaar is. Er is geen veiligheidsysteem of klimaathuishouding en de stroom werkt, zoals in heel Bagdad, maar een paar uur per dag. We hebben aan alles gebrek. Er is alleen een gebouw.

Volgens Teijgeler hebben verantwoordelijke ministers en onderministers tot nog toe weinig ambitie getoond: Er is geen politieke belangstelling. Cultuur komt achteraan het rijtje.

Voorzover die ministers in functie zijn: de laatste minister van Cultuur, Asaad al-Hashemi, is zoek sinds hij vorig jaar van een moordcomplot op een andere politicus werd beschuldigd. Muqtada Sadrs minister van staat voor Toerisme en Antiquiteiten was alleen geïnteresseerd in islamitische kunst en bewerkstelligde in 2006 dat de christelijke directeur van het museum, Donny George, zijn ontslag nam omdat dit instituut niet door een christen maar door een shiitische moslim moet worden geleid. Deze minister is overigens vorig jaar zelf ook weg.

Een van de grootste problemen nu is de doorgaande plundering van archeologische vindplaatsen. Teijgeler: Het is op het ogenblik wel wat minder, maar dat komt doordat de markt is verzadigd. Voor de in totaal 10.000 sites heeft de Iraakse regering 1.500 bewakers. De grootste vindplaatsen worden bewaakt, maar elders hebben plunderaars vrij spel. Vanuit hun gezichtspunt ligt een ideale site een eindje van bewoond gebied, aan de rand van de woestijn, waar niet iedereen komt kijken. Ze komen met bulldozers. Hun belangstelling is met name gericht op rolzegels, beelden en kleitabletten van 2000 voor Christus.

Een Amerikaanse militaire expert, reservekolonel der mariniers Matthew Bogdanos, onderstreepte vorige maand op de UNESCO-conferentie in Athene dat extremisten, zowel sunnitische als shiitische, in de lucratieve antieksmokkel zijn gedoken om hun aanslagen te financieren. De Talibaan gebruiken opium om hun activiteit in Afghanistan te financieren, zei Bogdanos in een vraaggesprek met het persbureau AP. Ze hebben geen opium in Irak. Wat ze wel hebben is een bijna onbeperkte voorraad antiquiteiten.

De plunderaars zelf zijn arme sloebers, zegt Teijgeler, die met toestemming of in opdracht van hun sjeik aan het werk gaan; extremisten zitten in een andere schakel van de handel, maar in het algemeen is bewijs moeilijk te leveren. Teijgeler windt zich erover op dat de Nederlandse regering weinig tegen de handel in gestolen Iraaks erfgoed doet, ook al is hier gestolen waar aangeboden. Nederland heeft nog altijd niet het UNESCO-verdrag van 1970 geratificeerd dat de illegale uit-, in- en doorvoer van gestolen cultuurobjecten moet voorkomen.Wij moeten ervoor zorgen dat er geen markt is, zegt Teijgeler. En de Iraakse regering zou eens moeten gaan regeren. Er gebeurt veel te weinig en er zijn oliedollars genoeg. Het is niet makkelijk wegens het geweld, maar het moet mogelijk zijn om het aantal bewakers uit te breiden.
: file.php
file.php -> Vragenlijst behoeftepeiling Sport en bewegen bewoners
file.php -> Paashaas Eind maart gingen we paashazen knutselen. Veel kinderen maakten voor het eerst een pomponnetje. Het leek wel tovenarij, dat al die draadjes om een kartonnetje een mooi pluizig bolletje werden. 1 aprilgrap
file.php -> Henk schutten
file.php -> Fin, Federatie Internationale Natuurbescherming Beleidsplan 2015 2019 Inleiding
file.php -> E pupillen ingedeeld in de Line up ons boso sneek afc ajax
file.php -> Nov 2005, Amsterdam- het bruisende politiek-culturele debatcafé Badzout is op zaterdag 5 november 2005 tijdens de Museumnacht te gast in de Burcht. Deze avond staan politiek en cultuur centraal
file.php -> Nieuwsbulletin december 2011 jaargang 5 n
file.php -> Cvo aalst (Handelsschool) Keizersplein 19
file.php -> 5281 av boxtel +31 (0) 411 67 75 86
file.php -> Verslag van de Algemene Ledenvergadering (alv) van uvv­tennis op 26 maart 2008
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina